VM--KLAR: Magnus Carlsen er for tiden på treningsleir i alpene. Her er han fotografert i Oslo sist mandag. Foto:Terje Bringedal,Vg

Carlsens selskap tok inn 18 millioner i fjor - kan tjene like mye i år

Magnus Carlsen får 4 mill. mindre for VM-seier i år

Står oppført med snaut én million i skatteinntekt for 2013

Magnus Carlsens selskap tok inn 18 mill. kroner i fjor og endte med et driftsresultat på 10 mill. kroner. På skattelistene står han oppført med snaut én million.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det betyr at verdensmester Magnus Carlsen er forsiktig med å bruke av det han spiller inn med sine sjakkbrikker.

Halvparten av det han spilte inn i fjor kom fra VM-seieren over Viswanathan Anand. Det ga drøyt ni mill. kroner i kassa.

I år blir det atskillig mindre. Arrangøren i Sotsji stiller med 8 mill. kroner i potten, 7 mill. kroner mindre enn det som Chennai hadde i fjor.

Dette betyr trolig at Magnus Carlsen tar inn 5 mill. kroner hvis han vinner og 3 mill kroner hvis han skulle tape mot Anand i november. Etter det VG erfarer er nemlig kontrakten slik at vinneren får 60 prosent av potten og taperen 40 prosent.

VG tror likevel at Magnus Carlsens selskap vil ta inn omtrent like mye i år som i fjor - så sant han vinner i Sotsji. Det skyldes at enkelte sponsoravtaler er blitt mer verdt, at han har skrevet en ny sponsoravtale med Isklar og at han har hatt modelloppdrag for selskapet G-Star. Carlsen har også gjort gode penger på å reise rundt i verden og kaste sin glans over arrangementer, blant annet i Silicon Valley i California.

En gjennomgang av ligningstallene for 2013, som blir offentliggjort fredag, viser at 17 norske idrettsstjerner har større skatteinntekt enn Carlsen.

Bruk #VGskatt og diskuter skattelistene i sosiale medier.

Ingen sjakkspiller i verden er i nærheten av Magnus Carlsens inntekter. De færreste har sponsoravtaler, men kan likevel tjene gode penger på at de gjør det godt i turneringer. Som regel på plassene bak nordmannen...

Pappa Henrik Carlsen er styreleder og daglig leder i selskapet, og eier også 15 prosent av aksjene. Magnus selv eier de øvrige 85 prosentene. Faren har tidligere uttalt at de er konservative med å bruke av pengene.

Det siste regnskapet viser at selskapet har nesten 28 mill. kroner i eiendeler, en økning på nesten 12 mill. kroner fra 2012.

VG har spurt Carlsens manager Espen Agdestein om hva han synes om at VM-potten nå er seks mill. kroner mindre enn den var i fjor:

- Det er noe vi tar til etterretning, og pengene har ikke spilt noen viktig rolle for om Magnus skulle skrive under VM-kontrakten eller ikke. Selv bryr Magnus seg ikke så mye om det.

- Men jeg synes det er synd at potten er mindre og håper at den vil øke i fremtiden.

Det er nå VM-matcher både i 2013 og 2014, mens neste kamp om tittelen blir i 2016, hvis FIDE (det internasjonale sjakkforbundet) får det som de vil.

- Jeg har en viss forståelse for at potten blir mindre så lenge en har to VM-matcher på så kort tid. Til neste gang håper jeg at potten blir tilsvarende som i tidligere matcher, sier Agdestein.

Da Viswanathan Anand slo Boris Gelfand i mai 2012 i Moskva, var potten omtrent den samme som i Anand-Carlsen-matchen i november 2013.

- Jeg er optimist med tanke på at det blir mer penger på bordet neste gang, sier Espen Agdestein.

Forventningene til årets møte mellom Carlsen og Anand er store etter at inderen har spilt veldig bra det siste halvåret. I 2013 var det aldri tvil om hvor seieren ville gå.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder