Ligue 1-kommentator Arnstein Friling er full av lovord om belgieren

Hazard har tre målgivende og har skaffet to straffer på to kamper for Chelsea

LOVENDE: Eden Hazard spilte sin første kamp på Stamford Bridge for Chelsea onsdag kveld. Foto: Afp/ Glyn Kirk

- Hazard har potensial til å bli sin generasjons Messi

(VG Nett) Det burde ikke være en overraskelse at Eden Hazard (21) er så god i Premier League som han er, mener sportskommentator i Viasat, Arnstein Friling, som har fulgt ham over fire år.

  • Tora Systad Tyssen

Artikkelen er over syv år gammel

- Jeg har fulgt han i fire år i den franske ligaen, og han har vært enestående hele veien. Med mindre den mannen blir skadet og med mindre alle de tøffe taklingene blir for mye for han, så tror jeg han kan bli en av de største fotballspillerne de neste fem til ti årene, sier Friling til VG Nett om den unge belgiske spilleren som etter to ligakamper for Chelsea har spilt en rolle i fem av lagets seks mål.

VG LIVE: Vi fulgte kampen

Mot Wigan søndag assisterte han Branislav Ivanovics mål etter to minutter og skaffet straffe fem minutter senere. Mot Reading onsdag assisterte han både Ivanovics og Cahills mål, i tillegg til at han skaffet London-laget enda en straffe da han ble felt etter 18 minutter.

- Fins ikke egoistisk

At Hazard, som har blitt kåret til Ligue 1s beste spiller to år på rad, på overtid av onsdagens kamp valgte å gi en målgivende ball til Ivanovic, fremfor å sette den i mål selv da Chelsea kontret, overrasker ikke Friling, som kommenterer Ligue 1-kamper for Viasat.

MÅLGIVENDE: Branislav Ivanovic setter ballen i mål på overtid mot Reading onsdag etter at Eden Hazard (i bakgrunnen) har sendt ballen til han. Foto: PA Photos/ Adam Davy

- Hazard fins ikke egoistisk slik jeg ser det. Han gjør det som situasjonen krever og virker å få minst like ut av å slå en god pasning som å score selv. Man tenker ikke mye fotball når man kritiserer han for å ikke være en lagspiller fordi han dribler av og til. Han gjør det bare når det virker å være den beste løsningen, sier Friling og legger til:

- Han har en kjempeegenskap i det at han tilsynelatende har et rolig temperament. Motspillere kommer mye opp i bena på han og prøver å klippe han ned, men jeg har nesten aldri sett han forbanna. Han blir ikke satt ut av det mentale og ødelegger ikke for seg selv.

- Ferguson virker bare skuffet

Da Hazard gikk fra Lille til Chelsea i sommer var det flere klubber som var ute etter han. Både Manchester City og Manchester United var etter ryktene svært interessert, men belgieren valgte London-klubben og annonserte selv overgangen på Twitter.

VANT FØRSTE KAMP: Eden Hazard i duell med Jem Karacan under søndagens kamp mellom Wigan og Chelsea. Foto: PA Photos/ Nick Potts

Friling mener klubbene som ble nedprioritert har all grunn til å være misunnelige.

- Når Ferguson sier på pressekonferanse at han syns at prisen Chelsea har betalt for ham er for dyr, blir det bare for rart. 300 millioner for Hazard er en kjempepris. Ferguson virker heller bare skuffet over at han valgte Chelsea fremfor Manchester United, sier Friling, og legger til:

- Det er morsomt når en ser en så ung og talentfull spiller som Hazard er, og man ser han har potensial til å bli sin generasjons Messi, Maradona eller Cristiano Ronaldo.

Les også: Frank Lampard hyller Hazard

Ikke overraskende at han lykkes

Petter Veland, fotballkommentator i Canal+, mener det ikke burde være overraskende at Hazard lykkes så godt som han gjør i Premier League.

Kommentator i Canal+ Petter Veland Foto: Canal

- Han er ikke en jeg har følgt med argusøyne, men han er en spiller de aller fleste burde ha et forhold til gjennom hans prestasjoner i den franske ligaen og for det belgiske landslaget. Det at han har vært linket til så mange klubber og at overgangssummen var så stor da han faktisk gikk, gjør at folk heller burde vært overrasket om han ikke hadde slått til heller enn når han nå imponerer, sier Veland, og legger til:

- Det er viktig å påpeke at han har vært veldig god mot Wigan og Reading. Vi får se hvordan han presterer mot lag høyere opp på tabellen.

- Hvordan syns du Hazard har taklet overgangen til Premier League?

- Veldig bra. Det at spillere som Torres, Aguero, Silva, Mata og Michu har kommet til Premier League de siste 3-4 årene og spilt godt med en gang virker å ta livet at myten om at den engelske ligaen er så fysisk som den blir hevdet å være. Nå er det spillere som er tekniske og veike i dueller som dominerer ligaen. Det tror jeg Hazard kommer til å bli enda et eksempel på.

Knalltøft i Frankrike

Også Friling tror Hazard er godt forberedt på hva som venter han i England.

- Det er knalltøft i Frankrike, og det er ikke så stor forskjell på det fysiske nivået. Det går kanskje litt fortere i England, men det tror jeg han bare tjener på. I tillegg til at han er fryktelig teknisk, er han også kjapp i hodet, noe som er en av hans fremste kvaliteter som fotballspiller. Han skaffer plass og åpner opp for andre, sier han, og forteller at systemet Hazard har lykkes i i Lille, har mange likskaper med han går inn i sammen med Juan Mata og Oscar i Chelsea.

Les også: Hazard og Marin scoret i Chelsea-debuten

- I Lille har de hatt et elastisk system, hvor spillerne virker å ha hatt ganske frie tøyler. På samme måte som han gjør det med Mata i Chelsea har han hatt mulighet til å veksle og bevege seg mye på banen.

Premier League

SVUTMP
1Liverpool29271166214582
2Manchester City28183768313757
3Leicester City29165858283053
4Chelsea29146951391248
5Manchester United29129844301445
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk

Mer om

  1. Premier League

Flere artikler

  1. Frank Lampard hyller Eden Hazard for debuten

  2. Hazard-magi da Chelsea snudde – setter press på konkurrentene

  3. Suárez årets spiller i Premier League

  4. Her skyter Hazard seg inn i Chelsea-fansens hjerter

  5. Utelukker ikke ny Hazard-vraking

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder