Ny smell for Sundby da han ble knust på femmila: – Forferdelig skuffende

PYEONGCHANG (VG) 18 forsøk og null gull. Martin Johnsrud Sundbys (33) individuelle gulldrøm ble pulverisert. Igjen. Forbannelsen gjentar seg.

 • Jostein Overvik
 • Camilla Vesteng
 • Per Opsahl

Artikkelen er over to år gammel

– Det er forferdelig skuffende at vi ender med en dag hvor vi ikke er i nærheten av å kjempe om gullmedaljen. Det er en nedtur og det må vi takle, sier Sundby som fikk trøbbel med skiene etter det første byttet.

Men Sundby hevder at han ikke tenker på at drømmen om individuelt gull røk i det åttende mesterskapet på rad siden 2009.

– Jeg reiser fra OL etter to kontrastfylte uker. Jeg har hatt noen av mine aller råeste dager på idrettsarenaen. Det kommer jeg til å ta med meg. Og så har jeg vært fryktelig skuffet ved to anledninger og vært fantastisk tre ganger, sier han og mener teamsprint-gullet med Johannes Høsflot Klæbo er han beste dag noen sinne når det gjelder langrenn.

– Tenker du på det individuelle gullet du ikke har nå?

– Nei, nei. Det gjør jeg ikke i det hele tatt. Vi har hatt en fantastisk OL. Det aller sureste for meg er de 1,9 sekundene jeg var bak bronsemedaljen på 15 kilometeren. Det kommer jeg til å være mest skuffet over, sier han.

les også

Finsk knockout på femmila - Sundby og de norske sjanseløse

Sundby var ikke i nærheten av å henge med da finske Iivo Niskanen og Aleksej Poltoranin fra Kasakhstan stakk etter 20 km på dagens femmil. De fikk også selskap av Aleksandr Bolsjunov. Sundby og de andre nordmennene kom aldri opp i tetbildet.

VG live: Slik var utviklingen på den klassiske femmila

– Det raste voldsomt på der, og vi merker jo fort at vi ikke klarer å være med. Da går sekundene fryktelig, fryktelig fort. Han går alene, og vi går i en gruppe. Det er imponerende å gjøre den jobben alene, sier Sundby som ikke virket særlig fornøyd med skiene - uten at han ville kritisere smøreteamet i TV-intervjuet.

Landslagstrener Tor Arne Hetland at Sundby ikke var fornøyd med skiene etter det første av to bytter. Skiene var for glatte.

– Jeg vet ikke hva som skjedde. Vi hadde folk ute for teste gjennom hele løpet, men det er mulig at det ble et par grader kaldere, sier landslagstreneren.

Bronsekamp

Poltoranin sprakk fullstendig mot slutten, og Sundby fikk sjansen til å kjempe om bronsemedaljen. Det gikk heller ikke så bra.

For mens Niskanen knuste Bolsjunov og sikret finnene gullet, så gikk russiske Andrej Larkov ifra Sundby som til slutt måtte nøye seg med en femteplass etter å ha tapt spurten mot Alex Harvey fra Canada. Hans Christer Holund ble nummer seks.

– Helt latterlig. Det betydde ikke en dritt. Både han og jeg var helt helt kjørt. Jeg tror også han (Harvey) var fortvilt over at Vi gir oss aldri, men tanken var helt tom, sier Sundby - og avviser at han hadde noen som helst tanke på at noen av de tre på pallen - to av dem russere - kan miste plasseringer i ettertid. I Sotsji-OL ble han nummer fire - etter tre fra Russland, som ikke har fått stille i Pyeongchang på grunn av det som skjedde i 2014.

– Kroppen er bra, og det har den vært i hele OL. Jeg har levert stabilt, og det er utrolig kjedelig at det blir slik det blir i dag, sier Sundby.
les også

Fortellingens sørgelige slutt

Satser på nytt OL?

De 18 mesterskapsrennene har gitt til sammen seks sølv og bronse i OL. Eller som Sundby flere ganger har sagt:

– Close, but no cigar.

Sundby har også til sammen fire OL- og VM-gull i stafett og lag. Men det er det individuelle gullet han vil ha.

– The champ is the champ is the champ, er et annet sitat fra Martin Johnsrud Sundby. Han mener han må vinne alt for å være en virkelig mester.

I verdenscupen har han helt andre resultater - med 29 seirer og 64 pallplasser.

OL 2018: Dominerte 30 km skibytte, men holdt igjen feltet da OL-sensasjonen Simen Hegstad Krüger stakk. Høstet stor anerkjennelse for lagmoralen, men ble belønnet med sølv i stedet for gull. På 15 km fri var han god, men ikke god nok. Dermed 4. plass.

VM 2017: Fikk sin store gullsjanse med en gang i Lahti. Johnsrud Sundby kjørte et voldsomt rykk i den siste bakken på 30 km med skibytte. I stedet for å reise fra Sergej Ustjugov falt han og knakk staven nøyaktig 32 år etter Oddvar Brås stavknekk i Oslo-VM. Sølv også på 15 km klassisk - 18 sekunder bak Iivo Niskanen. Sjanseløs i spurten på 50 km. Det ble en skuffende 5. plass.

2016: Dømt til to måneders utestengelse for brudd på dopingbestemmelsen. Feil administrasjon av astmamedisin i 2014/15-sesongen hadde versert lenge da saken først ble offentlig kjent etter den endelige dommen i CAS. Mistet seieren både i Tour de Ski og i verdenscupen sammenlagt. Gråt da han vant sitt føste verdenscuprenn etter utestengelsen.

2015: Var verdens beste langrennsløper i oppkjøringen til VM i Falun. Det så ut som bare sykdom kunne stoppe Martin Johnsrud Sundby. Nettopp det skjedde. Mens Petter Northug ble VM-konge med fire gull måtte han vente helt til 50 km. Det ble ingen suksess med 11. plass.

2014: Hadde sin store sjanse til å vinne OL-gull på 50 km, men tapte på manglende spurtegenskaper mot tre russere i Sotsji. Samtlige har vært i søkelyset i den russiske dopingskandalen de siste årene, men Johnsrud Sundby står fortsatt som nummer fire. Fikk med seg bronse på skibytteøvelsen og mislyktes med 13. plass på 15 km klassisk.

2013: VM i Val di Fiemme åpnet med et godt sølv bak Dario Cologna på skibytteøvelsen. Mesterskapet fortsatte med at Martin Johnsrud Sundby ble syk. Han mistet resten av VM og kalte den for «kjempenedtur».

2011: VM på hjemmebane i Holmenkollen ga Sundby en opptur med bronse på 15 km klassisk. På skibytteøvelsen ble han nummer fem og på 50 km var han sjanseløs i Petter Northugs store VM-show. 24. plassen ble fort glemt.

2010: Martin Johnsrud Sundby var «sinnsykt skuffet» etter at hans tre første individuelle OL-øvelser endte med 15.-, 18.- og 33. plass i Vancouver.

2009: Mesterskapsdebuten ga 34. plass på 15 km klassisk i Liberec. Men Johnsrud Sundby fikk astmaproblemer etter løp, ble syk, og måtte reise hjem fra Tsjekkia.

Mer om

 1. OL 2018
 2. Vintersport
 3. Martin Johnsrud Sundby
 4. Langrenn

Flere artikler

 1. Oppgitt Sundby slet med skiene: - Totalt sett var vi sjanseløse

 2. Sundby gir opp å ta igjen Klæbo

 3. Fortellingens sørgelige slutt

 4. VG spår VM: Norge tar ni gull – Johaug blir VM-dronning

 5. Bolsjunov måtte svare på doping-spørsmål etter femmils-sølvet

Fra andre aviser

 1. Akkurat det nordmennene håpet på, skjedde: – Jeg er bare ikke god nok

  Aftenposten
 2. Uten Northug er Norge dessverre sjanseløse

  Bergens Tidende
 3. Svensk skistjerne tvilte på Sundby: – Merkelig at det kommer nå

  Aftenposten
 4. Sundby fikk høre det fra kona etter OL-beskjed

  Aftenposten
 5. Svensk skistjerne tvilte på Sundby: – Merkelig at det kommer nå

  Bergens Tidende
 6. Uten Northug er Norge dessverre sjanseløse

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder