NORSK JUBEL: Sverre Lunde Pedersen var så fornøyd etter å ha vunnet 5000 meter i VM.

NORSK JUBEL: Sverre Lunde Pedersen var så fornøyd etter å ha vunnet 5000 meter i VM. Foto: Peter Dejong / TT / NTB Scanpix

Sverre Lunde Pedersen slo Sven Kramer på 5000 meter i VM

Foran 25 000 tilskuere utendørs i Amsterdam presterte Sverre Lunde Pedersen lørdag kveld å slå Sven Kramer på 5000 meter for aller første gang. Og det attpåtil i VM.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det regnet og var «bergensvær» da hordalendingen gikk, men han slo nederlenderen takket være en bedre avslutning enn Kramer.

Sverre Lunde Pedersen vant 5000 meter med 34 hundredelers forsprang til Sven Kramer. Foran de avsluttende 1500 og 10 000 m er det imidlertid Patrick Roest som leder verdensmesterskapet sammenlagt.

– Nå er jeg bare glad, og da kommer man seg fort etter løpet, sier Sverre Lunde Pedersen til NRK.

les også

Gull-Lorentzen: - Det er dette jeg har drømt om

– Det var krevende, spesielt på oppløpssiden, der det var motvind. Heldigvis hadde jeg nok krefter igjen på slutten. Det er sykt å gå foran så mange mennesker, og jeg følte også at mange heiet på meg.

– Jeg fikk jo med meg at Sven gikk litt opp i rundetider på slutten. Jeg måtte bare prøve å gå jevnt. Sisterunden var veldig bra. Det var på tide at det kommer gode sisterunder fra meg, smiler Sverre Lunde Pedersen i intervjuet på NRK.

les også

Sverre Lunde Pedersen: Sølvmedaljen glapp med feilskjær

Nå håper nordmannen å være med og kjempe om VM-tittelen søndag.

– Det er stort når han slår Sven her på hjemmebane foran så mange tilskuere, sier landslagssjef Sondre Skarli til NRK.

– Sverre gikk litt hardt ut, så justerte han - og på sisterunden - som han har fått så mye kritikk for - tok han ett sekund på Kramer.

les også

VG triller terningen etter Norges rekord-OL

Skarli sekunderte ikke Sverre Lunde Pedersen etter Kramers passeringstider.

– Jeg nevnte ikke tiden til Kramer. Jeg ropte bare på teknikk, sier Skarli til NRK.

Tidligere på dagen sa landslagssjef til Pedersen at «i dag skal du slå Sven» - og eleven oppfylte planen til punkt og prikke.

– Vi så i OL at også Sven er et menneske. Det hadde ingen trodd før. Han virket så uoppnåelig, sier Skarli til NRK.

– To løp gjenstår - det kan bli en spennende fight, sier Sondre Skarli.

På 500 meter gikk Sverre Lunde Pedersen på 37,42 og var ett hundredel bedre enn Sven Kramer. Distansen ble vunnet av Patrick Roest.

PS: Norge fikk sist verdensmester på all round i 1994. Johann Olav Koss vant i Göteborg, også den gang ute. Han sitter på tribunen i Amsterdam. Sven Kramer er tidenes beste med ni VM-gull.

Resultater 5000 meter:

1. Sverre Lunde Pedersen 6.33,81, 2. Sven Kramer 6.34,15, 3. Marcel Bosker 6.35,39, 4. Patrick Roest 6.37,07, 5) Nils van der Poel og Daniil Semerikov 6.37,14, 7) Bart Swings 6.39,58, 8) Andrea Giovannini 6.45,16, 9) Håvard Bøkko 6.45,46, 10) Viktor Hald Thorup 6.48,10.

18) Simen Spieler Nilsen 6.54,82.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder