SØLVGUTT: Henrik Christiansen kunne stolt glise med sin første VM-medalje etter sølvløpet. Foto: Svømmeforbudet

Christiansen svømte inn til VM-sølv: – Helt sinnssykt

Bare én mann var raskere enn Henrik Christiansen (22) under dagens VM-finale på 400 meter fri. Dermed tok nordmannen sin første VM-medalje.

Artikkelen er over ett år gammel

Christiansen, som svømte inn på 3.38.04 i forsøksheatet i natt norsk tid, satte ny norsk rekord med 3.36.64 og ble bare slått av Danas Rapsys under svømme-VM kortbane (25 meters basseng) i Hangzhou i Kina.

– Dette er en kjempe vitamininnsprøyting for Henrik med tanke på OL, som går om bare drøyt halvannet år, sier landslagstrener Petter Løvberg til VG.

Litaueren slo nordmannen også i forsøksheatet. Da var avstanden ned til Christiansen 1,39 sekunder.

I finalen fosset Rapsys inn til tiden 3.34.01 og tok VM-gullet foran Christiansen med 2,63 sekunder. Italienske Gabriele Detti tok bronsemedaljen. Det var altså bare europeere på pallen.

– Europa dominerer på de lengre distansene. Vi så det i OL, og vi så det her i VM, sier Løvberg.

les også

Gull og ny norsk rekord for Hvas

– Har jobbet lenge

– Det var deilig, helt sinnssykt. Dette har jeg jobbet lenge for, sier Christiansen i et SVT-intervju som ble vist på NRK.

– Rapsys går jo, og jeg har ikke hastigheten til å følge ham. Men man må være sterk i avslutningen, og det klarte jeg. Dette er min første VM-finale på 400 meter og første sjanse til å ta en VM-medalje. Da er det veldig deilig å få den medaljen nå. Det er tre år siden min forrige rekord, sier 22-åringen om sin aller første VM-medalje.

Christiansens norske rekord var på 3.37.36 og ble satt under EM i Israel i 2015. I VM-bassenget svømte han 72 hundredeler raskere enn sin egen rekord. 3.36.64 er også ny nordisk rekord.

les også

Henrik Christiansen tok EM-sølv: – Råeste siste 50 noen gang

– Jeg har hatt en trøblete start på året med skader, men jeg har fått trent godt i høst. Det er deilig at det sitter nå, sa Christiansen til SVT etter forsøket. Aldri før har han svømt så raskt i et forsøksheat.

Tre sterke distanser

22-åringen skal også delta på favorittøvelsen 1500 meter fri senere i mesterskapet. Han tok bronsemedalje på samme distanse under EM i fjor.

– Henrik har nå tre sterke distanser mot OL; 400, 800 og 1500 meter, sier landslagstrener Løvberg. 800 meter er ikke distanse i kortbane-VM.

– Hvor viktig er denne medaljen for motivasjonen mot OL?

– Når du legger ned så mye arbeid som det Henrik gjør, så er det viktig å få noen svar underveis. Dette er jo et delmål mot Tokyo. Og til sommeren er det langbane-VM. Det er viktig å vise at vi er i rute mot OL, sier Petter Løvberg til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder