MØTER SKIFORBUNDET I RETTEN: Henrik Kristoffersen har stevnet Norges Skiforbund for 15 millioner. Foto: Frode Hansen/VG
MØTER SKIFORBUNDET I RETTEN: Henrik Kristoffersen har stevnet Norges Skiforbund for 15 millioner. Foto: Frode Hansen/VG

Slik blir Kristoffersen-saken avgjort

Publisert:
SPORT

Henrik Kristoffersen (23) har stevnet Norges Skiforbund for 15 millioner kroner. Før jul må partene levere det som betegnes som viktige innlegg til den internasjonale EFTA-domstolen.

Det får VG opplyst fra Skiforbundets advokat, Per Andreas Bjørgan. Oslo tingrett har bedt domstolen til Det europeiske frihandelsforbund (EFTA) om en rådgivende uttalelse i saken hvor Henrik Kristoffersen har stevnet sitt eget forbund etter å ha blitt nektet å reklamere for en privat sponsor på hjelmen.

EFTA har gitt partene frist til rett før jul til å komme med skriftlige innlegg. Til våren venter en muntlig høring.

– Så går EFTA-domstolen tilbake og kommer med en rådgivende uttalelse om hva den mener om spørsmålene Oslo tingrett har stilt, sier Bjørgan til VG.

Dette er bakgrunnen for saken

– Blir veldig viktig

Etter det VG kjenner til, har harmonien mellom Kristoffersen, de øvrige landslagsutøverne og støtteapparatet vært god siden comebacket i høst.

Søndag sesongåpnet 23-åringen også med en sterk 2. plass da tyske Felix Neureuther vant slalåmen i finske Levi.

Saken mot Norges Skiforbund vil imidlertid fortsette parallelt som Kristoffersen forbereder seg mot sesongens store mål: OL i Sør-Korea i februar. Selv om uttalelsen fra EFTA-domstolen er rådgivende og ikke bindende, kan den bli viktig, ifølge Bjørgan.

– Normalt sett har slike uttalelser stor betydning, men EFTA-domstolen tar ikke stilling til faktum og bevis, bare rettslige tolkningsspørsmål. Behandlingen i EFTA-domstolen er i hovedsak en skriftlig prosedyre, derfor vil innleggene før jul være sentrale, sier advokaten.

Samtidig som Kristoffersen er i konflikt med Skiforbundet, har alpintstjernen forberedt seg til en ny sesong

Utsetter avgjørelsen

Høringen neste vår er ventet å bli gjennomført i løpet av én rettsdag. Deretter kommer saken opp som en vanlig hovedforhandling i Oslo tingrett.

Anmodningen fra Oslo tingrett til EFTA-domstolen går på spørsmål om fri bevegelighet av tjenester, og innebærer at saken vil dra ut i tid. Kristoffersen ba i fjor om en midlertidig rett til å reklamere for Red Bull inntil en endelig dom forelå, uten å få medhold.

Nå ser Bjørgan frem til prosessen i EFTA-domstolen.

– Vi syns det er viktig å få belyst spørsmålene i EFTA-domstolen. Ulempen er at saken utsettes med opp mot ett år, sier Skiforbundets advokat.

VG har vært i kontakt med Henrik Kristoffersens rådgiver og pappa, Lars Kristoffersen. Han ønsker ikke å kommentere saken.

Les også: Slik bidro Lars Kristoffersen til å gjøre sønnen til en verdensstjerne

Denne artikkelen handler om