Olaf Tufte klar for sitt syvende OL: – Skal kjempe om medaljer

Lørdag kvalifiserte Olaf Tufte (43) og resten av dobbeltfireren seg til OL, han kan dermed bli den nordmannen med flest OL-deltagelser.

– Jeg er ikke med for å sette rekord i antall deltagelser, jeg har vært med i nok OL. Jeg drar dit for å kjempe om medaljer, sier Tufte til VG på telefon fra Østerrike.

Han har deltatt seks ganger tidligere. Det samme antallet har Ole Einar Bjørndalen (skiskyting/langrenn), Harald Stenvaag (skyting) og Magnus Konow (Seiling).

Med seier i B-finalen i dobbeltfirer sammen med Eirik Solbakken, Martin Helseth og Oscar Stabe Helvig under VM i Østerrike, er kvartetten kvalifisert for mesterskapet i Tokyo neste sommer. Det kom etter å ha misset både finale og OL-plass med 31 hundredeler fredag.

OL-KLARE: Olaf Tufte, Oscar Stabe Helvig,Martin Helseth og Erik Solbakken i Linz i Østerrike. Foto: Bàlint Czucz / NTB scanpix

Om Tufte deltar der, vil han være nordmannen med flest OL-deltagelser. I så fall vil han sette rekorden i en alder av 44 år.

Tross seieren i B-finalen sitter han med blandede følelser.

– OL var det overordnede målet, men jeg drømte om å krangle om medaljer her, forklarer han.

– Det er usedvanlig bra. Han er kjempededikert, og jeg vet hva han har lagt ned av arbeid. Roerne har gått foran som kulturbærere når det kommer til trener, og der Olaf vært en ener. Han bør rammes inn og henges opp på veggen, sier Johan Kaggestad om at Tufte er klar for sitt syvende OL, før han legger til.

– Men det er ikke selve mengden jeg verdsetter. Det er resultatene og alle medaljene han har vunnet.

les også

Kjetil Borch kikket seg rundt ved VM-arenaen – fant hasj-plantasje

Tufte OL-debuterte i Atlanta i 1996 med 8. plass i dobbeltfirer. Fire år senere vant han sølv i dobbeltsculler i Sydney sammen med Fredrik Bekken, før han fulgte opp med gull i singel både i 2004 og 2008 i henholdsvis Athen og Beijing.

OL i London i 2012 ble en nedtur da han ikke kvalifiserte seg til finalen. I 2016 fikk han en revansje i Rio, med sølv i dobbeltsculler sammen med Kjetil Borch.

Fjerdeplass for Strandli og Brun

Kristoffer Brun og Are Strandli jaktet medalje i dobbeltsculleren, men måtte ta til takke med den sure 4. plassen i Østerrike. De var tre sekunder bak Tyskland som tok bronsen.

Irland vant foran Italia.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder