FULL KLAFF: Birgit Skarstein rodde til og med fra herreutøvere i Østerrike. Foto:  Balint Czucz

Birgit Skarstein knuste verdensrekorden med 23 sekunder: – Helt enormt

Med ny teknikk smadret Birgit Skarstein (29) sin egen verdensrekord. Pará-roeren utklasset neste kvinne med nesten et minutt og ville hevdet seg i herreklassen under verdenscupregattaen i Linz.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Det var helt enormt, sier Skarstein til VG.

– Det føltes som jeg svevde gjennom hele løpet og det fløt fantastisk i både i hode og kropp.

Trønderen vant VM-gull i fjor og satte også bestetid i verden. Den ble forbedret med to sekunder Beograd 1. juni. Der fikk Skarstein opplysninger om en regelendring hun ikke var klar over.

les også

Birgit Skarstein satte verdensrekord: Trodde ikke det var sant

– Men nå har vi jobbet med ny teknikk i tre uker. Den gir lengre ro-tak og større fart i båten. Det er mange som blir skremt av nye regler, men vi ser det heller som en mulighet det går an å utnytte til å skaffe seg et forsprang, sier hun.

Flere nasjoner mangler under verdenscupen i Østerrike. Tyskland kom nærmest Skarstein, men havnet over 55 sekunder etter henne. Skarstein presset rekorden ned fra 10.47,86 til 10.24,48.

– Denne rekorden tror jeg vil stå en stund. Vi hadde gode forhold og medvind, men den kan være krevende å mestre, forklarer hun.

Faktisk ville tiden ha gitt 3. plass i to av de tre heatene i herrenes handikap-klasse.

Løpet ble gjort med enkeltstart. Et verdenscupløp mellom hvert OL skal inneholde løp uten felt. På grunn av vind kan mesterskap risikere å bli avgjort på denne måten.

– Det var moro å bare konkurrere mot seg selv. Jeg rodde jo fortere enn jeg hadde lagt opp til på klokka. Det gikk så fort at jeg trodde ikke helt det var sant, forteller hun.

les også

Olaf Tufte gjør uventet comeback: – Utkalt til Heimevernet

Hun var eneste nordmann som vant i den forrige verdenscuprunden. Olaf Tufte og dobbeltfireren havnet også på pallen. Veteranen – som egentlig ikke skulle konkurrere denne sesongen – fortsetter vikariatet for Nils Jakob Hoff nå. Sistnevnte er opptatt med eksamen på medisinstudiet. Båten lyktes ikke i forsøket og må ro oppsamlingsheat.

Mens Kristoffer Brun og Are Strandli er tilbake i dobbeltsculler lettvekt for første gang siden OL-bronsen i 2016. Duoen vant sitt forsøksheat.

Lørdag ror Birgit Skarstein finale i verdenscupen – og er enig i at hun er favoritt.

Så blir det trening i to og en halv måned før årets høydepunkt. VM i bulgarske Plovdiv starter ikke før 9. september.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder