NÆRMERE DRØMMEN: Mathias Emilio Pettersen smilte bredt over tilværelsen da VG besøkte ham i Muskegon før jul.

NÆRMERE DRØMMEN: Mathias Emilio Pettersen smilte bredt over tilværelsen da VG besøkte ham i Muskegon før jul. Foto: Thomas Nilsson / VG

Norsk talent draftet av NHL-klubb: – Har det som trengs for å komme dit

Som 14-åringen flyttet Mathias Emilio Pettersen (18) alene til USA for å jakte NHL-drømmen. Natt til søndag kom han ett steg nærmere, da NHL-laget Calgary Flames draftet ham.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Lørdag kveld norsk tid ble 18-åringen som den 21. nordmannen i historien draftet av en NHL-klubb.

Calgary Flames valgte Pettersen i sjette runde, som nummer 167. Det betyr at unggutten er ett steg nærmere drømmen om spill i NHL, men veien dit er fremdeles lang.

VG besøkte Pettersen i Muskegon før jul. Her kan du lese om møtet der unggutten forteller om veien mot NHL-drømmen (+).

– Jeg drømmer om å komme meg til NHL. Dette er det jeg vil leve av, sa Pettersen til VG i fjor.

College til høsten

Av de 20 nordmennene som er blitt draftet før ham, han kun fem til nå spilt i NHL.

– Er man et sjetterundevalg og man kommer seg til NHL og blir en stabil spiller, så er det en bonus for klubben. Statistisk sett er det ikke mange fra fjerde runde og utover som blir faste i NHL, forteller Torgrim Gotland Bakke i podkasten NHLprat til VG.

les også

Norsk 17-åring plukket opp av NHL-klubb: – Det ble tårevått

Tidligere ble Pettersen nevnt som et potensielt førsterundevalg, altså som en av de mest lovende spillerne i hans generasjon. Lørdagens draft viser at han ikke har den statusen blant NHL-speiderne lenger, mener Bakke.

– Men han har fortsatt en høy status siden han ble valgt. Det viktigste er at han blir draftet, sier han.

Til høsten skal 18-åringen spille collegehockey for Denver Pioneers. Der blir det viktigste å fortsette en jevn poengproduksjon (han hadde 46 poeng på 60 kamper for Muskegon Lumberjacks i juniorligaen USHL sist sesong), og å utvikle seg mer fysisk. Hvis han greier det, tror Bakke at Pettersen har en god mulighet til å nå NHL.

les også

Zucca forberedt på mulig Rangers-exit – snart kan New York-eventyret være over

– Jeg tror han har det som trengs for å komme seg til NHL, og han gjør et smart valg med å gå college først. Det er en lang vei dit, men han har en mulighet til å komme inn på et Calgary-lag som ikke har flust av offensive talenter, sier han.

– Enestående ferdigheter

Den offensive spilleren er ikke blant de største fysisk, men han har tekniske ferdigheter få spillere fra Norge har. Det poengterte også hans trener i Muskegon poengterte da VG snakket med ham før jul.

les også

Kristian (18) har trent med NHL-stjerner i en uke: – Man blir jo litt nervøs

– Han har ferdigheter som er enestående, han gjør ting veldig fort på isen. Nå må han bare bli sterkere og enda bedre på sideveis skøyting, sa Lumberjacks-trener John Lafontaine.

– Det som gir ham en ekstra sjanse er at han har ekstremferdigheter på isen som er sjelden for norske spillere. Derfor ble han så høyt ansett og, og han ble tidlig et YouTube-fenomen, sier Bakke i NHLprat.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder