NIF-TOPPER: Generalsekretær Inge Andersen og kommunikasjonssjef Per Tøien fotografert da idrettsstyret la fram sitt fireårs-regnskap tidligere denne uken. Foto:Ole Kristian Strøm,VG

Idrettsforbundet: Vil stoppe de utenlandske bettingselskapene

Norges Idrettsforbund vil:

Beholde monopolet til Norsk Tipping

Stoppe lekkasjen til bettingselskapene

Stoppe reklame for bettingselskapene

Norges Idrettsforbund har ingen planer om å skifte mening om Norsk Tipping-monopolet. NIF vil i stedet prøve å stoppe «lekkasjen» til de utenlandske spillselskapene – og hindre dem i reklame mot nordmenn.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Om spillingen på Betsson, Unibet og andre slike selskaper ble flyttet til Norsk Tipping, ville det gi mer enn én milliard kroner til gode formålene, mener idrettsforbundet.

VG kunne torsdag morgen avsløre at det er kommet en konsulentrapport fra Menon, som konkluderer med at samfunnet kunne tjene 300 mill. kroner i året på å gjøre de utenlandske bettingselskapene «lovlige» og innføre en lisensordning som gjør at de må betale skatt på omsetningen.

Der kom det også fram at spillselskapene mener at kulturdepartementets Rambøll-utredning legger altfor lave tall til grunn i sine analyser - og dermed også kommer fram til en feil konklusjon.

Les også: Ny spillrapport i dag: – Regjeringen har feil tall

Vil stoppe lekkasjen

– I vår egen rapport om pengespill og lotterier tar vi utgangspunkt i tallene fra Rambøll-rapporten. Det er de samme tallene som Lotteri- og stiftelsestilsynet har lagt til grunn for sitt estimat når det gjelder spill-lekkasje til utenlandske spillselskaper, ca. 1 milliard kroner, sier kommunikasjonssjef Per Tøien i Norges Idrettsforbund.

LES OGSÅ:Truls Dæhli: Rir idretten en døende hest?

– Uavhengig av størrelsen på denne lekkasjen, er det Idrettsforbundets mening at en offensiv tilnærming er å forsøke å hindre at dette skjer. Og det er mulig.

Tøien sier at idrettsforbundet vil slå ring om Norsk Tippings monopol.

Ville gitt en milliard

– Gitt at det «forsvinner» 2,1 milliarder kroner, betyr det at Norge «går glipp av» i størrelsesorden 250-300 mill. kroner i lisensinntekter til gode formål.

– Om denne spillingen ble flyttet til Norsk Tipping, ville det gi fire ganger så mye tilbake til formålene, 1-1,2 milliarder kroner, sier Tøien og vil ha et Norsk Tipping som innenfor rammene for ansvarlige spill, offensivt tar opp konkurransen med de utenlandske selskapene.

LES OGSÅ: Gambling med spillavhengigheten.

– Vi vil at myndighetene bruker de muligheter den har til å begrense ulovlig reklame. Dette utfordrer vi Kulturdepartementet og Norsk Tippings nye styre til å ta tak i.

Per Tøien peker også på de allmenne hensyn i pengespillpolitikken:

– Det handler om å forebygge kriminalitet og spillavhengighet. En enerettsmodell er den beste måten å begrense spillavhengighet på – det gir den beste forbrukerbeskyttelsen. I tillegg gir den norske pengespillpolitikken 5 milliarder kroner til gode formål.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder