JEVN DUELL: Foran søndagens sjuende parti har det blitt remis i samtlige partier mellom Magnus Carlsen og Sergej Karjakin. Foto: Ole Kristian Strøm VG

Carlsen kan beholde VM-tittelen uten å vinne et eneste parti

NEW YORK (VG) Teoretisk kan Magnus Carlsen (25) beholde VM-tittelen uten å vinne et eneste parti mot Sergej Karjakin (26).

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det kan skje om matchen skulle ende i såkalt armageddon.

Det er den ultimate muligheten for å skille de to VM-duellantene.

Det er sjakkens straffekonkurranse, hvis alle andre forsøk på å skille dem ikke lykkes. Halvveis i VM-oppgjøret har samtlige partier endt i remis. Søndag skal Karjakin ha hvite brikker i det andre partiet på rad, men til nå har ikke russeren klart å presse Carlsen selv om han har hatt hvitt.

Fikk du med deg? Karjakin «tok en Houdini» og reddet remis.

Hvis de 12 partiene ender 6-6, blir det først hurtigsjakk og deretter lynsjakk. Så er det altså såkalt armageddon.

– Så vidt jeg vet har VM-tittelen aldri blitt avgjort på denne måten, sier Leontxo Garcia fra den spanske avisen El Pais. Han vet bedre enn de fleste. Garcia har fulgt samtlige tittelkamper siden 1985.

– Jeg tror det er mest sannsynlig at det blir avgjort før tie-break, sier Carlsen-manager Espen Agdestein.

Les også: Karjakin: Blir gjerne Putins forsvarsminister.

– Det ville være veldig uvanlig om remisrekken fortsetter som til nå.

– Har Carlsen en fordel om det skulle bli omspill?

– Magnus har veldig god statistikk fra tie breaks generelt, men for oss er det for tidlig å tenke på det nå, sier Espen Agdestein.

Se hele kinodokumentaren om Magnus Carlsen på VG+

Lenge var det slik at tittelforsvareren beholdt tittelen om han spilte uavgjort. Slik er det ikke lenger.

Sist det var tie-break i en VM-match, var mellom Viswanathan Anand og Boris Gelfand i 2012. Aage G. Sivertsen, forfatteren bak boka «Magnus», var der:

– Det var langt fra armageddon. Det ble avgjort allerede i hurtigsjakkdelen – etter at Gelfand overså en kjempemulighet til å avgjøre i langsjakken, sier Sivertsen.

VGs sjakkskole del 2: De beste åpningstrekkene

– Jeg tror ikke denne matchen går til tie-break, men om det skulle skje, er Magnus mye bedre enn Karjakin. Det skal et under til om russeren skal vinne i tie-break. Så stor er klasseforskjellen, mener Sivertsen – men legger til:

– I denne VM-matchen skjer det jo undere!

Hvis både hurtigsjakk og lynsjakkdelen skulle ende uavgjort, går det altså til såkalt armageddon. Det er da vi kan snakke om at en verdensmester teoretisk kan gå gjennom hele matchen uten å vinne et eneste parti. Hvis både alle lang-, hurtig- og lynsjakkpartier har endt med remis, trer armageddon inn. Det fungerer kort fortalt slik:

En loddtrekning avgjør hvem som får førstevalg. Denne spilleren velger om han vil ha hvite eller svarte brikker. Velger han hvitt, må han vinne. Velger han svart, holder det med remis for å vinne VM-tittelen.

Les også: Publikum klager – nå må arrangørene ta grep.

Men den med hvite brikker får bedre tid: Fem minutter, mot fire minutter for han med svarte brikker.

Men veien til armageddon er foreløpig lang...

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder