Tvedt om ministerkravet: – Brevet er tydelig

ULLEVAAL STADION (VG) Idrettspresident Tom Tvedt erkjenner at kulturministerens krav om åpenhet i idretten ikke er til å misforstå, men henviser til «Bernander-utvalget» når han får spørsmål om den nye linjen skal iverksettes umiddelbart.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg har fått et brev fra kulturministeren som er sendt til oss. Hun har gitt et tydelig signal om hva vi kan forvente i 2017, og det har vi forholdt oss til før kulturdepartementet har gitt oss rapporteringskrav, sier Tvedt til pressen på Ullevaal stadion tirsdag ettermiddag.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) opplyste tirsdag formiddag at hun har bestemt at ledelsen i Norges Idrettsforbund (NIF) er nødt til å offentliggjøre enkeltbilag dersom offentligheten ber om det fra 1. januar 2017 – på lik linje med det som gjelder i offentlig forvaltning i dag.

Bakgrunn: Regjeringen tvinger Norges idrettsforbund til full åpenhet

– Jeg kan si på generelt grunnlag at det utvalget vi har satt ned er viktigere enn noen gang. Vi kan vedta at vi skal ha tillit, men den får vi ikke om vi ikke viser det utad. Vi skal se på noe som er langt større enn reiseregninger. Vi skal åpne opp organsisasjonen vår på en demokratisk måte. Det er særdeles viktig, sier Tvedt.

Fersk kronikk fra statsråden: – Vi krever full åpenhet

– Ikke overrasket

– Er du overrasket over kravet fra Helleland?

– Nei, egentlig ikke. Det som står i brevet er tydelig. Vi har forholdt oss til det som har vært kulturdepartementets krav om rapportering tidligere. Vi forholder oss til det enhver minister krever. Vi lever i en ny tid, og vi forholder oss til de kravene som kommer skriftlig, svarer Tvedt.

Tvedt inviterte til pressetreff tirsdag ettermiddag, dagen etter at han offentliggjorde sine reiseregninger fra han ble idrettspresident i juni.

Les også: Mener Helleland burde bli kåret til «Årets forbilde»

Generalsekretær i Norges Idrettsforbund (NIF), Inge Andersen, viste også frem regningene sine fra juni i fjor til nyttår, til tross for at han har vært generalsekretær i NIF siden 2004.

Utvalget idrettspresidenten viser til er et åpenhetsutvalg som skal ledes av tidligere kringkastingssjef John G. Bernander. Det er idrettsstyret som har satt ned utvalget.

– Vil dere innen kort tid legge frem bilag?

– For å formulere meg sånn, og det sa jeg før brevet og jeg sier det nå, vi har satt ned et utvalg som skal se på hvordan vi har og hvordan vi skal praktisere dette. Utvalget skal få gjøre jobben nå, sier Tvedt.

BAKGRUNN: Idrettstopper reiste til USA og Malaysia for 161.635 kroner

– Nå føler jeg ingenting

– Føler du det er press på å legge frem reiseregninger fra før juni 2015?

– Nå føler jeg ingenting. Vårt utvalg skal sette seg ned og har fått et bredt mandat til å se hvordan vi skal agere i fremtiden. Jeg har vært opptatt av at vi skal være en åpen organisasjon og det som kommer fra departementet er veldig klargjørende. På noen områder er hun ikke ferdig, men det vil hun komme tilbake til, sier Tvedt.

Idrettspresidenten sier de tar innover seg at tilliten er svekket.

– Det er viktig å se på alle faser av idretten. Vi er basert på tillit, vi er avhengig av frivillige og dugnadsarbeidere. Styrets mål og jobb er hver dag å prøve og finne ut hva vi kan gjøre for å legge best til rette.

– At vi ikke har tillit må vi ta innover oss selv. Jeg har lyst til å bruke mest mulig tid på aktivitet. Så får vi se hvordan dette er når utvalget er ferdig. Jeg vil ikke legge noe føringer for utvalget.

Les også: Siem reiste for en halv million kroner

– Idretten som har mest å tjene på åpenhet

Kulturminister Helleland mener det er idretten som vinner med å sørge for åpenhet.

– Det er idretten selv som har mest å tjene på full åpenhet. Når de ikke tar nødvendige grep for å sikre fullt innsyn om bruken av fellesskapets penger, er det min plikt som idrettsminister å iverksette tiltak, sier Helleland til VG.

Norges Idrettsforbund får 87 prosent av inntektene sine fra det offentlige, men har frem til nå vært fritatt for denne formen for innsyn.

– Jeg oppfordrer NIF til å gi fullt innsyn i regnskap og billag allerede fra i dag, men kan ikke pålegge dem dette før 1. januar, siden de allerede har fått overført pengene for i år, sier kulturministeren til VG.

VG Sportens podcast: Zlatan-forbannelsen, Englands spissfasit og tynne dopingforklaringer

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder