OL-nedturen gjorde at landslagsledelsen har gitt flere tidlig VM-plass i år

KRITISK TIL NORGES INNSATS: Petter Northug på vei ut på en rolig skitur etter det han mener var skuffende norsk innsats i Falun. I bakgrunnen hans private trener Stig Rune Kveen. Foto:Bjorn S. Delebekk,VG

Northug kritisk etter medaljeløs dag: - Som lag er det for dårlig

FALUN (VG) I dag jakter han nytt gull, men Petter Northug (29) mener det ikke går an å gjemme bort at Norge som distanselag ikke leverer som forventet i andre mesterskapet på rad.

 • Nils Mangelrød
 • Sindre Øgar
 • Bjørn S. Delebekk

Artikkelen er over fem år gammel

Petter Northug var dårligst av de tre norske som kom til mål etter at Sjur Røthe brøt tidig under dagens tremil med skibytte. Norge var med i medaljekampen med Didrik Tønseth helt inn på oppløpet, men Northug mener det ikke er noen grunn til å være fornøyd etter 4.-, 7.- og 11. plass.

– Det er for dårlig. Det bør være én nordmann på pallen i et distanserenn og egentlig på hver distanse mener jeg, sier Northug som i likhet med Tønseth ikke hadde topp ski under tremila.

Norge har hatt en meget sterk innledning på mesterskapet i sprint og for damene. Men Northug så ingen grunn til å være fornøyd med den første lengre distansen for herrer. Han var kritisk til laginnsatsen på samme måte som han var etter OL i fjor.

VG DIREKTE 12.30:Sprintstafett kvalifiseringVG DIREKTE 14.30:Sprintstafett finaler

Tønseth mente skiene avgjorde medaljekampen. For Northugs del ble skiene dårligere utover i rennet, men han påpekte at det var sprinten som gjorde at han falt ut av medaljekampen.

- Vi må spørre oss hva vi kunne gjort annerledes og vi mener vi ikke kunne gjort mye annerledes i dag. Begge to gikk med de beste parene sine. Vi tror det er skiparet som avgjør i dag. De manglet kanskje den 1000-dels promille som skiller. Og det klarte vi ikke å ha i dag, sier smøresjef Knut Nystad til VG lørdag kveld.

- Går ikke an å gjemme bort

Under OL i fjor gjorde Norge sitt svakeste OL på distanserennene siden 1984, selv om Martin Johnsrud Sundby var med til siste slutt både på tremilen og femmilen. Men i Falun ligger årets ener Sundby hjemme i Oslo med sykdom. Selv om den norske laginnsatsen er blitt langt bedre enn i Sotsji er Northug kritisk til lagets innsats etter at Norge har dominert i verdenscuprenn i to sesonger.

NEDTUR FOR LAGET: Petter Northug var kritisk til den norske laginnsatsen etter at Norge havnet utenfor pallen. Her sammen med Niklas Dyrhaug og Didrik Tønseth (liggende) i målområdet rett etter målgang. Foto:Bjorn S. Delebekk,VG

Han mener det ser ut som et hakk ned for Norge som lag igjen, som i OL i fjor etter åpningsdistansen.

- Det er ikke noen tvil om. Det går ikke an å gjemme bort. Toppidretten er brutal og som lag er det for dårlig at vi ikke har en på pallen, sier Northug.

Det var tydelig at flere løpere har funnet toppformen til VM og løpere som Cologna, Harvey og Vylegzjanin var sammen med Tønseth de klart sterkeste løperne i rennet som ga relativt store differanser på den tøffe sisterunden. Der sprakk feltet opp i Mördarbacken da Dario Cologna dro til med det avgjørende bruddet. Til slutt tok Maksim Vylegzjanin gullet foran Cologna.

Artikkelen fortsetter under bildet

FORNØYD MED DEBUTANTENE: Landslagssjef Vidar Løfshus mener man skal være fornøyd med Didrik Tønseth og Niklas Dyrhag som forsvarte den norske æren i feltet da Northug måtte slippe. Foto:Bjorn S. Delebekk,VG

Mener det bare blir spekulasjoner

Landslagssjef Vidar Løfshus mener det bare blir spekulasjoner om det er et hakk ned fra verdenscupen i andre mesterskapet på rad på distansrenn etter kun et av tre individuelle renn. Og han mener grunnen til at de stadig demper de norske resultatene tidlig i sesongen, bevises med resultatlisten på tremilen lørdag.

Den viste at det var seks nasjoner blant de seks beste, en større spredning på ulike land enn på lang tid.

- Vi har flere gode distanser igjen. Jeg er veldig fornøyd med prestasjonene til VM-debutantene Didrik og Niklas. Det er bare slik det er. Det er tre som er bedre enn Didrik og seks som er bedre enn Niklas. Slik er det bare. Martin var ikke her og Petter hadde ikke en toppdag så da blir det slik, sier Løfshus.

Ga tidligere klarsignal i år

Vidar Løfshus forteller at de på grunn av OL-nedturen i fjor og den harde kampen om plassene, har vært mye tidligere ute med VM-klarering overfor sine utøvere i år . Derfor ga de klarsignal til flere utøvere internt lenge før uttaket offisielt var klart. Løfshus føler det har gitt en bedre oppkjøringen for enkelte i den harde kampen om å kvalifisere seg i det norske laget

Landslagstrener Trond Nystad mener man skal være skuffet når laget ikke får en løper på pallen.

- Påvirker det noe at det er så hardt kamp om plassene i laget tidlig i sesongen?

- Det gjør det sikkert. I Norge er det mange gode løpere og vi kunne sikkert hatt uttagningsrenn hver dag og fått noe forskjellige resultater. Det er hard kamp om å komme på det norske laget og det er en utfrodring vi må leve med, sier Nystad.

Han vil ikke gå med på at det ser ut som noen fallende kurve på distanserenn for andre mesterskapet på rad etter åpningsdistansen.

- Nei det vil jeg ikke si og det er naturlig at vi stiller litt svakere når vi ikke har med Martin. Og så er det slik at når vi har fire på start så må man ha innertier på alle fire. Når man stiller ti løpere på start så kan man fremdeles gjøre det bra med innertier på fire utøvere, sier Nystad.

Sundby fremdeles syk

Han sier Martin Johnsrud Sundby, som har vært den beste løperen i verden til nå i år, fortsatt ikke er i form hjemme på sofaen i Oslo.

- Han er fremdeles veldig syk, sier Nystad.

- Det er vanskelig å uttale seg for meg som ikke er lege, men han er godt forkjølet, sier Nystad.

Petter Northug og Finn Hågen Krogh er Norges lag i dagens sprintstafett. På kvinnesiden går Maiken Caspersen Falla og Ingvild Flugstad Østberg. Kvalifiseringen starter klokken 12.30, mens finalene går 14.30.

Les også

 1. Northug: – Jeg hadde ikke topp ski

  FALUN (VG) Petter Northug (29) klarte ikke å henge med i teten da det gjaldt som mest opp den fryktede Mördarbacken.
 2. Tønseth på fjerdeplass: – Den plassen betyr ingenting hverken for meg eller folket

  FALUN/OSLO (VG) Didrik Tønseth (23) tapte spurten om bronsemedaljen da Maksim Vylegzjanin (32) spurtet til gull.
 3. Hellner til angrep på «taktikk-kritikk» fra svensk TV-ekspert

  TV-eksperten Anders Blomquist kritiserte taktikken til Marcus Hellner (29) og de svenske langrennsgutta etter lørdagens…

Mer om

 1. Ski-VM
 2. Langrenn

Flere artikler

 1. Tønseth på fjerdeplass: – Den plassen betyr ingenting hverken for meg eller folket

 2. Northug: – Jeg hadde ikke topp ski

 3. Bare Petter Northug har tatt distansegull i mesterskap siden 2007

 4. Northug og Tønseth ble kalt inn til oppvaskmøte

 5. Frustrert Sundby slaktet seg selv og løp forbi deler av pressen

Fra andre aviser

 1. Sundby vant NM-gull - Northug langt bak

  Bergens Tidende
 2. Skuffet Tønseth (23) så medaljen glippe: - En fjerdeplass er jo ingenting

  Bergens Tidende
 3. Nå vil Northug ha planleggingsmøte

  Aftenposten
 4. To Northug-brødre til VM: - Lett å plukke ut troppen

  Aftenposten
 5. Samarbeidsbråket mellom Northug og Tønseth blir trolig tema i kveld

  Aftenposten
 6. Tre av stafett-heltene er vraket til femmila

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder