Sverige tapte igjen - OL 2026 til Milano/Cortina

Sverige måtte se seg slått enda en gang i kampen om å få arrangere OL. Italienske Milano-Cortina d’Ampezzo vant IOC-avstemningen i Lausanne og skal være vertskap for vinterlekene om syv år.

Den olympiske komités president Thomas Bach ble under pressekonferansen etter avstemningen spurt om hva han tror ble avgjørende for IOC-medlemmene da de stemte for Milano-Cortina d’Ampezzo.

– Jeg kan ikke gå inn i hodene på mine medlemmer. Men jeg tror nøkkelen var folkets støtte, svarte den tyske IOC-presidenten.

Ifølge SVT har spørreundersøkelser i de to landene vist at bare 47 prosent av svenskene ga sin støtte til en OL-søknad. I Italia var folkets oppslutning 80 prosent i en tilsvarende spørreundersøkelse. IOCs evalueringsrapport skal vise at 55 prosent av svenskene var positive til å arrangere OL på egen snø og is. Blant italienerne var prosentdelen hele 83.

– Et veldig viktig resultat. Ikke bare for meg, men for hele nasjonen, sier Giovanni Malago (60) under den samme pressekonferansen i Lausanne mandag kveld.

Malago, som i sin lange takketale til «alle» blant andre nevnte langrennsløperen Manuela de Centa (56), er IOC-medlem og president for Italias olympiske komité.

Italienerne vant avstemningen blant medlemmene av Den internasjonale olympiske komité med 47–34 (en blank stemme). Det vil si en ganske overlegen seier til Milano-Cortina d’Ampezzo.

– En trist beskjed. Jeg håpte av hele mitt hjerte. Men en gang i blant blir det ikke som man ønsker og vil, sier den svenske langrennsstjernen Charlotte Kalla i en pressemelding fra Det svenske skiforbundet.

Sveriges søknadsprosess skal ifølge Peter Reinebo i Sveriges olympiske komité SOK ha kostet drøyt ni millioner norske kroner.

Kalla passer på å gratulere Italia, men siterer lettere sarkastisk svenskenes tidligere langrennsstjerne Per Elofsson: «Det er bare å bryte sammen og komme tilbake».

I en umiddelbar spørreundersøkelse i regi av svenske Aftonbladet, mener 45 prosent av rundt 8000 som har stemt at det er «tråkigt» at Stockholm/Åre tapte avstemningen om 2026-OL. 46 prosent mener imidlertid at det var «skönt», det vil si deilig/fint.

– Det er virkelig trist, sier skiskytteren Sebastian Samuelsson (22) til SVT i Östersund.

Samuelsson vant OL-gull (stafett) og individuelt OL-sølv i Pyeongchang i fjor.

Sverige har en slags historisk rekord i antall søknader til OL. Norges naboland i øst har søkt om arrangere vinter-OL seks ganger tidligere, før de nå kastet seg ut i det for syvende gang.

Ifølge SVT har Sverige søkt vinter- og sommer-OL totalt 10 ganger. OL er blitt arrangert i Sverige én gang. Det var sommer-OL i 1912, da Stockholm stadion avviklet stadionøvelsene. I 1956 fikk de arrangere ridekonkurransene, da Melbourne ble tildelt og arrangerte sommer-OL. Årsaken var Australias strenge karantenebestemmelser.

Siste gang svenskene måtte gi helt tapt - for syvende gang - var i kampen om sommer-OL 2004 - som da ble tildelt Aten.

Da Sverige tapte «finalen» for Norge og Lillehammer om å arrangere vinter-OL 1994, var det med 39 mot 45 stemmer.

Foran Den internasjonale olympisk komités (IOC) avstemning og tildeling av vinter-OL i Lausanne mandag, mente kampanjesjefen for Stockholm/Åres søkerkomité, Richard Brisius, at det - Sveriges mange (mislykkede) søknader - ikke ville være en ulempe. Det viser bare at Sverige virkelig vil arrangere OL.

Sveriges statsminister Stefan Löfven var også til stede i Lausanne. Han mente det ligger i Sveriges DNA å arrangere OL.

– Vi slo dere ut av fotball-VM for ikke lenge siden og nå slår dere oss, det er 1–1, men grattis, sa Sveriges bistandsminister Peter Eriksson fra scenen i Lausanne. Det er slett ikke sikkert svenskene går for en ny søknad i 2030-OL (avgjøres om fire år).

– Akkurat nå kjennes det ytterst tvilsomt, sier Anette Norberg, styremedlem i Den svenske olympiske komiteen. Hun vant OL-gull sist Italia arrangerte OL, i Torino 2006.

«Tomt, tråkigt, ledsamt» oppsummerer den dobbelte olympiske mesteren i curling.

Milano-Cortina d’Ampezzo var denne gangen Stockholms - i praksis «hele» Sverige - eneste hinder i veien for å få tildelt vinter-OL denne gangen. Samt noen av de stemmeberettigede IOC-medlemmene. Ifølge den tilstedeværende svenske ishockeylegenden Peter Forsberg sov fire av dem da Stockholm sto for sin 30 minutter lange presentasjon, skriver Aftonbladet.

Et knippe av IOC nåværende 95 medlemmer fikk ikke anledning til å stemme ta avgjørelsen skulle tas. De som fikk stemme - 82 medlemmer - mente italienerne er best egnet og sørget for at Sverige tapte en avstemning om å arrangere OL for niende gang.

Italia arrangerte OL siste gang for 13 år siden, i Torino med omegn i 2006. Det gikk ikke inn i historien som et av de mest vellykkede.

Slalåmkjøreren Frida Hansdotter (33), som vant OL-gull i fjor - mente noen minutter før IOC-president Thomas Bach leste om stemmeresultatet at den svenske søkerkomiteens presentasjon var «veldig bra», men samtidig at italienernes delegasjon hadde fremvist en enorm selvtillit.

TIL ITALIA: Italienske Milano-Cortina d’Ampezzo vant IOC-avstemningen i Lausanne. Foto: Philippe Lopez, AFP

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder