TATT: Mikel Astarloza har avlagt en urinprøve som viser spor av EPO. Foto: Reuters

Etappevinner fra Touren tatt for EPO-bruk

Dopingjeger: - Dette er bare trist

(VG Nett) Den spanske rytteren Mikel Astarloza har avlagt en dopingprøve som viser spor av EPO. Det overrasker ikke dopingjeger Inggard Lereim.

Gunnar Bøthun
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
Les mer om EPO på Antidoping Norge sine hjemmesider


Dermed er Astarloza den første rytteren som er tatt for dopingbruk i forbindelse med årets Tour de France, som ble
avsluttet for fem dager siden.

- UCI fortalte Astarloza tidligere i dag at han foreløpig er utestengt, heter det i en uttalelse fra UCI, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

VG Nett-leser:- Man kan undres over hvem som blir neste...Diskutér!

- Veldig trist

En urinprøve avlagt av 29-åringen 26. juni, utenfor konkurranse, viser spor av bloddopet EPO. Astarloza er foreløpig utestengt av UCI fram til en disiplinærhøring.

VG Nett Spesial:Alt om Tour de France 2009!

Dersom også B-prøven er positiv, står Euskaltel-Euskadi-rytteren overfor en utestengelse på to år. Resultatene hans etter dopingprøven vil antakeligvis også strykes.

IKKE OVERRASKET: Dopingjeger Inggard Lereim. Foto: Tore Berntsen, VG

- Det er jo bortimot historisk om det er «dismatch» mellom a- og b-prøven, så dette er bare veldig trist, sier dopingjeger Inggard Lereim når VG Nett overbringer ham nyheten.

Tror på flere avsløringer

Lereim sa til VG Nett under Tour de France at han ville bli «svært overrasket» om ingen ble tatt for dopingbruk under eller etter årets Tour. Han mener EPO-funnet i Astarlozas urinprøve bare er enda et bevis på at sykkelsporten fortsatt i aller høyeste grad sliter med et dopingproblem.

- Dette forlenger bare sykdomsperioden for sporten. Man lover og lover at alt har blitt så mye bedre, så ser vi igjen at «plata sprekker». Vi får bare se, det kan bli flere etter hvert, sier han oppgitt.

- En plage for de ærlige

Han mener det er en uting at det går så lang tid fra en prøve avlegges til den analyseres.

- Det er bare i OL og VM at det er krav om at a-prøver skal analyseres innen et døgn. Når det går så lang tid som i dette tilfellet, er det en plage for de som er ærlige, sier han til VG Nett.

Astarloza imponerte i flere brudd under Touren, og på den 16. etappen gikk han helt til topps.

Dopingprøven ble analysert ved et laboratorium i Madrid, som er godkjent av Verdens antidopingbyrå (WADA).

Kaggestad overrasket

Tidligere har Astarloza vunnet Tour Down Under (2003). Han ble nummer ni sammenlagt i fjorårets Tour de France.

- Dette er veldig synd, og jeg er faktisk ganske overrasket. Jeg trodde ikke noen turte å dope seg mer, og Astarloza har alltid vært en solid og hardtarbeidende rytter som jeg har hatt sansen for, sier en skuffet Johan Kaggestad til VG Nett.

- Håper det ikke er flere idioter

Sykkeleksperten, som følger Tour de France svært tett for TV 2 hver sommer, sier han velger å tro at Astarloza er en ensom svale på dopinghimmelen fra årets Tour.

- Vi får håpe det ikke er flere idioter. Det vil faktisk forundre meg. Men når først noen skal bli tatt, er jeg ikke overrasket over at det er en spanjol som ryker. Sammen med italienere og kasakhstanerne har de et helt annet syn på doping, forteller han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder