BER OM ENDRINGER: Magnus Carlsen under VM-duellen mot Viswanathan Anand i Sotsji. Foto:,Ole Kristian Strøm

FIDE om Carlsens VM-forslag: – Lytter alltid til verdensmesteren

Carlsen vil gjøre det vanskeligere for seg selv å bli verdensmester

Espen Agdestein: – Stor respekt for at Magnus går ut med dette

Magnus Carlsen (24) ønsker å innføre et nytt VM-system han mener vil være langt mer rettferdig for konkurrentene. Det omtales som interessant hos det internasjonale sjakkforbundet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det var i et innlegg på sin egen Facebook-side Carlsen i dag fortalte at han mener VM-arrangementet bør endres totalt.

– Jeg har lenge ment, og også sagt det offentlig, at VM-systemet bør endres til noe mer rettferdig og balansert. De som har fulgt sjakk i mange år vil huske at jeg åpent snakket om fordelen til verdensmesteren mange ganger, før jeg selv ble kvalifisert til matchen i 2013, skriver Carlsen vel vitende om at det vil bli vanskeligere for ham selv å forsvare VM-tittelen i fremtiden om forslaget vedtas.

I mars 2013 sa sjakkesset, som nå er på vei til treningsleir i USA, til VG at han ville jobbe for at verdensmesteren ikke automatisk får tittelkamp - selv om dette kunne bety at han måtte si fra seg ti millioner kroner annethvert år.

Vil ha «vanlig» turnering

MANAGER: Magnus Carlsen og manager Espen Agdestein. Foto:,Ole Kristian Strøm

Carlsen skriver nå at han vil ha et system som minner mer om en vanlig turnering - med en årlig utslagsrunde der flere spillere får delta. Temaet har vært heftig diskutert på en rekke sjakknettsider i løpet av tirsdagen. Flere nevner også at Carlsens ønskede format har vært forsøkt tidligere uten særlig hell.

– Dette vil bedre oddsen til samtlige spillere, med unntak av den regjerende mesteren og noen andre spillere som ikke lenger drar fordel av det nåværende formatet, melder 24-åringen som har vunnet de to siste VM-kampene mot indiske Viswanathan Anand.

VM-tittelen deles nå ut etter en serie på 12 kamper mellom regjerende mester og en utfordrer som kvalifiserer seg gjennom en kandidatturnering. Carlsen håper Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) vil vurdere å endre formatet som en følge av hans innlegg.

– Jeg har lest Carlsens innlegg, men det er for tidlig for oss å konkludere på noe vis, sier administrerende direktør i FIDE, Nigel Freeman, til VG.

Skal diskutere Carlsen-innspill

Han bekrefter likevel at VM-strukturen vil bli et tema neste gang komiteen som avgjør hvordan verdensmesterskapet skal arrangeres samles som en følge av Carlsens utspill.

– Vi noterer oss hva Carlsen skriver, og lytter alltid til verdensmesteren. Nå skal vi se på hvordan man på best mulig måte kan arrangere VM. Hva Carlsen da mener vil bli tatt med i betraktningen, sier Freeman.

Carlsen-manager Espen Agdestein sier han sitter med oppfatningen at sjakkesset nå ønsker å forfølge ideen om en endret VM-struktur på en mer konkret måte enn tidligere.

– Man har kommet langt i forberedelsene til matchen i 2016, så det vil i så fall bli endringer i etterkant av det, men til syvende og sist er det FIDE som bestemmer. Magnus' ord veier nok ganske mye siden han er verdensmester og vil tape på dette selv. Han mener jo det er urettferdig at verdensmesteren har de privilegiene han har, sier Agdestein til VG.

– Støtter du Carlsens ønske om en endring i VM-strukturen?

– Det har vært forsøkt tidligere uten at det ble så vellykket, men da var ikke de beste med. Man må forutsette at det blir høye pengepremier, prestisje og et spektakulært arrangement som skiller seg ut fra andre turneringer. Jeg har stor respekt for at Magnus går ut med dette nå og støtter ham i det. Som manager liker man likevel ikke at klienten kan tape penger på dette, men først og fremst er det viktig at Magnus følger det han syns er viktig.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder