NEDTUR: Magnus Carlsen har hatt flere nedturer det siste halvåret. Bildet er imidlertid fra VM i hurtigsjakk, der han tok gull for en drøy måned siden. Foto: Ole Kristian Strøm , VG

Sjakk-ekspert: Carlsens status som tidenes legende er allerede skadet

Norsk sjakkekspert: – Skivebom

Den kontroversielle sjakk-eksperten Leonard Barden mener at Magnus Carlsen allerede har fått skadet sin status som tidenes sjakk-legende.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I sin sjakkspalte i den britiske storavisen Guardian fastslår Barden at «Carlsen's status as an all-time legend is already damaged».

– Hverken Bobby Fischer eller Garri Kasparov hadde en så langvarig rekke av ujevne resultater da de var på topp, skriver Leonard Barden i spalten.

Han viser til åpningen av lag-EM på Island, der Carlsen tapte to av sine tre første partier.

Les også: Ekspert om Carlsens form: - Han er i en sjakk-krise.

– Han har nå flere tap i et kalenderår enn noen annen tidligere verdensmester, mens hans rating har falt nesten 60 poeng fra toppen med 2889 i april 2014, fortsetter sjakk-spaltisten.

Barden har også tidligere markert seg som kritisk til den norske sjakk-eneren.

Carlsen-manager Espen Agdestein er skeptisk til eksperten:

– Barden har nok et romantisk forhold til historien. Magnus' resultater taler for seg selv, og noen dårlige resultater endrer ikke på det. Magnus er en veldig aktiv verdensmester, og da vil det også komme noen dårlige resultater, sier Agdestein til VG.

Carlsen med sjokktap: Slått av verdens 357. beste spiller

Tarjei J. Svensen i sjakkbloggen.no mener også at Leonard Barden er på bærtur:

– Jeg mener det er skivebom av Barden av flere grunner. Først og fremst var Fischer og Kasparov aktive i en helt annen epoke med mindre aktivitet. For det andre er det merkelig å snakke om at Magnus er ujevn uten å nevne at han i løpet av de siste 6-7 årene omtrent ikke har gjort en eneste dårlig turnering, mener Svensen.

Carlsen hadde en fantastisk start på 2015, men nedturen startet da han tapte på en tidstabbe i første parti av Norway Chess i Rogaland. Der ble det tap for bulgareren Veselin Topalov.

I april: Carlsen har vunnet alt han har stilt opp i

I EM spilte Magnus Carlsen fredag remis mot greske Ionnis Papaioannou og lørdag remis mot tyske Liviu-Dieter Nisipeanu. Søndag vant han over polakken Radoslaw Wojtaszek i sitt siste parti i mesterskapet. Torsdag slo han sterke Peter Leko - med svarte brikker.

Tidligere i EM ble det tap både mot Levon Aronian (nummer 7 i verden) og Yannick Pelletier (nummer 357), samt remis mot Sune Berg Hansen (nummer 359).

Carlsen har et tettpakket program de kommende månedene. Etter at lag-EM er ferdig, skal han spille London Classic i desember, dra til turnering i Qatar i julen og spille den tradisjonelle Tata Steel-turneringen i Nederland på nyåret.

Norge tapte mot Tyskland lørdag og mot Polen søndag. Det unge norske laget har hatt mye stang-ut på Island, men det har vært et lærerikt mesterskap.

Den hyggeligste nyheten fra EM er at Aryan Tari sikret seg stormestertittelen. Sjakkbloggen.no skriver at Tari etter all sannsynlighet bli den fjerde yngste stormesteren i verden når han får tittelen offisielt av verdenssjakkforbundet i april neste år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder