ENDELIG SEIER: Sverre Lunde Pedersen slo alle på 1500 meter i Sør-Korea. Foto:Peter Dejong,Ap

Faren gråt av glede etter sønnens første verdenscupseier: Lunde Pedersen: - Sinnssykt deilig

Sverre Lunde Pedersen vant sin aller første seier i verdenscupen da han banket hele verdenseliten på 1500 meter i formiddag.

Artikkelen er over fem år gammel

- Dette var sinnsykt deilig. Det kom litt brått på - dette var den første seieren min i verdenscupen, og også i seniorsammenheng, sier Sverre Lunde Pedersen til VG.

Han vant Norges første internasjonale skøytetriumf siden Håvard Bøkko i 2011 vant VM-gull på 1500 meter i Inzell.

- Deilig!! Grattis!!, skriver en skadet Bøkko på Twitter.

- At jeg skulle gå helt til topps var litt overraskende. Men jeg kjente da jeg kom i mål at det hadde vært et bra løp. Og jeg hadde et håp om en pallplass, sier Norges nye ener på isparketten. Seieren skapte voldsom glede i det norske laget.

Espen Aarnes Hvammen leverte en super opptakt til seieren ved å ta en råsterk 5. plass på 500 meter. Nordmannen var bare syv hundredeler unna pallen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PALLEN: Wouter Olde Heuvel, Sverre Lunde Pedersen og Kjeld Nuis etter fredagens 1500-meter i Seoul. Foto:Privat,

Treneren: - Helt magisk

- Den følelsen vi har nå er helt magisk. Det var rørende å se lagkameratene som løp bort til ham etter at han hadde vunnet, og hvor glade alle i støtteapparatet var. Vi er utrolig fornøyde, og imponerte og stolte over Sverre, sier landslagstrener Sondre Skarli til VG.

PROTOKOLL: Gratuler skøytehelten med seieren her!

22-åringen fra Os gikk på 1.47,76 i Seoul. Den tidligere juniorverdensmesteren kunne dermed notere seg for den aller første triumfen på seniornivå. Tidligere har Sverre Lunde Pedersen fire 2. plasser i verdenscupen og imponerte stort da han ble toer på 5000 meter i Inzell sist vinter.

Pappa og tidligere landslagssjef, Jarle Pedersen, gråt et par gledestårer sammen med kona Martha da sønnen deres vant verdenscupen på 1500 meter. Men de var langt unna skøyteisen i Sør-Korea.

- Vi er på safari i Mikumi nasjonalpark i Tanzania, og så løpet til Sverre på Ipad, sier Jarle Pedersen.

- Da han gikk i mål med den tiden tenkte jeg; den skal bli tung å slå for de som kommer etter, sier Jarle Pedersen.

Han fikk ikke fortsette som landslagstrener etter den svake OL-sesongen. Men Pedersen senior følger veldig godt med på hva sønnen gjør av trening.

- Sverre har trent veldig mye foran årets sesong. I den siste tiden har det blitt mindre mengde, og mer fart. Da kom resultatet, sier Jarle Pedersen.

- Nervepirrende å se på

Sønnen slo knock out på polske Jan Szymanski i det sjette paret. Så gikk hele verdenseliten til angrep. Men hverken Sven Kramer, Shani Davis eller Denny Morrison var i nærheten før nederlenderne Kjeld Nuis og Wouter Olde Heuvel kom i siste par.

Men heller ikke vinneren av 1500 meteren i verdenscupen i Japan sist søndag, Nuis, eller Olde Heuvel kom i nærheten. Begge havnet på pallen, men var 0,26 (Olde Heuvel) og 0,54 sekunder (Nuis) bak vestlendingen.

- Den følelsen av å stå og vente og se på de andre parene er nesten enda bedre enn selve feiringen. Det er et utrolig stort kick, sier Sondre Skarli.

- Det var nervepirrende å stå og se på de siste parene. Jeg trodde det skulle ryke da det siste paret gikk, de hadde en grei ledelse da det gjensto én runde. Men sisterunden min var god, så det holdt, sier Lunde Pedersen selv.

- Den følelsen jeg har nå, er spesiell. Den har jeg ikke kjent så ofte. Vi er ikke bortskjemte med pallplasser, så nå er det god stemning her. Vi har jobbet hardt hele sommeren, så dette er stort. Jeg håper dette kan bli en god sesong.

Sverre Lunde Pedersen åpnet sist helg verdencupen med 8. plass på 5000 meter og 10. plass på 1500 meter i Obihiro.

Løftet seg fra 10. plass

- Vi har sett i lang tid hva han har prestert på trening, og vet at han er kapabel til mye. Men at han skulle hente så mye på én uke, det er vi utrolig imponert over. Jeg hadde ikke tippet ham som vinner i dag, men visste at han hadde kapasitet til det. Dette betyr utrolig mye for norsk skøytesport. Vi er i hard konkurranse med andre idretter, og det må gull til for å få oppmerksomhet. Nå klarte vi det endelig, sier landslagstrener Sondre Skarli.

Tidligere sportssjef Øystein Haugen sier:

- Det er ikke overraskende at Lunde Pedersen gjør det så godt nå. Han har vært nært pallen i lengre tid, og vist i sommer at han har steppet opp treningen.

Menn, 1500 m:

1) Sverre Lunde Pedersen, Norge 1.47,76, 2) Wouter Olde Heuvel, Nederland 1.48,02, 3) Kjeld Nuis, Nederland 1.48,30, 4) Denny Morrison, Canada 1.48,38, 5) Koen Verweij, Nederland 1.48,40, 6) Shani Davis, USA 1.48,49, 7) Sven Kramer, Nederland 1.48,51, 8) Konrad Niedzwiedzki, Polen 1.48,82, 9) Zbigniew Brodka, Polen 1.49,04, 10) Thomas Krol, Nederland 1.49,13.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder