RØRT: Olaf Tufte var svært rørt etter å ha tatt med seg barna på seierspallen i Rio de Janeiro. Foto: Jostein Overvik

Brøt IOC-reglene og gråt i VG-intervju etter OL-bronsen: Olaf Tufte om barna på pallen:
– En utrolig følelse

RIO (VG) Olaf Tufte (40) har opplevd omtrent alt i løpet av sine 11 besøk på internasjonale seierspaller i løpet av 17 år. Men bronse-feiringen sammen med Mie Lovise (9) og Herman Aurelius (6) kaller på de største følelsene i rokjempen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– En utrolig følelse å ta dem med, sier Tufte til VG og må ta seg 15 sekunders pause. Tårene kommer.

VG-saken fra løpet: Skuffet Tufte

OL-BRONSE OG GULLUNGER: Mie og Herman får kjenne på pappas OL-bronse sammen med med Kjetil Borch på OL-pallen. Foto: Bjorn S. Delebekk VG

– De blir satt mye til side, men støtter meg. Da er det gøy å ta dem med på noe de ikke får oppleve senere, sier Tufte som mener at hvis han skal være med i OL om fire år, så må det være omtrent som IOC-medlem Heiberg – «med skjorte og snipp», som han uttrykker det.

Det er brudd på IOCs regelverk å ta med andre på seierspallen, bekrefter en talsperson for arrangøren overfor TV 2 Sporten.

– Jeg spurte Gerhard (Heiberg) rett før vi gikk på seierspallen. Jeg så at ungene hadde kommet bort og han svarte: «Ja selvfølgelig kan du det», sier Tufte som bare blåste i vaktene og sier «jeg har vært med lenger enn dem».

Heiberg var også på plass ved medaljeseremonien da Tufte gråt sine gulltårer i Athen-OL og Beijing-OL for henholdsvis 12 og åtte år siden. Etter 9.-plassen i London i 2012 gråt Tufte av skuffelse.'

Lest denne? Tuftes store forvandling fra Quasimodo til OL-finalen

40-åringen kom tilbake på OL-pallen etter åtte år. Datteren var bare ett og ikke med mamma Aina til Kina Tuftes siste gull ble innkassert.

Nå tok Tufte en pappa-avgjørelse om at det skulle være åtte personer på seierspallen.

Ungene skulle få oppleve det han nå har gjort 11 ganger i internasjonale mesterskap siden dobbeltsculler-bronsen med Fredrik Bekken under VM i 1999.

Få med deg: Tufte-suksess i bare underbuksen

– Vi forsaker ingen ting som toppidrettsutøvere. Vi prioriterer. Men vi prioriterer steinhardt. Jeg er stolt av familien som holder ut, sier han, trekker pusten, setter på seg brillene og må tørke kinnene.

– Det var veldig hyggelig, sier makkeren Kjetil Borch.

– Tufte-familien er helt unik. For å si det sånn. Det er åpent hus og store hjerter hos den familien der, forklarer han.

Også Kjetil Borch tok til tårene under et intervju med TV 2 rett i forkant.

– Det har vært veldig, veldig, veldig tøft. Beintøft. For å nå en olympisk medalje må du nesten slette privatlivet ditt, forklarer han fortsatt rørt.

VG+: Tufte: – Familien bestemmer karrieren

– Vi bommet og var i fullstendig ute av kartet. Så jeg tok noen sjefsavgjørelser oppe i båten om at vi måtte senke rytmen og kraften for å bygge oss opp igjen. Det er vanvittig kjipt å måtte gjøre det. Da lot vi jo gullmedaljen stikke av gårde, forklarer han om opplevelsen svært tidlig i løpet.

Nordmennene lå 4,76 sekunder bak gullbåten fra Kroatia allerede etter 500 av 2000 meter. Da var løpet allerede kjørt. Tufte hevder at Sinkovic-brødrene kunne vært slått med et maks løp.

Nå skal han roe ned og etter hvert reise hjem til Tufte-gården ved Horten.

– Familien skal få bestemme fremtiden, sier Olaf Tufte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder