DISKUTERTE NORSK IDRETT: Nils Arne Eggen (høyre) kom til Røa klubbhus for å høre på og gi sine meninger rundt utviklingen i norsk idrett til idrettspresident Tom Tvedt (venstre) mandag denne uken. Foto: Trond Solberg VG

Idrettsforbundet satte ned foten for Eggen-foredrag

Den tidligere RBK-treneren fikk ikke snakke om åpenhet

Otto Ulseth: - Jeg tror det hadde vært nyttig

RØA (VG) Da ni erfarne idrettsledere skulle møte Norges
Idrettsforbund (NIF) for å diskutere utfordringer i norsk idrett, ønsket de at Nils Arne Eggen skulle snakke om åpenhet og omdømme. Det var helt uaktuelt for NIF.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg hadde trodd at Nils Arne skulle si noe om åpenhet. Det vet jeg at han var forberedt på. Jeg tror det hadde vært nyttig for NIF å få et grunnforedrag om verdien åpenhet, sier Otto Ulseth til VG.

– Vi hadde på forhånd varslet at vi ville si noe om klubbutvikling, vi ville si noe om utviklingen vi opplever i Olympiatoppen og toppidretten – og gjerne si noe om åpenhet, hvor det siste ikke ble noe av, sier den tidligere Adressa-sportssjef og mangeårige fotballtreneren på øverste nivå.

Les også: Ampert mellom idrettspresidenten og Kaggestad: Slaktet Olympiatoppen

Ville vekke idrettslederne

Sammen med Bjørge Stensbøl, Vidar Bøe, Johan Kaggestad, Ivar Egeberg, Nils Arne Eggen, Svein Haagenrud, Iver Hole og Bjørn Ruud (les om deres roller og verv i norsk idrett de siste årene i faktaboks) samlet de seg om et opprop rettet mot Norges Idrettsforbund for en snau måned siden.

Oppropet kom i kjølvannet av den flere måneder lange diskusjonen om åpenhet i NIF og var ment for å vekke dagens idrettsledere. Skrivet fra Ulseth & Co. bestod av 11 punkter, som påpeker utfordringer idretten står overfor – og løsninger på disse.

VG-kommentar: Idretten trenger MER krangling

Eggen: Fikk sagt mye indirekte om åpenhet

Mandag denne uken møttes partene etter invitasjon fra NIF. Kaggestad, Eggen og de syv andre idrettspersonlighetene på den ene siden av et langbord i Oslo-klubben Røas klubblokaler. På den andre satt blant annet idrettspresident Tom Tvedt og flere fra NIFs styre og administrasjon.

– Åpenhet var blant temaene vi foreslo, men det var NIF som hadde innkalt til møte her. Da er det greit. Alle vet hva jeg mener om åpenhet. Det går ikke an at idretten har skjulte agendaer. I idretten må vi forklare hvorfor man gjør ting. Det er bra at det blir tatt opp dette med reiseregninger. Det må både forbund og klubber ha helt i orden, sier Nils Arne Eggen til VG.

Han er ikke brydd over at han aldri fikk si det han hadde forberedt om åpenhet i løpet av den tre timer lange seansen på klubbhuset på Oslo vest.

– Åpenhet var et av temaene vi hadde på agendaen, men vi fikk jo sagt mye indirekte om åpenhet, sier Eggen.

Les mer: «Idretten kan ikke bli et hemmelig forum der hysj-hysj settes i system»

Ulseth: – Beklagelig

At Eggen ikke fikk prate om åpenhet under møtet mandag var kommunisert fra idrettsforbundet på forhånd. I en mail sendt fra Per Tøien, leder for idrettspolitisk avdeling i NIF, til møtedeltager Bjørge Stensbøl fire dager i forkant, skriver Tøien følgende:

«Jeg ber om respekt for at vi ikke ønsker å gjenopplive en diskusjon om omdømme og åpenhet. Der er det foretatt et valg og gjort en beslutning om hvor vi står og hva vi skal gjøre. Dersom du eller andre ønsker en utdyping av det valget, skal dere selvsagt få det, men etter mitt skjønn er dette forumet ikke det rette for den informasjonen – og heller ikke et sted der deres synspunkter kommer til å få idrettsstyret til å ta opp saken på nytt.»

– Jeg kan i hvert fall si at det var beklagelig. Jeg tror det hadde vært nyttig om Nils Arne hadde fått snakket om åpenhet, sier Ulseth.

Bjørge Stensbøl mener man «ville demonstrert åpenhet i praksis» dersom Eggen likevel hadde blitt gitt muligheten til å snakke om åpenhet.

– Vi tolket det jo som om at det var en åpning, men nå ble det ingen reell diskusjon om åpenhet, sier Stensbøl til VG, som mener det må ha vært greit å diskutere temaet når de likevel først møttes.

Les også: Debatt: Fryktkultur?

Saken fortsetter under bildet.

PÅ DISKUSJONSMØTE: Bjørge Stensbøl, Ivar Egeberg, Johan Kaggestad og Nils Arne Eggen lytter til idrettspresident Tom Tvedt, som sitter med ryggen til. Foto: Trond Solberg VG

NIF: – Ikke riktig forum

Per Tøien fra Norges Idrettsforbund, her i debatt om spillmonopolet på VGTV. Foto: Robert Eik VG

I Norges Idrettsforbunds forslag til agenda under mandagens møte stod ungdomsidrett, økonomi som barriere, idrettslagenes rammevilkår og Tvedt-rapporten. Tøien svarer følgende på hvorfor det ikke gikk slik både Stensbøl og Ulseth ønsket.

– Våre valg når det gjelder åpenhet og omdømme har vi kommunisert veldig tydelig på ledermøtet og andre steder. Idrettsstyret har valgt å legge frem sine regninger fra de ble valgt, og ellers kommer vi til å følge de rådene Bernander-utvalget kommer med i oktober, og føringene fra departementet fra og med 1. januar 2017. Der står idrettsstyret. Det var ikke rette forumet til å diskutere det nå. Det var som sagt, kommunisert til de ni på forhånd, sier Tøien til VG.

– Men ville det vært upassende om Eggen tok opp temaet omdømme og åpenhet?

– Vi inviterte til et møte der agendaen bestod av en del av de politikkområdene som vi jobber med, der vi mener de ni idrettslederne har god erfaring. Vi hadde et behov for å vise hva vi vet om forskning og hvor vi står når vi skal jobbe med disse teamene. Det er overhodet ikke utidig at Eggen snakker til hvem som helst i norsk idrett om det han kan, men åpenhet og omdømme var ikke tema på dette møtet.

– Vi inviterte til et møte med en gitt agenda og det møtet skulle vare i to timer. Mitt poeng er at det var en definert agenda som ikke handlet om åpenhet, eller at han skulle si hva han synes om det. Hvor NIF står i den diskusjonen og hvilken vei man skal følge fremover, har idrettsstyret vedtatt, sier Tøien.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder