KOLLEGER? Idrettspresident Tom Tvedt sammen med kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) på Norges Idrettsforbunds ledermøte på Scandic Fornebu hotell. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Kulturministeren freder ikke NIF selv om Andersen går

Kulturminister Linda Hofstad Helleland sier at hun fortsatt vil legge press på Tom Tvedt og Norges Idrettsforbund – uavhengig av at Inge Andersen er ferdig som generalsekretær.

Artikkelen er over tre år gammel

– Regjeringen står fortsatt på at vi ønsker full åpenhet fra NIF, også om forhold bakover i tid. Det har vi nå bedt om flere ganger. Jeg forholder meg kun til Tom Tvedt og hans styre i Norges idrettsforbund. Det er Tom Tvedt jeg stiller krav til, og det vil jeg fortsatt gjøre. Dette forandrer ingenting, sier statsråden til VG.

Hun fikk gjennom media greie på at Inge Andersen var ferdig som generalsekretær i idrettsforbundet.

Så du denne? Masteroppgave avslører intern misnøye med NIF-ledere

– Lar omdømmet til Norges idrettsforbund seg reparere av det som skjedde i dag?

– Det at NIF ikke ønsker å vise full åpenhet og innfri de kravene som har blitt stilt fra hele landet det siste året, har ført til dette omdømmeproblemet. Det har de selv sagt. Vi hadde håpet at de ville forsøke å rette opp dette, men i sak etter sak ser vi dessverre ingen tegn på forbedring.

– Hvilke saker tenker du på?

– Nå sist tenker jeg på IT-saken, men det har vært mange konflikter og uro det siste året. Det gjør meg lei meg, for oppmerksomheten virker å være på maktkamp og posisjoner fremfor å tilrettelegge for aktivitet for idrettsglade barne og unge rundt om i landet.

Les også: Andersen ferdig i NIF - ble bedt om å gå

Sentrale kilder VG har vært i kontakt med forventer at presset på Tom Tvedt vil øke dramatisk de neste dagene. Idrettspresidenten håper angivelig at Andersens avgang roer den anspente situasjonen på toppen av idrettsforbundet. Men internt i organisasjonen er også Tvedt kontroversiell etter et særdeles turbulent år.

Etter det VG forstår har misnøyen med Inge Andersen vokst internt i idrettsforbundet de siste ukene. Det skal ha endt med at varslere kontaktet et bindeledd som igjen tok saken videre til idrettsstyret.

Idrettsstyret har i mange dager forsøkt å løse floken ved å fjerne Andersen, men lyktes altså først nå. Styret skal ha kommet til den erkjennelsen at det ikke ville bli ro rundt Norges Idrettsforbund før den omdiskuterte generalsekretæren var historie i organisasjonen.

Den første nyheten: Intern misnøye i idrettsforbundet

VG vet likevel at folk i idrettsforbundet er svært usikre på om Andersens avgang er nok, eller om også andre må forlate skuta umiddelbart.

Forholdet mellom toppene i idrettsforbundet og kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) blir av kilder beskrevet som særdeles kjølig. Før jul valgte statsråden å gi NIF-administrasjonen hele 17 millioner kroner mindre enn hva de faktisk søkte om i 2017-budsjettet.

Tom Tvedt forteller til VG at Øystein Dale blir konstituert som generalsekretær fra fredag.

– Vi har etter en totalvurdering i styret, der vi har hatt en prosess med Inge Andersen, valgt å slippe til nye krefter.

Så du denne? Tallene som viser hvorfor Helleland kutter

– Har dette vært en vanskelig prosess fordi Inge Andersen ikke har ønsket å gå av?

– Alle sånne prosesser er krevende. Det som idrettsstyret er opptatt av, er å holde seg til arbeidsavtalen som ble skrevet da Inge Andersen ble ansatt i 2004 og fornyet i 2015. Men det er ingen tvil om at prosessen har vært krevende både for Inge Andersen og idrettsstyret, sier Tom Tvedt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder