MONSENS HUNDER: Her får Lars Monsen hjelp med greie ut hundespannet like etter den seremonielle starten som fant sted i Anchorage sentrum på lørdag.
MONSENS HUNDER: Her får Lars Monsen hjelp med greie ut hundespannet like etter den seremonielle starten som fant sted i Anchorage sentrum på lørdag. Foto: Nathaniel Wilder , Reuters

Klar, ferdig, Iditarod!

SPORT

Ved midnatt går starten for verdens tøffeste hundeløp. Med i kampen er åtte norske hundespann.

Publisert: Oppdatert: 07.03.16 09:55

Lars Monsen er en av nordmennene som stiller til start.

Det 1600 kilometer lange hundeløpet går fra Anchorage i Alaska til Nome på vestkysten og vinneren forventes å komme fram om rundt ni dager.

Lørdag viste deltakerne fram hundespannene sine i Anchorage.

– Den seremonielle starten er ærlig talt den morsomste dagen fordi du virkelig kan vise alle, jeg mener alle i Anchorage pluss alle som kommer hit, sporten din. Og du får vist den med lidenskap, og det er det som er så kult, sier Aliy Zirkle, en av favorittene som har fire topp-fem plasseringer i de fire siste iditarodene, til nyhetsbyrået AP.

Husker du? Dramatisk start på Iditarod i 2014

– Å kjøre ned Forth Avenue med 12 hunder og noen som sitter i sleden din, det er moro og det skal være moro, legger han til.

Men snart begynner alvoret.

Snømangel

Løpet holdes selv om det har vært snømangel i Alaska i år. Det har faktisk vært så lite snø at man har vært nødt til å kjøre inn snø fra Fairbanks. Men heldigvis snødde det noen få centimeter på fredag.

Egentlig skulle den seremonielle starten gå over 11 miles (17.7 kilometer), men på grunn av snømangelen måtte man kappe det ned til en 3 miles lang (4.83 kilometer) rute.

Ifølge arrangørene blir forholdene bedre etter den offisielle starten som er lagt til Willow, et stykke utenfor Anchorage.

Nordmann har vunnet to ganger

Brent Sass, som ble nummer to i årets 1600 kilometer lange Yukon Quest International Sled Dog Race mellom Alaska og Canada, sier det er utrolig mange gode deltakere i år.

– Jeg skal ikke en gang begynne å nevne dem fordi det er minst 20 stykker som kan vinne løpet i år, sier han til AP, inkludert en av de åtte deltakerne fra Norge.

Den norske brannmannen Robert Sørlie (58) var i 2003 den andre ikke-amerikaneren som vant løpet. En bragd han gjentok to år senere.

Da klokket nordmannen inn på ni dager, 18 timer 39 minutter og 31 sekunder. Premien den gangen var 440.000 kroner og en pick-up til en verdi av rundt en halv million kroner.

Her kan du lese mer om