MARIANNES DRØM: Marianne Andersen traff på det meste i det vanskelige estiske terrenget. Hun fikk VM-medaljen hun har drømt om. Foto: Remy Steinegger

Marianne Andersen tok VM-sølv etter blytunge år: – Helt fantastisk

Marianne Andersen (37) har hatt svært tøffe år etter å ha gått på en stjernesmell. Men under VM i Estland kom veteranen tilbake og vant et VM-sølv som vekker følelser.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Det føles helt fantastisk. Å ta en VM-medalje igjen er en drøm jeg har hatt hele tiden, sier Andersen til VG. Hun hadde bare den dobbelte verdensmesteren, svenske Tove Alexandersson, foran seg på resultatlisten på mellomdistansen.

Leste du? Orienteringsprofil åpen om spontanabort

Det er hele syv år siden hun tok tre medaljer under VM i Trondheim. Siden den gang har hun ikke hevdet seg.

– Veldig imponerende, sier Dag Kaas – som nå er toppidrettsansvarlig i styret til Orienteringsforbundet.

– Faktisk synes jeg det er det mest imponerende VM-sølvet hun har tatt, mener den snart 70-årige trenerlegenden, som hadde ansvaret for langrennsjentenes gjennombrudd for 35 år siden.

LENGE SIDEN: Marianne Andersen løper inn til VM-sølv under VM på hjemmebane for syv år siden. Etter motgangen satser hun mot et nytt VM på hjemmebane i 2019. Foto: Ned Alley NTB scanpix

Marianne Andersen har VM-gull i stafett. Individuelt har hun nå vunnet syv VM-sølv og to bronse. Men etter en tåskade i 2011 sa det bom stopp for orienteringsløperen fra Drammen.

Olav Lundanes: Forsvarte VM-gull i «jungel og sumpmyrer»

– Jeg skjønte ikke at jeg trente for mye i skadeperioden, forklarer hun.

Den tidligere så suksessfulle løperen forsvant nesten «ned i skogbunnen» fra 2012 til 2014.

– Jeg gikk på en større smell. Det tok to år før kroppen igjen responderte på trening, så fikk jeg problemer med knærne, jeg kom ikke skikkelig i gang igjen før i 2015, forklarer hun.

– Hele tiden har jeg hatt lyst til å komme tilbake. Egentlig har jeg vært plagsomt motivert selv om det noen ganger har vært fristende å gi opp, beskriver hun.

Sakte har hun nærmet seg gammelt nivå. I det uoversiktlige terrenget i Estland stemte det meste. Marianne Andersen fikk betalt for rutinen blant kvist, kvast og rotvelt i Elva-Vitpalu.

– Virkelig gøy. Jeg gjorde noen små feil, men tjente på å stoppe opp litt enkelte steder. Det var en veldig god følelse å komme inn til samlingsplass, sier Andersen – som endte 2,15 minutter bak suverene Alexandersson.

Andersen i 2010: Nær VM-gull i sitt forrige medaljeløp

På det meste trente Marianne Andersen over 900 timer i året. Nå har hun gått ned nesten en tredjedel på treningen.

– Men jeg trener smartere nå, mener hun.

Fredag løper hun VM-stafett for Norge sammen med Ingjerd Myhre og Anne Margrethe Hausken Nordberg – sistnevnte er 41 år. Marianne Andersen håper å løpe VM i Østfold som 39-åring i 2019.

– Jeg har ikke planlagt alt, men har i hvert fall lyst til å være med i VM på hjemmebane, sier hun.

I herreklassen ble det ingen norsk VM-suksess på mellomdistansen. Franske Thierry Gueorgiou gikk til topps da Eskil Kinneberg ble beste nrodmann på 8.-plass. For verdensmesteren fra langdistansen, Olav Lundanes, ble det en tøff dag. Han lå an til 10.-plass i løpet, men ble diskvalifisert fordi han hadde besøkt feil syvende post.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder