ÅPNER OPP: Kultur- og likestillingsminister Abid Raja hadde flere gode nyheter til idretten på dagens pressekonferanse. Foto: Vidar Ruud, NTB

Regjeringen åpner for kontakttrening i breddeidretten

Titusener av spillere i ulike idretter kan forberede seg på organisert kontakttrening igjen fra 12. oktober. Kamper må vente.

 • Joachim Baardsen
 • Jostein Magnussen

Kulturminister Abid Raja har måttet tåle mye kritikk fra frustrerte spillere, ledere og ildsjeler under corona-nedstengningen. Nå har han imidlertid fått gjennomslag for å åpne opp igjen for trening for mange.

Det kom frem under regjeringens pressekonferanse i dag.

– Jeg må takke breddeidrettsfamilien som har stått i en krevende situasjon, men de har holdt ut. Breddeidretten for voksne over 20 år kan gjenåpne for normal trening fra 12. oktober med utgangspunkt i idrettens egne prioriteringslister. Det er deres plan for åpning i fire faser som legges til grunn. Det må sies at når vi nå vil åpne opp for rundt 23.000 i breddeidrettsfamilien så betyr det at det vil kunne oppstå smitte. Derfor er det viktig at kommune følger med og stenger ned dersom det blir lokale utbrudd, sier Abid Raja.

– Hva har endret seg nå?

– Dette har vært til vurdering flere ganger tidligere, men da har det vært lokale utbrudd som har gjort at det ikke har vært forsvarlig å anbefale å slippe opp med mer. Nå har vi fått en anbefaling om at dette er forsvarlig å gjennomføre. Samtidig vil det være variasjon av smitte utover landet. Det er ikke sikkert det blir åpnet opp i alle kommuner. Der må kommunene gjøre en vurdering, sier Raja til VG.

Det åpnes nå opp for fase 1. For fotball betyr det gatelag og tilrettelagt fotball, 2. divisjon, øvrig nivå kvinner og 4. nivå (herrer).

les også

Regjeringen sier ja til håndball-EM i desember

Åpner for flere tilskuere

Myndighetene har satt 12. oktober som oppstartsdato for at kommunene skal rekke å forberede seg. Samtidig gjør myndighetene det klart at i kommuner og regioner med økt smitte eller lokale utbrudd, må åpningen vurderes og følges av lokale tiltak.

Myndighetene åpner foreløpig ikke for kamper.

Senere skal man ta stilling til åpning av fase 2.

1. august ble det åpnet for all barne- og ungdomsidrett opp til 19 år. De eldste har måttet vente tålmodige på sin tur frem til nå. NFF har allerede avlyst breddefotballsesongen fra 3. divisjon og nedover for menn og fra 2. divisjon for kvinner.

– Dette er en gledens dag for oss. Vi har ventet på denne beskjeden i mange måneder, sier styreleder Kari Lindevik i Divisjonsforeningen.

– For oss betyr det mye at vi kan komme i gang med trening nå. Så får ta treningskamper og sånt etter hvert når man ser på en videre åpning i neste fase.

Fotballpresident Terje Svendsen er også glad for beslutningen.

– Men vi skulle gjerne hatt alle i gang nå. Dagens beskjed var et skritt i riktig retning, og nå håper vi at det ikke er lenge igjen før resten av fotballen også kan følge etter. Det er viktig for motivasjon og for å forhindre ytterligere frafall, sier fotballpresidenten i en pressemelding.

På pressekonferansen fortalte kulturministeren at man også åpner for inntil 600 personer på arrangement utendørs. Disse skal fordeles på grupper på inntil 200 personer.

Rettelse: I den første versjonen av denne saken ble formuleringen «all breddeidrett brukt». Det stemmer ikke da det kun åpnes for Norges Idrettsforbunds fase 1. Hva som inngår i de ulike fasene ser du her.

Mer om

 1. Rettet
 2. Fotball
 3. Breddeidrett
 4. Abid Raja
 5. Pressekonferanse

Flere artikler

 1. Helsedirektøren med varsku om idretten: – Vil være flere smitteutbrudd

 2. Regjeringen letter på nasjonale coronatiltak

 3. Regjeringen ber idretten sette opp prioriteringsliste for videre åpning

 4. Breddeidretten må vente på svar om gjenåpning – spøker for gjennomføring

 5. NFF varsler annullert sesong for flere ligaer uten grønt lys tidlig i september

Fra andre aviser

 1. Regjeringen åpner breddeidretten for normal trening

  Aftenposten
 2. FHI-frykt om forbud: Kan gi mer «tiltakstrøtthet enn godt smittevern»

  Fædrelandsvennen
 3. FHI-frykt om forbud: Kan gi mer «tiltakstrøtthet enn godt smittevern»

  Bergens Tidende
 4. Ny fase i regje­ringens koro­nastra­tegi – letter på noen av de nasjo­nale koro­natil­takene

  Fædrelandsvennen
 5. Huseklepp reagerer etter nok en nedslående beskjed: – Veldig rart

  Aftenposten
 6. Huseklepp reagerer etter nok en nedslående beskjed: – Veldig rart

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no