UHELDIG: Ding Liren i Norway Chess – før han måtte si takk for seg etter en sykkelulykke på hviledagen i turneringen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Glem Carlsen og Caruana – her er dagens sjakkhelt

Alle snakker om VM-duellen mellom Magnus Carlsen og Fabiano Caruana – men dette er faktisk dagens mann i sjakk-verdenen.

Kinesiske Ding Liren (26) slo en mer enn 40 år gammel rekord da han mandag spilte sitt 96. parti på rad uten å tape.

De to siste partiene har blitt spilt mot sterke spillere som Anish Giri og Maxime Vachier-Lagrave i Shenzhen-turneringen.

Mikhail Tals gamle rekord på 95 ble satt i tidsrommet oktober 1973 til oktober 1974.

les også

New York Times om Carlsen: Arrogant bad-boy

Liren tapte sist 9. august 2017 mot Anish Giri. Han har siden 28 seirer og 68 remis.

Ding Liren har spilt bedre enn noen andre i 2018, og han er nå nummer fire på verdensrankingen – med bare to poeng opp til Shakhriyar Mamedyarov på 3. plass.

Det finnes sjakkspillere som har gått flere partier uten tap, men Tal har likevel blitt trukket fram som en rekord på grunn av en kontinuerlig rekke med tøffe motstandere. Det samme gjelder Ding Liren, som blant annet har spilt World Cup, kandidatturneringen («VM-kvalifiseringen»), Norway Chess og sjakk-OL.

les også

VM-arrangøren krever 30 minutters forsinkelse på Carlsen-trekk

Det vil si: I Norway Chess rakk han bare tre partier før han måtte si takk for seg. En sykkelulykke gjorde at han måtte trekke seg. Han veltet, pådro seg brudd i hoftebeinet og måtte opereres. Heldigvis hadde han med seg faren Ding Wenjun til Norge. Kineseren har brukt lang tid på å bli frisk etter det.

Russeren Sergej Tiviakov spilte 110 partier uten tap i 2004–2005, men motstanderne var ikke på samme jevne, høye nivå. Skjønt – en av motstanderne var en ung Magnus Carlsen (14 år), andre var Levon Aronian og Vassily Ivanchuk.

les også

Her skal Carlsen bo: – Frykter London-været

Blant Ding Lirens ti siste motstandere er både Magnus Carlsen (Europa-cupen i Hellas) og Fabiano Caruana (sjakk-OL). I begge disse partiene klarte han remis med svarte brikker.

Ding Liren kommer fra provinsen Zhejiang og ble i 2015 den andre kineser (etter Wang Yue) til å spille seg inn på topp 10 på FIDEs offisielle ratingliste.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder