NY TRIUMF? Slik så det ut da Magnus Carlsen landet i Norge etter å ha tatt sin første verdensmestertittel i sjakk. Tittelen forsvarte han i Russland, og nå skal han på ny forsøke å forsvare den. Til venstre står manager Espen Agdestein. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Carlsen skal forsvare VM-tittelen i New York

Carlsen-manager: - Den perfekte byen

Magnus Carlsen (25) er to ganger verdensmester i klassisk sjakk. Hat-tricket skal han forsøke å sikre seg i New York.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Skrevet av: Jonas Wikborg og Herman Folvik

– Det er veldig bra. VM er juvelen i sjakken, og da er det fint at den får skinne i New York, sier Espen Agdestein, manager for Carlsen, til VG.

VG Sportens nye podcast: Hør Ylvis' herlige beklagelse til Carlsen

Magnus Carlsen ble verdensmester i sjakk for første gang som 22-åring i indiske Chennai i 2013 og året etter forsvarte han tittelen i russiske Sotsji. I fjor var det intet VM på planen, men nå er det klart hvor Carlsen nok en gang skal forsøke å forsvare sin verdensmestertittel i sjakk. New York ble valgt på bekostning av California-byene Los Angeles og San Francisco.

- Den perfekte byen

Det melder The Wall Street Journal natt til tirsdag norsk tid, og skriver at det er første gang på 21 år at USA er vert når en verdensmester i sjakk skal kåres. Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) har senere bekreftet nyheten.

Nøyaktig hvor i New York kampen skal spilles, er ennå ikke klart, men avisen skriver at World Trade Center er et av de aktuelle stedene. Kampen finner sted fra 11. til 30. november.

– Det er kjempestor interesse for sjakk i USA, spesielt blant de unge. Når du da får en VM-match der blir det ekstra fokus. Det er også bra at annonseringen kommer så tidlig. Da rekker arrangøren å legge opp til et spektakulært arrangement, sier Agdestein.

New York er en by Carlsen kjenner godt til.

– Magnus har mange venner i New York, og har vært der mye og trives godt. Jeg vil for så vidt si at det er den perfekte byen. Dette blir veldig stort, sier manageren.

SJAKK-SNAKKIS: Hva skjer på dette bildet bak Magnus Carlsen?

Agdestein er ikke redd for at gigantbyen vil skape for mye trøkk på utøveren sin.

– Magnus er rutinert etter hvert, så vi skal klare å håndtere dette.

SPILTE MOT 70 SAMTIDIG! Tapte ett parti | Denne 6.-div-spilleren slo Carlsen

Ønsker amerikansk motstand

Hvem som sitter på motsatt side av brettet når turneringen går av stabelen senere i november, er usikkert. For å avgjøre det skal det spilles en kandidatturnering fra 11. til 28. mars i Moskva, der følgende spillere er kvalifisert:

Viswanathan Anand (India), for øvrig mannen Carlsen har slått to ganger på rad i kamp om tittelen, Sergey Karjakin (Russland), Peter Svidler (Russland), Fabiano Caruana (USA/Italia), Hikaru Nakamura (USA), Veselin Topalov (Bulgaria), Anish Giri (Nederland) og Levon Aronian (Armenia).

– Det er ekstremt jevnt det feltet. Det er nesten umulig å peke ut en favoritt. Det er så mye på spill og en så lang turnering med så sterke at det avhenger veldig av hvem som håndterer nervene best. Anand har jo veldig nytte av sin erfaring, men han er ikke favoritt, mener Agdestein.

Han ser gjerne at en av amerikanerne vinner.

– Begge de to amerikanerne kan lett vinne. Det hadde vært veldig gøy for interessen, sier Agdestein.

HAR DU SETT? Carlsen i reklamefilm med Muhammad Ali og Maria Sjarapova

NEW YORK: Slik så New Yorks skyline ut i 2013. Foto: Jan Ovind , VG

Seks timer bak

New York ligger seks timer bak Norge, og dermed vil VM-kampene gå på kvelden norsk tid.

Magnus Carlsen leverte noe varierte, men alt i alt sterke resultater i 2015 og har startet 2016 på best mulig vis. Fem seire, åtte remiser og ingen tap ga ham en seier i den anerkjente Wijk aan Zee-turneringen i årets første måned.

Det er nok heller ingen ulempe at den kommende tittelkampen går av stabelen på amerikansk jord. Magnus Carlsen har gode forbindelser til landet og er ofte over i anledning sponsoroppdrag. Etter å ha vunnet årets Wijk aan Zee-turnering dro han for eksempel over til USA i slike ærend.

HUSKER DU? Kåret til en av verdens mest innflytelsesrike mennesker.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder