SVØMMEPRESIDENT: Per Rune Eknes, her fra 2012, sier selv at han ikke har noe å skjule. Han viser gjerne frem sine reiseregninger. Foto: Frode Hansen VG

Særforbundspresident overrasket og skuffet over idrettstoppenes 161.000-kronerstur

Svømmeforbundspresident Per Rune Eknes synes Tom Tvedt og Inge Andersens tur til USA og Malaysia var «overraskende dyr». Rytterforbundets Ellen Damhaug Scheel mener man bør reise så billig som mulig, «uansett om man har lange bein eller ikke».

 • Jonas Wikborg
 • Morten Stokstad

Artikkelen er over fire år gammel

Etter at VG over en lengre periode har satt søkelyset på pengebruken i idretten, la idrettspresident Tom Tvedt og generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen, mandag ut sine reiseregninger for juni 2015 til desember 2015. Det var på tide, mener Per Rune Eknes, president i Norges Svømmeforbund.

– Først og fremst synes jeg dette har vært klønete behandlet, og jeg lurer på hvorfor det har vært så vanskelig å vise frem reiseregningene. Du kan gå gjennom alle mine bilag, for å si det slik, sier han til VG.

BAKGRUNN: Idrettstopper reiste til USA og Malaysia for 161.635 kroner

– Overraskende mye

Hva tenker du om at Tom Tvedt og Inge Andersen brukte 114.000 kroner på reisen til USA og Malaysia?

– Oi, det var overraskende mye. Og litt skuffende. Det høres storflott ut, og er en helt annen verden enn i vår organisasjon. Her snur vi på hver krone, sier Eknes, som tar forbehold mot at turen på premium economy-klasse ble gjort som følge av medisinske årsaker – og påpeker at både Tvedt og Andersen er store karer.

GENERALSEKRETÆR I RYTTERFORBUNDET: Ellen Damhaug Scheel (t.v.) sammen med Märtha Louise i 2015. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

VG fikk i går følgende svar fra NIFs informasjonsavdeling om hvorfor Inge Andersen fløy for 56 851 kroner til USA og Malaysia i fjor:

- Reisens formål for idrettspresidenten og generalsekretæren var først å delta på Special Olympics World Summer Games i Los Angeles, hvor Norge hadde en tropp på 28 utøvere. Deretter var det en IOC-sesjon i Kuala Lumpur, hvor det ble gjennomført flere møter og presentasjoner om Ungdoms-OL på Lillehammer. Det er normalt at både idrettspresidenter og generalsekretærer deltar på denne typen arrangementer, som er en viktig del av NIFs internasjonale ansvar å følge opp. Det ble vurdert som mest hensiktsmessig å gjennomføre dette som en rundreise og ikke som to enkeltvise reiser. De oversjøiske flyturene ble gjennomført på klassen over ordinær økonomiklasse, såkalt Premium Economy. Ingen av flyvningene ble gjennomført på første klasse eller business klasse, slik VG feilaktig har påstått, skriver informasjonsrådgiver Geir Owe Fredheim til VG.

Generalsekretær i Norges Rytterforbund, Ellen Damhaug Scheel, synes at flybilletter til 114.000 kroner for de to idrettstoppen «høres mye ut isolert sett», men føler at hun ikke kan si noe på det på grunn av manglende kunnskap om flybilletter.

– Men jeg synes det bør være en policy at man reiser med det rimeligste alternativet uansett om man har lange ben eller ikke. Man bør søke den rimeligste reiseruten, men det må også være effektivt, sier generalsekretæren.

– Man trenger ikke alltid å spare et par hundrelapper dersom det innebærer unødvendig mange mellomlandinger. Man må bruke sunn fornuft, utdyper Scheel.

– 100.000 kroner er mye penger, uansett hvordan du snur og vender på det, men det er mange ting som kan spille inn. Jeg føler ikke jeg kan kommentere dette og andre enkeltbeløp som ikke er mine nærmere, sier Bjørn Sætre, generalsekretær i Norges Cykleforbund, til VG.

MINISTEREN MØTTE IDRETTSTOPPENE: – Min plikt å iverksette tiltak

– Fryktelig byråkratisk

Enn så lenge vil ikke Tvedt gi ut reiseregninger fra før han selv ble innsatt som president, i juni 2015. Han har istedenfor satt ned et utvalg som skal se på saken videre.

Eknes synes det hele er blitt «fryktelig byråkratisk».

RØDT-LEDER MED KLAR TALE: Vis frem reiseregningene fra før juni 2015

– De får bare holde på, men det begynner å bli fryktelig byråkratisk. Jeg vet ikke helt hva motivet bak det er, men det kan tenkes at de er redde for å bli underlagt offentlighetsloven og at dette bare er et ledd for å forhindre at idretten blir det. Det forstår jeg, for den frykter vi alle. Dersom idretten underlegges offentlighetsloven, må vi ansette flere til å drive byråkratisk arbeid, sier Eknes.

– Min bekymring går på tidsbruken vi kan komme til å bruke på å hente ut reiseregninger. Vi er klart for åpenhet og ser at det kan være interessant for pressen å se på reiseregningene, men det kommer til å påføre oss ekstra belastning, sier Bjørn Sætre i Sykkelforbundet.

LES OGSÅ: Bernander-utvalg vil overvåke idrettstoppene

– Ikke et spørsmål om tillit

Scheel i Norges Rytterforbund synes det er greit at Tvedt svarer for seg selv, og så får «idrettsstyret og kulturministeren vurdere om man eventuelt skal gå lenger tilbake i tid». Hun er glad for at det er nedsatt et utvalg som skal titte nærmere på hvordan idretten skal forholde seg til åpenhet videre, men er fornøyd med hvordan prosessen har vært internt.

Hennes tillit til NIF-ledelsen er uforandret, og det samme gjelder for Eknes.

– Denne prosessen har etter min mening ikke noe med tillit å gjøre. Jeg tror de mener det beste, men at de er redde for å bryte noen prinsipper som går ut over alle sammen. Behandlingen av det hele har vært klønete, men jeg tror ikke det er noe vondt bak dette, sier Eknes.

TVEDT I STRUPEN PÅ HERNES: – Jeg synes du skal skamme deg

BAKGRUNN FOR TVEDTs ANGREP: Hernes hudfletter idrettstoppene

– Har åpenhetsdebatten og utviklingen av den påvirket tilliten din til NIF?

– Nei. Jeg har hele tiden fått svar på mine spørsmål, og prosessen internt har vært god. Min tillit er uforandret, og at det nå er satt ned et utvalg ledet av John G. Bernander, er bra. Det er greit å sette fingeren på ting, for vi forvalter offentlige midler, sier hun.

– Klokt å utvise full åpenhet

Det er både Per Rune Eknes i Svømmeforbundet og Stein-Gunnar Bondevik i Norges Volleyballforbund enig i.

VOLLEYBALLSJEF: Stein-Gunnar Bondevik Foto: Ole Kristian Strøm VG

– Det er viktig ikke å ta forhastede beslutninger, uten at jeg tror at utvalget kommer til å bruke altfor lang tid på å bestemme seg. Det er ikke mange, heller ikke politikere, som ønsker å legge idretten inn under offentlighetsloven. Jeg tar det imidlertid for gitt at utvalget kommer til å konkludere med at idretten er tjent med en optimal grad av åpenhet. Vi står på skuldrene til millioner av frivillige, så det sier seg selv. Det skal ikke være tvil om hva pengene går til, sier Bondevik til VG.

Presidenten i Volleyballforbundet ønsker hverken å uttale seg spesifikt om flybillettene til 114.000 kroner eller om det er riktig eller feil av Tvedt ikke å gi ut reiseregningene fra før han ble president.

– Men på generelt grunnlag skylder toppledelsen i idretten medlemmene sine å utvise stor nøkternhet. Vi er kommet til et punkt der vi er tjent med å åpne opp, og det er klokt å utvise full åpenhet fremover, sier han.

SKULLE LEGGE FREM REISEREGNINGER: Snudde etter møte med idrettstoppene

VG forsøkte også å nå en rekke andre særforbund mandag, men ikke alle hadde anledning til å svare eller besvarte henvendelsen.

Les også

 1. Tvedt i strupen på Hernes: – Jeg synes du skal skamme deg

  Etter nok å en gang å ha vært på teppet til kulturministeren, gikk idrettspresident Tom Tvedt mandag kveld rett i…
 2. Idrettstopper reiste til USA og Malaysia for 161 635 kroner

  Idrettspresident Tom Tvedt og generalsekretær Inge Andersen reiste behagelig til USA og Malaysia i fjor.
 3. Moxnes: – Som at Panama skal gi fullt innsyn i alle kontoer utenom de som er hemmelige

  Rødt-leder Bjørnar Moxnes (34) mener det ikke holder at idrettstoppene kun legger frem sine reiseregninger fra juni 2015.
 4. Ministeren møtte idrettstoppene: – Min plikt å iverksette tiltak

  Kulturminister Linda Hofstad Helleland vil iverksette ytterligere tiltak rundt åpenheten i økonomien i norsk…
 5. Jusprofessor: Slik kan økt åpenhet i idretten løses

  Jus-professor Jan Fridthjof Bernt mener løsningen for åpenhet i idretten ligger i at departementet stiller krav ved…
 6. Gudmund Hernes hudfletter idrettstoppene

  Mens retoriker Kjell Terje Ringdal (60) angriper VGs…
 7. Idrettstopper til VG: Vi vil vise fram reiseregningene våre

  En rekke nåværende og tidligere særforbundspresidenter som VG har snakket med, sier ja til å vise offentligheten sine…
 8. Stiller på NIFs dopingseminar i Oslo: Brækhus: – Jeg reiser til løvens hule

  Cecilia Brækhus (34) stiller på Idrettsforbundets seminar om antidoping i Oslo 22.
 9. Folkets klare dom: Vis reiseregningene!

  70 prosent mener bilagene må på bordet, mens ti prosent synes det er riktig av idrettstoppene å holde reiseregningene…

Mer om

 1. Idrettspolitikk
 2. Tom Tvedt

Flere artikler

 1. Idrettstopper reiste til USA og Malaysia for 161 635 kroner

 2. Nå skal Bernander felle sin dom over åpenheten i norsk idrett

 3. Basketballpresidenten om Tvedt: – Fanget av gammel NIF-kultur

 4. Idrettspresidenten varsler åpenhetsvedtak

 5. Regjeringen tvinger Norges idrettsforbund til full åpenhet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder