IDRETTSPRESIDENT: Tom Tvedt, her på Scandic Fornebu ved en tidligere anledning. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

NIF snur: Åpner for innsyn bakover i tid

BODØ (VG) Etter et enstemmig råd fra norske idrettsledere har styret i Norges Idrettsforbund vedtatt at man åpner for offentlig innsyn i bilag også før juni 2015.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det skjedde på ledermøte i Bodø klokken 17.15 fredag ettermiddag.

Der er landets 19 kretsledere og 54 særforbundspresidenter samlet. De ble bedt om å gi idrettspresident Tom Tvedt og resten av idrettsstyret et klart råd.

Og rådet fra salen var enstemmig: Få en slutt på bråket om mangel på åpenhet i norsk idrett. Og gjør det ved å tillate innsyn i enkeltbilag også før perioden da dagens styre ble innsatt. Det har Tom Tvedt og styret hans foreløpig motsatt seg.

– Noen snakker om nederlag eller ikke. Men her er det bare vinnere, sier idrettspresident Tom Tvedt.

Les lengre intervju med Tvedt etter fredagens vedtak her.

Den nylig vedtatte åpenheten strekker seg fem år tilbake i tid. Det er så lenge man har plikt til å oppbevare bilag i henhold til regnskapsloven, opplyser Tvedt.

Mange av delegatene i salen var tydelig lettet etter at avgjørelsen falt fredag ettermiddag.

– Det var en gledens dag for norsk idrett. Vi fikk ryddet bort den uforstanden som har preget idrettsstyret i tre-fire år, sier leder av Troms idrettskrets, Knut Bjørklund, til VG i Bodø.

Han har i lang tid jobbet for økt åpenhet og vært en skarp kritiker av valgene det sittende idrettsstyret har gjort siden åpenhetssaken startet i VG for 15 måneder siden.

DEN SOM LER SIST...: Kulturminister Linda Hofstad Hellelands (H) råd ble fulgt. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

VG for ett år siden: Uenighet i NIF-styret

Trosset statsråden

I løpet av denne tiden har kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) gjentatte ganger bedt NIF åpne opp for innsyn også bakover i tid, men uten å bli hørt. Inntil i ettermiddag.

Kulturminsteren hadde allerede krevd at NIF gir media og andre tilgang på enkeltbilag fra 1. januar 2017. Men tiden før dette hadde hun ikke myndighet til å bestemme over. Tom Tvedt og hans styre vedtok derfor å sette en strek ved juni 2015.

– Slik er det, og slik blir det, sa tidligere generalsekretær Inge Andersen etter et styremøte i Førde i fjor.

Fredag ettermiddag viste det seg at Andersen tok feil den gangen.

Overmoden

Marit Wiig, golfpresident og leder av Særforbundenes Fellesforbund, var en av de første på talerstolen i dag. Hun gjorde det raskt klart at særforbundene ønsket full åpenhet bakover i tid.

– Målet må være å få slutt på diskusjonen om hvordan vi skal praktisere åpenhet. Tiden er overmoden for å gjenopprette tilliten til NIF og norsk idrett, sa Wiig.

Fredagens vedtak er bare rådgivende. Men umiddelbart etter avstemningen gikk idrettstyret i møte. Der er det ventet at man følger rådet fra idrettsledere over hele landet.

– Idretten har vært ute i hardt vær. Veldig hardt vær. Åpenhet og sannhet er grunnleggende i vårt samfunn. Det er ikke uvesentlig for nåtiden hva som har skjedd i fortiden. Vi må åpne historien om det er mistanke om at det ligger noe snusk der, sa skøytepresident Rune Gerhardsen fra talerstolen.

Hordaland idrettskrets stemte for å åpne bakover i tid, men uttrykte likevel sterk skepsis. Akershus idrettskrets kritiserte på sin side lekkasjer til media.

Så du denne? Idrettstoppene pratet sammen - planla «begrenset åpenhet»

Beklaget etter VG-oppslag

I fredagens VG omtales en intern epost sendt fra Roar Bogerud i Buskerud idrettskrets til de 18 kretskollegene rundt om i landet. Der kommer det frem at det ble jobbet i kulissene for at kun billag fra Sotsji-OL skulle gjøres tilgjengelig.

Reaksjonene var mange, også blant møtedeltakerne i Bodø i dag. Bogerud åpnet fredagens debatt med å gå på talerstolen og beklage at eposten hans hadde ført til en avsporing.

– Man kan ikke diskutere åpenhet, og forsøke å lure på plass et åpenhetsvedtak. Da skjønte alle hvor dumt det var, sier Bjørklund.

– Oppslaget i dagens VG var helt avgjørende. Også for den debatten idrettsstyret hadde i går kveld, for de ble allerede i går kjent med at VG var på saken. De tok da en beslutning om å fjerne dette «halvåpenhets-forslaget», som gikk på å bare vise frem Sotsji-bilag, la han til.

Kretsleder i Møre og Romsdal, Kåre Sæther, siterte tidligere Kåre Willoch fra talerstolen i Bodø etter å ha anbefalt full åpenhet bakover tid:

– Willoch sa mye lurt. Én gang sa han «Etterpåklokskap er også klokskap».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder