SATSER: Casper Ruud er blant verdens beste tennisjuniorer. Foto:Frode Hansen,VG

Tror Casper (16) kan bli like god som Djokovic, Federer og Nadal

Har vunnet tre turneringer på rad

Presidenten: – Jeg ser ingen begrensninger

Casper Ruud (16) er allerede i verdenseliten blant juniorer, og han ser definitivt ikke ut til å stoppe der.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

16-åringen innledet 2015 med å vinne internasjonale turneringer i Colombia, Venezuela og Costa Rica.

– Jeg trodde jeg skulle hevde meg, men hadde ikke forventet at det skulle gå så bra, sier Ruud, som har flyttet til Alicante på grunn av tennisen.

– Det føles jo bra selvfølgelig. Tre turneringsseirer på rad er gøy, fortsetter han.

Som VG skrev fredag, koster satsningen mellom 800.000 og en million kroner i året, men suksessen koster mye mer enn penger. Ruud jobber knallhardt for å etablere seg i toppen, og Trym Landa, president i Norges Tennisforbund, er begeistret over resultatene som stortalentet nå leverer:

– Casper viser en stabilitet som er helt unik. I norsk målestokk kjenner jeg ikke til noen som har hatt sånn flyt på dette nivået.

– Ser du for deg Casper i verdenseliten om noen år?

– Ja, definitivt.

– Altså på Novak Djokovic-, Rafael Nadal- og Roger Federer-nivå?

– Ja. Han kan komme helt opp i den ypperste verdenseliten. Hvis han vil, vel å merke. Og hvis han unngår skader.

– Casper er bunnsolid på alle måter. Det fysiske, det mentale og det tekniske er på plass. Han har det som skal til. Jeg ser ingen åpenbare begrensninger, forklarer han.

Bra team

Landa poengterer at Ruud er omgitt av et team som gjør en viktig og riktig jobb.

TEAM: Casper har lenge blitt trent av far Christian. Foto:Frode Hansen,VG

16-åringen har flyttet til Alicante for å bli trent av spanske Pedro Rico, som blant annet kjenner Rafael Nadal godt. Sistnevnte er tennistalentets store idol.

– Alt er mulig for Casper. Han har ferdigheter og et høyt potensiale. Hans jobb nå er å gjøre den jobben han skal gjøre. Hver trening og hver kamp teller for å bli bedre, sier Rico til VG.

Faren Christian Ruud, som selv har hatt en god tenniskarriere, og på sitt beste var nummer 39 i verden, har også hatt mye å si for sønnens tennissatsning.

– Faren er flink til å balansere det at han er en del av teamet, med det å være pappa, mener Landa.

– Må være utrolig sulten

Pierre-Nicolas Lemyre, førsteamanuensis ved Senter for coaching og psykologi ved Norges Idrettshøgskole, har hatt mye å gjøre med norske tennisspillere tidligere. Han har aldri jobbet sammen med Ruud, men han er klar på at det krever mye av en utøver som vil nå toppen i tennis:

– Man må være utrolig sulten.

– Når norske talenter spiller internasjonale turneringer, ser vi ofte at motstanderne spiller for livet. De har gjerne en ytre motivasjon også. Mange spiller rett og slett for å få et bedre liv, hjelpe familien, og så videre.

Han påpeker at norske tennisspillere mangler nettopp denne ytre drivkraften:

– Motivasjonen må komme fra deg selv. Du må være veldig bestemt på at du virkelig vil oppnå store ting. Det krever mye. Heldigvis har han en far som har vist at det er mulig å komme langt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder