TREKK-DEBATT: Magnus Carlsen med Agon-sjefen Ilja Merenzon til venstre for seg før VM-matchen i New York i 2016. Foto: Ole Kristian Strøm / VG

VM-arrangøren krever 30 minutters forsinkelse på Carlsen-trekk

Hvem eier rettighetene til trekkene som Magnus Carlsen (27) og Fabiano Caruana (26) gjør i tittelmatchen? Nå krever arrangøren at trekkene skal offentliggjøres med 30 minutters forsinkelse. – Galskap, mener et sjakk-nettsted.

NRK og VG/VGTV er unntak ettersom disse to mediene er rettighetshavere til VM og også viser levende bilder av spillerne ved brettet underveis.

Andre medier reagerer til dels sterkt:

– De må stoppe denne galskapen, skriver sjakknettstedet Chessdom på Twitter, og legger til:

– Noe annet vil være en katastrofe for sjakksporten.

Det var mandag at VM-arrangøren Agon, som har kjøpt rettighetene av det internasjonale sjakkforbundet FIDE, la ut reglene for publisering av trekkene.

Her heter det altså at trekk-for-trekk-dekning skal skje med minst 30 minutters forsinkelse. Hvis ikke mediet overholder dette, forbeholder VM-arrangøren seg retten til å gå til juridiske skritt mot disse mediene. En rekke medier, blant annet norske, og også spesielle sjakk-nettsteder, har planer om å vise trekk-for-trekk i samtlige partier.

les også

Her skal Carlsen bo: – Frykter London-været

Magnus Carlsens manager, Espen Agdestein, kommenterer saken slik:

– I sjakk er trekkene sentrale og har man tilgang til dem, så er det mulig å lage gode sjakk-sendinger.

– VM-arrangøren mener at de som eier av arrangementet, skal kunne kontrollere distribusjon av trekkene. Sjakk-nettsteder rundt i verden aksepterer imidlertid ikke at noen skal ha copyright på trekkene og vil sannsynligvis ikke ta hensyn til arrangørens formaninger, sier Agdestein.

– De føler at de har sitt på det tørre siden det har vært en rekke rettsaker om temaet der arrangør har såvidt jeg vet tapt alle så langt, fortsetter Carlsen-manageren, som synes det er «lett å forstå begge sider».

les også

Norway Chess vil lage revolusjon – Carlsen synes det er «superspennende»

– Men så lenge Agon/World Chess ikke har rettslig dekning, så er det vanskelig å kritisere nettsteder som distribuerer trekkene fortløpende.

Advokat Jon Wessel-Aas, som er ekspert på rettigheter, sier:

– Utgangspunktet er at ingen har monopol på slike rene faktiske opplysninger. Det finnes ingen generell regel om «arrangørrettigheter», sier advokaten, men opplyser at det muligens vil bli vedtatt slike regler i EU.

les også

Slakter premiene i VM-kampen: Carlsen får dårligere betalt enn deltakerne for 25 år siden

Wessel-Aas ser likevel ikke helt bort fra at VM-arrangøren kan ha et poeng:

– Fordi det her er en arrangør, som arrangere dette kommersielt og blant annet selger TV-rettigheter, vil det kunne tenkes at om en annen kommersiell aktør, for eksempel et presseorgan som ikke har noen avtale, men følger med via sendingene til dem som har TV-rettighetene, systematisk og i sanntid, gjengir hvert trekk gjennom egen grafikk eller lignende, anses å overtre forbudet mot handlinger som er i strid med god forretningsskikk etter markedsføringslovens paragraf 25.

les også

Carlsens VM-motstander trekker seg fra turnering: – Uvant for Caruana

Ved den forrige VM-kampen, Carlsen-Karjakin i 2016, gikk Agon til sak mot sjakknettstedene chess24.com og Chessgames. En føderal amerikansk rett kom til at sjakktrekkene var i allmenn interesse og at Agon ikke kunne stoppe dem fra å publisere trekkene i sanntid. Det samme kom en russisk domstol til.

Chess24.com skriver på Twitter tirsdag:

– Nok en gang prøver Agon å legge et ulovlig forbud på publisering av sjakk-trekk. Dette vil forgifte atmosfæren rundt verdens største sjakkhendelse.

Nettstedet kaller det «mobbing» og ber de nye toppene i FIDE om å gripe inn.

VM-arrangøren selger nå online-tilgang til matchen for 20 dollar på sine hjemmesider worldchess.com. Det er forøvrig avgjort at Judit Polgar blir hovedkommentator på denne sendingen.

les også

Carlsen foran VM: – Jeg håper Caruana merker presset

Samtidig går debatten i sosiale medier om Agons rolle som VM-arrangør. Nigel Short, som er nyvalgt visepresident i FIDE, skrev tirsdag på Twitter:

– Etter VM vil det bli avgjort om Agons bidrag til sjakken har vært positiv eller en katastrofe. Mine synspunkter er på den ene enden av denne skalaen.

Short sa i et intervju med chess.com før FIDE-kongressen, der briten opprinnelig var kandidat til presidentvervet, at «jeg vil terminere alle avtaler med Agon umiddelbart etter som Agon har brutt sin avtale med FIDE fra dag én».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder