KOMMENDE STJERNER: Norges Amalie Iuel (22) og Karsten Warholm (20) skal løpe innledende heat på 400 meter hekk i OL mandag. Her er de i sentrum for oppmerksomheten i forbindelse med et pressetreff i deltakerlandsbyen lørdag. Representanter for norsk presse i bakgrunnen. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Iuel: – Selfie med Bolt er for dumt

RIO (VG) Norges håp på langhekken, OL-debutantene Amalie Iuel og Karsten Warholm, har ikke noe særlig til overs for alle som løper etter Usain Bolt (29) i deltakerlandsbyen for å ta en selfie med verdens raskeste mann.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

BOLT-SELFIE: Usain Bolt tar en selfie, med stang, av seg og fans etter Jamaicas 4x100-metergull i friidretts-VM i Beijing i fjor. Foto: Franck Fife AFP

– Jeg ser at mange går bort til Usain Bolt og tar selfies. Men jeg synes det er for dumt å be om selfie. Jeg er for gammel til det, sier Amalie Iuel (22) til VG i deltakerlandsbyen.

Karsten Warholm (20) samtykker.

– Nei, nei - selfie er ikke min greie. Det er ikke helt meg. Jeg prøver først og fremst å jobbe med meg selv her, for i vise hvor god jeg kan være og kan bli, sier han.

20-åringen tilføyer at han generelt sett ikke er så veldig aktiv i sosiale medier.

Leste du denne? Bolts norske venn og sjef: Frykter ikke at Usain skal bli tatt for doping

Ikke starstruck-typen

Karsten Warholm og Amalie Iuel er multitalenter i friidrett, de kvalifiserte seg til OL under EM for fem uker siden og starter i OL for første gang mandag - i innledende heat på 400 meter hekk. De har samme trener i Rio, den erfarne sprint og spensteksperten Leif Olav Alnes (59).

Leste du denne? Tok EM-sølv i mangekamp

– Det er ikke av starstruck-typen. De har sett «folk» (stjernene) i matsalen. Men de er ikke på den bølgen. De er her for å se hva som kreves. Dette er et skritt på veien, sier Leif Olav Alnes.

Karsten Warholm og Amalie Iuel er enig om at OL - «denne boblen» – er litt større enn de hadde forestilt seg.

Men de har ikke latt seg vippe av pinnen på grunn av alle idrettsstjernene de møter i OL-leirens felles spisesal eller støter på i den veldig lange køen foran inngangen til McDonald's, som er en av OLs hovedsponsorer og serverer gratis burgere.

Karsten Warholm innrømmer at det (gratis hamburgere), i kraft av at han er en «ekte sunnmøring», er veldig stort for ham. Men starstruck - eller i stjernesjokk - er han ikke. Hverken på grunn av alle de sterke inntrykkene eller det faktum at han hver dag kan menge seg med internasjonale idrettsstjerner.

MULTITALENT: Amalie Iuel (22) har studert og drevet med friidrett ved et universitet i California de tre siste årene. Her viser hun sine kunster i (sand)volleyball i deltakerlandsbyen i OL sist lørdag. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Bakgrunn: Litt for gira i EM-finalen

25 millioner

Bakgrunn (ekstern lenke): Sveriges håndballstjerne tok selfie med Bolt - angrer veldig

– Men her om dagen gikk det en fyr forbi meg, inne på banen, som heter Ashton Eaton. Da ble jeg litt starstruck. Det skal jeg innrømme. Han driver med det som er min drøm, han holder et veldig høyt nivå i 10-kamp. Det er noe jeg kan assosiere meg med, sier Karsten Warholm.

Til orientering: Amerikanske Ashton Eaton (28) vant OL-gull i London, VM-gull i Moskva og Beijing. Han er innehaver av verdensrekorden. Ifølge økonomimagasinet Forbes er han en av verdens best betalte friidrettsutøvere. Selvsagt et veldig godt stykke bak Usain Bolt (275 millioner), men likevel - rundt 25 millioner i året lar seg høre (ikke minst for en sunnmøring).

Amalie Iuel har studert og konkurrert i USA de tre siste årene. Hun var dansk. I fjor, foran friidretts-VM, fikk hun norsk statsborgerskap. Hun mener at hun har klart å slappe av mer nå enn før. Foran VM i Kina for ett år siden, tenkte hun døgnet rundt på det hun skulle gjøre i OL-stadion Fugleredet.

Hun snublet i første hekk og fikk sin internasjonale debut for Norge spolert.

– Jaudå!!

Warholm og Alnes' kompaniskap her i Rio har fått henne til å slappe av. «Ganske dårlig humor» fungerer utmerket som adspredelse. På spørsmål fra VG om hva det innebærer, svarer hun at det kan være så enkelt som at Warholm utbryter «jaudå!».

Og så prøver hun å gjenta det.

– Jeg sier «jaudå», og jeg blir mobbet for det fordi jeg ikke kommer like lavt i stemmeleiet som han, forteller Amalie Iuel.

Hun har kuttet ut mangekamp, men vil fortsette å satse på høyde ved siden av langhekken. Amalie personlige rekord er 1,84 meter, med ganske dårlig teknikk.

Bakgrunn: Prøvde å holde tårene tilbake

Treneren hennes i USA mener hun har potensiale til å hoppe 10 centimeter høyere, det vil si én centimeter over gjeldende internasjonale OL-krav.

Karsten Warholm forteller at han har fått «hundre tusen» råd fra kjente og ukjente om hvor vidt han bør satse på mangekamp eller langhekken.

Vil ikke «herje»

Bakgrunn: Hekk er sidesprang - vil kaste spyd med Thorkildsen

– Jeg synes det er søtt og sjarmerende at folk bryr seg så mye. Det mener jeg fra hjertet. Men jeg må bruke filteret og stole på det jeg holder på med. Jeg kan ikke følge alle rådene jeg får, sier Karsten Warholm.

Hva kan de gjøre på løpebanen i OL-stadion, den største Karsten Warholm noen gang har konkurrert i?

– De er ikke i posisjon til å «herje». Det er de innforstått med. De lever godt med ordtaket «godt gjort er bedre enn godt sagt», sier Leif Olav Alnes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder