GULLGUTT FOR 28 ÅR SIDEN: Jon Rønningen (53) var 25 år gammel da han vant Norges første OL-gull i bryting i Sør-Korea, i 52-kilosklassen. Fire år senere gikk han inn i historien som dobbelt OL-gullvinner. Foto: Inge Gjellesvik NTB scanpix

Historiske Jon Rønningen: – Stig-André kan gå helt til topps

RIO (VG) Jon Rønningen (53) tror Stig-André Berge (33) kan bli den første norske bryteren som tar OL-gull 24 år etter at han gjorde det for andre gang på rad i Barcelona.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg tror han er god nok til å ta medalje, hvis han er heldig med trekningen og har dagen. I OL kan alt skje. Det er jeg et levende bevis på, som tok 17. plass i VM og vant OL-gull året etter. Det går på den mentale biten. Får han flyten, kan han gå helt til topps, sier Jon Rønningen til VG.

BRYTE-KLAR: Stig-André Berge (33) skal i aksjon søndag. Foto: Øystein Jarlsbo

Ingen norsk bryter hadde vunnet OL-gull før Jon Rønningen gjorde det i Seoul-OL i 1988, tre år etter at han hadde vunnet VM-gull på hjemmebane og fire år etter 5.plass i Los Angeles-OL.

I Barcelona fire år senere ble han tredje nordmann som hadde tatt to individuelle OL-gull. Siden har Knut Holmann, Eirik Verås Larsen, Olaf Tufte og Andreas Thorkildsen også klart det.

Slik var OL-natten: Neymars store revansje

– Stort idol

Hans fjerde OL i Atlanta for 20 år siden - da han var like gammel som Stig-André Berge er nå - ble en liten nedtur. Ett år senere avsluttet han karrieren.

– Jon har vært et stort idol og ikon for alle brytere. Han er en av de største sommerolympierne vi har hatt. Det er vanskelig å kopiere det han gjorde, men jeg har studert ham veldig nøye, sier Stig-André Berge når VG gjengir det Jon Rønningen har sagt om ham.

– Han har betydd mye for meg i hverdagen og jeg tenker mye på ham. Var det mulig for ham å lykkes, er det mulig for meg også, tilføyer Stig-André Berge.

Bakgrunn: Bryting på vei ut av OL

Han mislyktes i Bejiing-OL og røk ut i første kamp i London-OL for fire år siden. Dette er hans tredje OL. Første kamp for ham i 59-kilosklassen er søndag. Han møter sørkoreanske Lee Jung-Baik til kvalifisering klokken 15.00.

DOBBELT: Jon Rønningen feirer sitt andre OL-gull i 52-kilosklassen, i OL i Barcelona 1992. Foto: Ingar Storfjell NTB scanpix

Det kan bli fem i løpet av den dagen. Kampen om medaljene i bryting er kort og brutal. Den starter om morgenen. Gullfinalen går ved middagstid.

Tap i første oppgjør kan i beste fall gi bronsefinale, i verste fall er det over og ut etter seks minutter.

– Det er lett å ryke på ett poeng. Hans vektklasse er et vepsebol. Men han er god nok til å fighte om 5. til 6. plass. Han er beinhard, sier Ronny Sigde (55) som brøt i 1984 og 1988-OL sammen med Jon Rønningen.

Bor i Finnmark

– Det er fryktelig vanskelig. Selvfølgelig kan det gå helt ræva også. Men jeg tror Stig-André er bedre forberedt nå enn før. Han er et arbeidsjern, og på den måten lik meg. Men han har mye bedre teknikk enn det jeg hadde, understreker Jon Rønningen.

Han har bodd i Mehamn i Finnmark i seks år. Han var trener for bryteklubben i det gamle fiskeværet en stund, men de siste tre-fire årene «har det ikke vært noe bryting». Når VG får tak i ham på telefon, er han på bilferie sammen med samboeren.

Leste du denne? – Tilpasse seg et vanlig liv har ikke vært så lett

De har kjørt fra Mehamn, helt nord i Norge, til Drammen i sør for å feire «60-årsdagen» til Jons tvillinger, Thomas og Anders (30). Nå er de på vei tilbake, etter stopp i Ringebu og Verdal. En stund ut i samtalen, sier Jon Rønningen - som var landslagstrener på begynnelsen av 2000-tallet - at han skulle likt å være med nå, som aktiv bryter.

– Det ville passet meg ypperlig, sier han med tanke på reglene.

De er omtrent de samme som på hans tid.

VM-bronse 2014

– All idrett utvikler seg. Men jeg kjenner meg veldig godt igjen. Brytingen ligner det den var da jeg holdt på. Men veien til OL er mye hardere. Vi hadde ikke så tøffe kvalifiseringskrav. De er nesten umenneskelige nå, sier Jon Rønningen.

GODT MERKET: Stig-André Berge foran VM i Las Vegas i fjor, der han ikke lyktes med å kvalifisere seg til OL. Fra før har han EM-sølv (2007) og VM-bronse (2014). Foto: Fredrik Solstad VG

Stig-Andre Bergé vant VM-bronse i 2014, men klarte ikke å kvalifisere seg til OL i Las Vegas-VM i fjor høst. Det gjorde han da siste sjanse bød seg i Mongolia i april.

– Jeg har hatt det lille «syndromet» før at jeg har fått det tøft i første kamp i turneringer. Men etter at jeg endret oppvarmingsrutinene, har jeg ikke tapt én første kamp i noen turneringer de fire siste årene, sier Stig-André Berge.

Han vedgår at det er lett å si at OL bare er et vanlig stevne, som alle andre stevner, men så kommer man til OL og så dreier det seg om en helt ukjent «boble». Men dette er hans tredje OL, og da er det lettere å leve som man lærer - og ikke la seg forstyrre av OL-buzz'n.

– Nervene på plass

Leste du denne i sommer? Pådro seg infeksjon før OL

– Jeg har prøvd to ganger før. Da har jeg hatt for mye resultatfokus. Har jeg ikke dagen og «fokus», kan jeg ryke ut. Her i Rio skal jeg lykkes med det jeg har holdt på med i fire år. Jeg vet det er et grisekjedelig svar, men blir det fokus på kvalitet i seks minutter, sier Stig-André Berge konfrontert med en uttalelse for fire år siden.

Etter nedturen i London-OL sa han at han skulle ta medalje i Rio.

På spørsmål om hva han legger i «den mentale biten», svarer Jon Rønningen at det er viktig - for Stig-André Berge - å være litt nervøs, men samtidig ha kontroll over nervøsiteten.

– Han må være kald og ha nervene på plass i rett tidels sekund, sier Jon Rønningen - som et eller annet sted på veien gjennom Norge mot Finnmark skal finne en TV-skjerm der han kan følge Stig-André Berges vei «helt til topps»?

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder