Weng slaktet egen taktikk: - Jeg tenkte «hva har jeg gjort?»

FALUN/OSLO (VG) Heidi Weng (26) har hatt det tøft både fysisk og mentalt i godt over en måned. Men til slutt kunne skistjernen løfte verdenscupkula i Falun, selv etter det hun kaller svake valg og taktiske disponeringer de siste ukene.

Artikkelen er over to år gammel

For mens Marit Bjørgen trygt sikret sammenlagtseieren i minitouren i Falun og tok sin 114. rennseier i verdenscupen, kjempet Ingvild Flugstad Østberg, Heidi Weng og Jessica Diggins en innbitt kamp om å vinne verdenscupen sammenlagt.

«Hva har jeg gjort?»

Det skilte ikke mange poengene mellom de tre i sammendraget før den avsluttende jaktstarten i Falun.

Men da Østberg falt på første runde, fikk det tungt utover og endte som nummer åtte var det nesten ikke tvil lenger. For Bjørgen holdt unna for Diggins’ angrep helt foran. Da gikk krystallkulen til slutt igjen til Weng, selv om jenta fra Enebakk «bare» ble nummer 18 i minitouren.

Weng ble hyllet og applaudert av publikum i Falun for å ha vunnet verdenscupen, men var svært misfornøyd med disponeringene sine underveis.

– Jeg åpnet med hodet under armen. Jeg følte på oppvarmingen at jeg var bra. Så åpnet jeg hardt og tok igjen Ragnhild. Jeg tenkte «hva har jeg gjort?», sier Weng.

VISSTE IKKE AT HUN HADDE VUNNET: Det tok lang tid før Heidi Weng fikk beskjed om at hun hadde tatt hjem verdenscupen sammenlaget. Her er hun like etter målgang på søndagens jaktstart i Falun. Foto: SIMON HASTEG RD / BILDBYR N

– Bare tull

En allerede utslitt Weng, som de siste ukene har slitt med sykdom, forsøkte altså å ta ryggen til Ragnhild Haga. Haga endte med nest beste etappetid søndag. Det er dette valget Weng ikke skjønner hvorfor hun gjorde. Hun måtte til slutt slippe lagvenninnen.

– Da ble det tøft å komme seg til mål etter hvert. Jeg skjønner ikke hva jeg drev med selv, sier Weng.

– Du er ikke fornøyd med taktikken?

– Det var bare tull. Men det ble bra likevel. Det har vært tøft i det siste og at jeg får en opptur i dag er moro, sier 26-åringen.

– Beina fungerer ikke. Hodet fungerer ikke.

Hun fleiper med at det var moren og faren som sekunderte henne beste ute i løypene - ikke trenerne. Målet var naturligvis å holde unna for både Jessica Diggins og Ingvild Flugstad Østberg. Det klarte Weng til slutt. Hun vinner verdenscupkula for andre året på rad.

Hun sier hun angrer på at hun ikke stoppet opp og tok seg fri i tiden før både tremila i Kollen og sprinten i Drammen de siste to ukene. Weng var nemlig syk.

– Jeg skulle ikke dratt til Drammen og heller rukket Kollen. Men sånn er det. Når man ikke er frisk, og driver i dette «gamet», så går det ikke. Ikke for meg, sier Weng, som deretter ble spurt om hvilke følelser hun gikk med.

– Det er hardt. Kroppen har sagt i fra at nå trenger jeg pause. Beina mine fungerer ikke. Hodet fungerer ike. I dag tenkte jeg at jeg bare skal prøve å ha hodet på plass. Det holdt, sier Weng.

les også

Weng rett til psykolog etter mental knekk

Tapte ganske mye

Diggins ble nummer to på jaktstarten og knep annenplassen i verdenscupen 22 poeng foran Østberg. Hun endte 40 poeng bak Weng.

Østberg hadde med 107 poeng opp til Weng alt å kjempe om i et renn der det maksimalt gikk an å ta 250 poeng. Hun gikk ut som nummer to på jaktstarten, men et fall tidlig i løpet gjorde at hun måtte se Diggins gå ifra.

– Det ble litt «worst case» for meg til slutt. Jeg tapte ganske mye. Man må holde seg på bena, sier hun til NRK.

Bjørgen reddet Weng-seier

37 år gamle Marit Bjørgen har varslet at hun ennå ikke har bestemt seg for om hun skal satse videre neste sesong eller ikke. Dermed kan søndagens renn ha vært det siste vi ser av henne i verdenscupen. For hennes del er det også andre ting å tenke på etter en lang sesong.

Selv om hun til slutt var 16,7 sekunder foran Diggins i mål, følte hun seg langt fra trygg. Amerikaneren startet 41 sekund bak, men luken ble bare mindre og mindre. Hvis Diggins hadde vunnet, ville hun kunne klatret forbi Weng i verdenscupen.

- Det var litt nervepirrende. Jeg trodde jeg skulle ha kontroll på dette. Jeg tenkte at dette går bra. Men jeg tenkte jeg måtte gå i kjelleren. Med tanke på den sammenlagtkula, og Jessica hadde vunnet, så kunne det gitt utslag.

– Tenkte du der ute at det var ditt siste verdenscuprenn?

– Nei, det tenkte jeg ikke. Jeg tenkte at det hadde vært artig å avslutte sesongen på en god måte. Det har vært en veldig god sesong. Jeg har klart de målene jeg har satt meg, sier Bjørgen til VG.

Verdenscupen sammenlagt kvinner:

1) Heidi Weng 1476 poeng
2) Jessica Diggins 1436
3) Ingvild Flugstad Østberg 1414

10 kilometer jaktstart i Falun:

1) Bjørgen 24.18,9
2) Diggins +16,7
3) Bjornsen +1.11,5
4) Haga +1.12,0
5) Jacobsen +1.12,8
6) Pärmäkoski +1.16,2
7) Kalla +1.17,9
8) Østberg +1.19,0
9) T. U. Weng +1.52,1
18) H. Weng +2.24,6

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder