BER OM SVAR: Idrettspresident Berit Kjøll har bedt Helsedirektoratet om tydeligere retningslinjer til idretten. Foto: Frode Hansen

Corona-svar til idretten: Ingen grunn til å holde fotballbaner lukket

STORO (VG) Det åpnes opp for organisert idrett rundt om i landet, dersom gruppene som trener begrenses til fem personer og deltakerne holder to meters avstand.

 • Anders K. Christiansen
 • Sjur Tveito

Det kom frem da helsedirektør Bjørn Guldvog og idrettspresident Berit Kjøll møtte media til pressekonferanse på Storo i Oslo onsdag formiddag.

Idrettsbevegelsen i Norge har den siste tiden bedt om tydeligere retningslinjer om hva som er lov å gjøre under corona-krisen.

Tirsdag fortalte VG hvordan Oslo kommune har åpnet sine fotballbaner for egenorganisert idrett igjen. Onsdag kommer altså nyheten om at det også åpnes for trening i mindre grupper, under visse forutsetninger.

Reglene kommer til å medføre utfordringer i enkelte idretter:

– I fotball bør ikke flere personer ta på den samme ballen, og det bør ikke heades. Håndball, som jeg spilte tidligere, vil i så måte ha utfordringer her, sier helsedirektør Guldvog til VG.

les også

Oslo kommune snur om idrettsanlegg: – Vi låser opp målene

Han påpeker også at garderober ikke bør benyttes.

Berit Kjøll trekker på sin side frem tennis som et eksempel på en idrett som har utfordringer, ettersom spillerne er i kontakt med den samme ballen. Og på friidrettsbanen vil man måtte ha en viss avstand mellom dem som løper.

Nå skal det lages egne regler for hver idrett, opplyser idrettspresidenten:

– Det skal komme felles regler for idretten. Hvert særforbund skal også lage corona-vettregler for sine respektive idretter, sier hun.

les også

Stengte baner er også skadelig ...

– Nå er det ingen grunn for norske kommuner til å holde fotballbaner stengt lenger?

– Nei. Ikke dersom man følger de smittevernreglene som norske helsemyndigheter har innført, sier Kjøll til VG.

På pressekonferansen fortalte helsedirektør Bjørn Guldvog at det fortsatt er forbudt å drive organisert trening der det er fare for nærkontakt. Forutsetningen for å drive aktivitet er at smittevernreglene blir overholdt.

Se pressekonferanse om igjen:

– Hva er det som faktisk er nytt i dag, hva er tydeliggjort?

– Det har vært litt uklarhet om det har vært forbudt å drive organisert idrett. Vi har sagt at det er forbudt der man har nærkontakt. Det er nå presisert gjennom påbudet om ikke mer enn fem deltakere som skal holde to meters avstand. Vi er ikke opptatt av om aktiviteten drives organisert eller ikke, men antakeligvis er det mye bedre at den er organisert. Da får man sikkerhet om at det er voksne personer til stede, som sikrer at den drives på forsvarlig vis, sier helsedirektøren til VG.

– Hva tenker du om åpningen til Oslo kommune i går?

– Skal man drive organisert idrett på en trygg måte, så er det naturlig at en del av disse anleggene stilles til disposisjon, så det er helt naturlig når denne avklaringen kommer, sier helsetoppen.

Få tips til hjemmetrening:

– Om kommunene når ser at det blir for store ansamlinger av barn og unge, bør de da stenge banene igjen?

– Kommunene bør følge godt med på hva som skjer på disse arenaene. Vi er trygge på at dette vil skje, i samarbeid med idrettsforbundet, på trygge og gode måter. Men det er viktig at kommunen å følge med og iverksette tiltak om man ikke får det til.

– Var ikke all organisert forbudt tidligere? Nå sier du at organisert idrett kanskje er å foretrekke. Hva har trigget den endringen?

– Vi har vel sagt at all organisert idrett som innebærer at man fysisk møtes har vært forbudt. Så er spørsmålet hva man mener med «fysisk møtes». Det har vi fått en presisering av gjennom dette med «fem personer, to meter».

– Vi har tidligere hørt om én til to lekevenner blant barn. Hvordan blir det nå, hvis fem stykker spiller fotball sammen selv om de skal holde to meters avstand. Blir det noe endring der?

– Hvis man holder to meters avstand i grupper på fem så er smitterisikoen ekstremt liten. Når vi snakker om venner og sånt så har de vanligvis mye mer kontakt. Jeg tror det er få barn som gjennom hele dagen klarer å holde på to-metersregelen. Jeg tror ikke det er mulig, og derfor så er vi veldig opptatt av dette antallet når det gjelder barnet. Men hvis vi klarer å gjennomføre to-metersregelen i regi av idrettsforbundet og med voksne til stede, så gir det veldig liten smitterisiko og da vil vi ikke være så opptatt at det skal være de samme fem hele tiden. Men det er klart, jo færre nye man forholder seg til, jo mer tar man ned smitterisikoen.

– Har uklarhet fra deres side skapt forvirring?

– Det kan godt være at det... Det har iallfall vært behov for en avklaring. Det er sånn i en pandemi som denne at vi må treffe noen tidlige beslutninger som senere krever mer og bedre avklaringer. Det vil vi se igjen og igjen, sier Guldvog til VG.

Les også

 1. Oslo kommune snur om idrettsanlegg: – Vi låser opp målene

  Bare dager etter at Oslo kommune låste fast fotballmål for å holde folk unna idrettsanlegg, så åpnes banene for…
 2. Idrettsforbundet ber om at all idrettsaktivitet avlyses

  Idrettsforbundet skriver i en pressemelding at de ber om at all idrettsaktivitet skal avlyses med umiddelbar virkning.

Mer om

 1. Berit Kjøll

Flere artikler

 1. Oslo kommune snur om idrettsanlegg: – Vi låser opp målene

 2. Idrettspresidenten krever 300 nye millioner – møter helsetoppene onsdag

 3. Idrettsforbundet ber om at all idrettsaktivitet avlyses

 4. Høie: – 15. juni er den seneste datoen, men det kan skje før det

 5. NIF-jubel: Regjeringen tillater barnefotball med kontakt fra 15. juni

Fra andre aviser

 1. Dette lurer mange på. Onsdag kommer helsedirektøren med svar.

  Aftenposten
 2. Helsedirektoratet med nye råd til idretten: Flere enn fem får ikke trene sammen

  Aftenposten
 3. Helsedirektoratet åpner for treninger, men det er kommunene som har siste ord

  Bergens Tidende
 4. Helsedirektoratet med nye råd til idretten: Flere enn fem får ikke trene sammen

  Fædrelandsvennen
 5. Helsedirektoratet åpner for treninger, men det er kommunene som har siste ord

  Aftenposten
 6. Helsedirektoratet åpner for treninger, men det er kommunene som har siste ord

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no