CELEBER GJENG: Statsminister Erna Solberg, kulturminister Thorhild Widvey og Magnus Carlsen på besøk under en sjakkturnering på toppidrettsgymnaset i Bærum. Bak Simen Agdestein. Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix

Kulturministeren dropper sjakkåpning

Er generalforsamling for Norsk Tipping, skulle åpne Unibet-sponset superturnering

Kulturminister Thorhild Widvey skulle ha åpnet Unibet-sponsede Norway Chess til uken.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Statsråden har imidlertid meldt avbud.

Som kulturminister er Widvey generalforsamling i Norsk Tipping, mens Unibet er en av de største utenlandske konkurrentene til statsmonopolet.

Det vakte oppsikt da Unibet ble offentliggjort som hovedsponsor for superturneringen, der verdensmester Magnus Carlsen er det største trekkplasteret.

Etter som det ikke er lov å drive markedsføring for utenlandske spillselskap i Norge, har turneringen fått navnet «No Logo Norway Chess 2014» - for ikke å bryte reglene.

Da VG spurte Norway Chess-general Kjell Madland hvem som skulle åpne turneringen, kom svaret kjapt på epost:

- Kulturministeren skal komme og åpne lynsjakken på Flor og Fjære.

Ikke svar

Så sendte VG et par spørsmål til kulturdepartementets kommunikasjonsavdeling:

- Finner kulturministeren det problematisk å stå for åpningen av Norway Chess? Er dette et signal om regjeringens holdning til utenlandske spilleselskaper? Norsk Tipping ble først tilbudt å være hovedsponsor for turneringen. Er dette noe kulturministeren kjente til - og har det i så fall hatt betydning for avgjørelsen?

Vi fikk intet svar.

Etter et par dager purret vi. Deretter kom dette svaret fra kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz:

- Vi hadde en runde der vi fant ut at det vil bli for hektisk for statsråden å dra til åpningen likevel. Det ble derfor meldt avbud.

Uavhengig av sponsor

Vi sendte nye spørsmål til kulturministeren og fikk nye svar:

- Betyr dette at statsråden går god for at utenlandske spillselskap sponser arrangementer i Norge - og at hun samtidig deltar i slike arrangementer?

- Inngåelser av sponsoravtaler er det arrangørene som står for. Departementet har ikke noe med det å gjøre. Departementet har således ingen kjennskap til hvilke selskaper som har vært aktuelle. Statsråden takket ja til å åpne turneringen uavhengig av hvem som står som sponsorer for arrangementet. Nå har det dessverre vist seg vanskelig å få til på grunn av annet program.

- Tror statsråden at hennes deltagelse hadde vakt reaksjoner hos Norsk Tipping? Eller hos lotteritilsynet?

- Det har departementet ingen formening om.

Norway Chess-sjef Kjell Madland tror ikke Widveys nei har noe med Unibet-avtalen å gjøre:

- Nei, det er kun fordi tidsplanen ikke lot seg gjennomføre. Vi visste kalenderen hennes var veldig stram i utgangspunktet. Men hun ville så veldig gjerne komme at hun presset det inn, men så gikk det altså ikke.

Pressetalsmann Kjell Hanssen i Unibet har også forståelse:

- Det er synd at kulturministeren ikke kommer til åpningen, men vi har forståelse for at en travel minister må gjøre omprioriteringer. Siden Lotteritilsynet har uttalt at de ikke har innvendinger mot sponsoratet, og det ligger innenfor lovverket, tviler vi på at ministeren bevisst velger bort denne åpningen fordi det støttes av et internasjonalt spillselskap - sammen med en rekke tunge lokale, regionale og nasjonale samarbeidspartnere.

OL-bråk

Sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson tror ikke Widveys uteblivelse skyldes hverken bråket om sjakk-OL eller Unibet-sponsingen.

- Etter som vi ikke er medlem i Norges idrettsforbund, skulle ikke Unibet-sponsingen være noe problem. Jeg visste at hun hadde et veldig tett program disse dagene.

VG spurte kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz om de har tilbudt å sende statssekretæren som en erstatning for statsråden:

- Det skulle vi gjerne ha gjort, men Knut Olav Åmås har også fullt program den dagen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder