Frykter 24-åringens resultater gir motstanderne tro på seier

OPPGITT: En skuffet Magnus Carlsen intervjues av NRK og VG etter tapet for Jon Ludwig Hammer i Norway Chess torsdag. Foto:Carina Johansen,NTB scanpix

Sjakkekspert: – Carlsen må bevise at turneringssmellen var et uhell

STAVANGER (VG) Verdensmester Magnus Carlsen (24) har lagt karrierens verste sjakkturnering bak seg. Nå må han bevise at han fortsatt er best, mener Yasser Seirawan (55).

  • Øyvind Knoph Askeland

Artikkelen er over fire år gammel

– Magnus må spille sin livs turnering i Sinquefield Cup i St. Louis for å bevise at smellen i denne turneringen var et uhell, og for å bevise at han fortsatt er den suverene verdensenere, sier Seirawan til VG.

Carlsen fikk nok: Raste fra seg etter nytt tap

Den amerikanske stormesteren har vunnet USA-mesterskapet i sjakk fire ganger og ble juniorverdensmester i 1979. I dag jobber Seirawan som sjakkreporter i forbindelse med Grand Chess Tour, sjakkens mesterliga, hvor Norway Chess var den første av tre turneringer. I slutten av august begynner Sinquefield Cup i USA.

– Der får han muligheten til å vise, ikke bare for resten av verden, men også for seg selv, at han er verdens beste sjakkspiller. Magnus er en spiller som liker utfordringer og denne gang har han virkelig gitt seg selv en skikkelig en, sier Seirawan.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TAKKET FOR TURNERINGEN: Yasser Seirawan (til venstre) i prat med Viswanathan Anand etter Norway Chess. Seirawan gjorde intervjuer på vegne av arrangørene av Sinquefield Cup i Stavanger. Foto:Carina Johansen,NTB Scanpix

– Kommer til å vinne

Med fire tap, tre remis og to seirer forlater Magnus Carlsen Stavanger med en delt syvendeplass i Norway Chess. Det er den dårligste plasseringen han har hatt i turneringen siden den startet i 2013. De to foregående årene endte Carlsen på andreplass.

Les også: Carlsen med sin dårligste turnering noensinne

Etter sommeren forventer Jon Ludvig Hammer, som svært overraskende slo kameraten og verdensmesteren torsdag, at 24-åringen vil være tilbake i gammelt slag.

– Hvis det var et tidspunkt jeg kunne slå Magnus, var det når han gjorde sin verste turnering på et tiår. Men han kommer sterkere tilbake. Han kommer til å vinne turneringer i løpet av året. Nå må han bare finne ut av hva som ikke fungerte denne gangen, sier Jon Ludvig Hammer til VG.

Møttes i Norway Chess: Hammer skremt før Carlsen-møtet

– Jeg har ikke peiling på hva dette betyr for kommende turneringer, det må vi nesten bare vente og se, men det er første gang han har vist mangel på stabilitet, sier Chess.com-journalist Peter Doggers.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SØSTERKLEM: Jon Ludvig Hammer gir søster Liv Elise Hammer en klem etter seieren i partiet mot Magnus Carlsen. Foto:Carina Johansen,NTB Scanpix

Carlsens store fordel

En fordel Magnus Carlsen har hatt de siste årene er at han har vært overlegen allerede før partiene begynner, mener NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

– Flere av de andre spillerne i verdenseliten har følt at Magnus nærmest hypnotiserer dem under et parti. Han har hatt et klart psykologisk overtak. Jeg tror derfor det er viktig at han nå viser at han er den desiderte eneren, slik at de andre ikke tror de kan slå ham, sier Bae til VG.

Og første anledning til det blir altså i Sinquefield Cup som starter 21. august. Den siste turneringen i Grand Chess Tour er London Chess Classic i desember. Sammenlagtvinneren får rundt 600.000 kroner, som er det samme som vinnerne av enkeltturneringene får.

– Jeg har tro på at jeg fortsatt kan spille sjakk, men her har det vært helt skandale. En ting er når du spiller bra og får lite poeng, men her har spillet vært helt i tråd med poengsummen, sier Carlsen.

I Norway Chess var det Veselin Topalov, mannen som dro nytte av Carlsens tidstabbe, som til slutt stakk av med seieren.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder