Moan tapte bronsespurt – kan vrake seg selv til stafetten

Bitter fjerdeplass for nordmannen etter heroisk langrenn

Lundberg mener Moan må gå den siste lagkonkurransen

Treneren tror høydeopplegget til trønderen slo feil

FALUN/OSLO (VG) Magnus Moan (31) hadde los på individuell VM-medalje etter hoppkonkurransen, men måtte ta til takke med en bitter fjerdeplass.

Artikkelen er over fem år gammel

Etter å ha tapt bronsespurten mot tyske Johannes Rydzek slo han i sinne med staven inne i målområdet. Men han tok det med godt humør etterpå:

– Det var ikke dagen i dag, dessverre. Jeg synes jeg gjør en god konkurranse. Jeg prøver, og jeg synes jeg går styggfort når jeg er oppe og leder løpet. Hva skal jeg si? Marginene var ikke på min side i dag heller. Livet går videre, det er bare et skirenn, sier han til NRK.

VG LIVE:Vi fulgte langrennskonkurransen i kombinert her!

Det gjenstår én lagkonkurranse i VM for kombinertløperne. Likevel går Moan langt i antyde at han vraker seg selv til den, tross en relativt oppløftende individuell konkurranse torsdag – med ett godt hopp og et brukbart langrenn, der han altså ble nummer fire.

– Akkurat nå føler jeg meg utladet. Jeg er litt lei. Jeg må gå en runde med meg selv for å finne sulten, sier Moan til VG.

Til NRK brukte han ord som at han tvilte på seg selv til lørdagens konkurranse, som er en tomannsstafett over 2x7,5km etter hopprennet med én omgang.

– Er du ute av form?

– Definitivt ikke! Flere av løperne jeg gikk sammen med, sa etterpå at det gikk veldig fort. Det tar jeg som et godt tegn, sier Magnus Moan.

Har kjørt høydeopplegg

Trønderen har satset mer på langrenn enn hopp i VM-sesongen og blant annet drevet med høydetrening i Seiser Alm før mesterskapet i Falun. Landslagstrener Bjørn Kåre Ingebrigtsen innrømmer at det ikke har vært helt vellykket.

– I mitt hode handler det om å trene på det du er god på. I høyden må du gå sakte, sier Ingebrigtsen til VG.

– Burde han ikke vært i høyden?

– Vanskelig å si. Magnus har prioritert det å holde seg frisk, først og fremst. Men prestasjonsmessig har det ikke slått ut noe positivt. Det burde vært gjort noe annerledes for å få ut det siste ekstra giret, sier Ingebrigtsen, som nå skal komponere tomannslaget i lørdagens siste VM-konkurranse.

Jørgen Graabak bekrefter overfor VG at han vil reise hjem. OL-kongen fra Sotsji i fjor mener det bare blir gambling av ledelsen å bruke ham.

– Her må lederne være ledere og få guttene opp igjen, sier tidligere kombinertmester og NRK-ekspert Fred Børre Lundberg under direktesendingen etter den bemerkelsesverdige dystre stemningen blant Norges kombiess.

Lundberg mener Moan og den joikende hoppspesialisten Håvard Klemetsen bør utgjøre Norges lag lørdag.

– Jeg er klar, sier Klemetsen til VG.

Gull-Gruber

Torsdagens gull gikk til østerrikske Bernhard Gruber. Først hoppet han bakken ned, deretter knekte han franske Francois Braud i en av de siste bakkene i Falun og cruiset til gull.

Jason Lamy Chappuis (også Frankrike) ble hektet av noen kilometer før Braud. De gikk lenge som tettrio på 10-kilometeren, der Gruber til slutt var i egen klasse.

– Vi tre i teten snakket sammen og ble enige om å veksle på å dra. En perfekt taktikk for å holde avstanden ned til den andre gruppen (der Moan jaget). Et godt taktisk renn, fastslår gullvinneren fra Østerrike.

Braud sikret sølvet greit, mens Chappuis var sluttkjørt. Han ble innhentet av både Moan og Rydzek, som gjorde opp om bronsen i spurt. Der ble nordmannen altså slått på målstreken etter å ha dratt opp tempoet kraftig i den jagende gruppen underveis.

Norge har dermed ikke vunnet individuelt kombinertgull i VM siden 2001. Det gjenstår altså én lagkonkurranse i Falun. Også Magnus Moan, Norges kombiprofil gjennom ti år, mangler fortsatt individuelt mesterskapsgull.

– Jeg er fortsatt sulten. Nå er en treårs mesterskapsbolk ferdig. Nå skal jeg bruke neste sesong til å lade batteriene skikkelig. Motivasjonen er der, men hvor lenge det blir, vet jeg ikke, sier 31-åringen til VG.

VERDENSMESTER: Bernhard Gruber fra Østerrike under langrennsdelen av kombinertøvelsen torsdag. Foto:Kai Pfaffenbach,Reuters

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder