INGEN SURE MINER: Norges svømmestjerne Henrik Christiansen har naturlig nok holdt seg på hjemmebane i coronaåret 2020. Foto: Stian Lysberg Solum

Henrik Christiansen: Kondistrening på Finn-sykkel – svømmer NM på Sørenga

Henrik Christiansen (23) håper inderlig at ikke coronapandemien også setter stopp for nordisk mesterskap i Stockholm-området i desember – ett år etter at han svømte sitt siste internasjonale mesterskap.

 • Øystein Jarlsbo

– Jeg håper at alt som kan avholdes, blir avholdt. Selvfølgelig innenfor trygge rammer, sier Henrik Christiansen.

Norges svømmestjerne satte nordisk rekord da han knep sølvmedaljen på 1500 meter i EM i Glasgow i begynnelsen av desember 2019. Et par måneder senere svømte han blant annet 400 og 1500 meter under et nasjonalt stevne i Tromsø. Da var han inne i tung treningsperiode, med tanke på årets store mål: OL i Tokyo sommeren 2020.

Alle vet hvordan det gikk.

les også

Henrik Christiansens ufrivillige rekord: – Må holde ut så lenge som mulig

Nordisk mesterskap

Siden er alle konkurranser nasjonalt og internasjonalt inneværende år blitt avlyst. Blant andre EM i Ungarn i mai. Det er utsatt til samme tid neste år. VM i Abu Dhabi 13.–18. desember har lidd samme skjebne. Kortbane-NM i Porsgrunn i november henger i en tynn tråd, vedgår Henrik Christiansen – slik coronasituasjonen er nå.

Da gjenstår ett konkurranse-håp: Nordisk mesterskap rett før jul i svenske Väsby, som ligger mellom Stockholm og Uppsala. Senest i går, onsdag, diskuterte imidlertid landslagssjef Petter Løvberg og noen av hans kolleger også det mesterskapets være eller ikke være.

KJELLERTRENING: Henrik Christiansen har innredet et treningsrom i kjelleren i foreldrenes hus på Lillestrøm. Foto: Stian Lysberg Solum

– Veldig mange ønsker at nordisk mesterskap skal kunne arrangeres. Men når coranen nå blåser opp igjen, er det usikkert. Vi har snakket om at vi (de nordiske landene) kan arrangere det i hvert vårt land, samme helg og samtidig, forteller Petter Løvberg.

Han vedgår at den totale konkurransetørken 2020 tærer på svømmerne, også landslagssvømmerne. I coronaperioden har to lagt opp – Jørgen Scheie Bråthen (25) og Erik Gidskehaug (23) – blant annet på grunn av at motivasjonsfaktoren VM forsvant. Flere er i tenkeboksen. Det er tøft å trene veldig mye uten konkrete konkurransemål.

les også

Norges svømmehåp får corona-nødhjelp: – En lettelse

På spørsmål om i hvilken grad han savner å konkurrere, svarer Henrik Christiansen at han nok «egentlig» vil kjenne mer på savnet i det konkurransene virkelig kommer i gang igjen.

– Svømmeformen en ganske dårlig nå, og derfor ville det ikke ha vært så gøy å konkurrere, sier han.

Under normale tider ville han ha vært i toppform for noen uker siden, i medaljekampene i Tokyo-OL 2020.

– God treningsøkt

Sammenlignet med den formen han var i for fem måneder siden, før coronaen slo til, ligger han for øyeblikket «noen sekunder bak» per hundre meter.

– Det er et stykke. Det vil ta litt tid å komme tilbake til det, sier han.

les også

Henrik Christiansen klar for privat svømmeliga

Lørdag skal han imidlertid delta i norgesmesterskapet i «Open Water» ved Sørenga i Oslo. Det er blitt arrangert to ganger tidligere, begge gangene med Henrik Christiansen i det åpne vannet – utenfor hans vante element bassenget. Han skal svømme fem kilometer.

– Det er først og fremst for å få en god treningsøkt. Så gjenstår det å se om jeg får konkurransefølelsen, sier han.

Søndag slutter han seg til landslagets samling i Øygarden, der han vil få brynt seg på forskjellige utfordringer i Robin Dale Oens aktivitetsanlegg.

les også

Landslagstreneren rørt til tårer: – Jeg tror Alex ville vært veldig stolt

Etter et par dager fortsetter samlingen med mer bassengsvømming inne i Bergen. Henrik Christiansen anslår at han den siste tiden har svømt 60 til 70 kilometer i uken, denne uken kommer han opp i 80 kilometer. Mengden i normale tider er 70 til 100 kilometer i uken.

– Vi har drevet med mye utholdenhetstrening på land. Det er ikke så vanlig for oss svømmerne. Jeg har ikke gått så mye på rulleski. Jeg slet med det. Men jeg har syklet mye på en racer jeg kjøpte på Finn, gått mye med staver i motbakke og trent i stakemaskin, forteller Henrik Christiansen.

Landslagssjef Petter Løvberg forteller at han «vurderte» å få Henrik Christiansen opp til «hjemmevante» Sierra Nevada i Spania – cirka 3000 meter over havet – for å styrke utholdenheten i høydetreningsleir.

– Men så ble Spania «rødt», og da avlyste vi det med en gang, sier Petter Løvberg – og vet det rimer med nær alt annet dette året.

Mer om

 1. Svømming
 2. OL 2021
 3. OL 2020
 4. Henrik Christiansen
 5. Sørenga

Flere artikler

 1. Jakob Ingebrigtsen om familiekonflikten, drømmen om et A4-liv og verdensrekorden

 2. Pluss content

  Småbyhelg: 20 høstreisetips i Norge

 3. Tufte har satt OL-deadline

 4. «Skal vi danse»-Birgit: – Merker hvor monotont livet har vært

 5. EM-dilemma for Skarstein etter «Skal vi danse»

Fra andre aviser

 1. Her er Malenes ledestjerne i jakten på OL-billett

  Aftenposten
 2. I dag skulle OL-ilden tennes: Tokyo-lekene går en uviss tid i møte. Syv av ti japanere vil ikke ha OL neste år.

  Bergens Tidende
 3. Tre brødre Ingebrigtsen til storstevnet i Monaco

  Bergens Tidende
 4. Tre brødre Ingebrigtsen til storstevnet i Monaco

  Fædrelandsvennen
 5. Sørlendinger viste styrke på landslagssamling

  Fædrelandsvennen
 6. I dag skulle OL-ilden tennes: Tokyo-lekene går en uviss tid i møte. Syv av ti japanere vil ikke ha OL neste år.

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no