TÅREVÅTT: Novak Djokovic tok til tårene etter å ha fått OL-drømmen knust av Juan Martín del Potro allerede i første runde. Foto: Toby Melville Reuters

Ny sjokk-exit for Djokovic: – Ikke bra for selvtilliten

Verdensener Novak Djokovic ute av OL

Verdensener Novak Djokovic (29) røk tidlig ut av en turnering for andre gang på en drøy måned. Tennisekspert Christer Francke mener han har tatt seg et kostbart hvileskjær.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det er ikke mye som skal til før du blir slått når nivået er så høyt. Kampen endte 7-6, 7-6, og da kan du ikke tillate deg å hvile i et sekund, sier Eurosports tennisekspert Christer Francke til VG.

Natt til mandag røk Djokovic på hodet ut av OL etter 0-2 (6-7 (4-7), 6-7 (2-7)) i sett mot Juan Martín del Potro. Djokovic gikk med det på sommerens andre nedtur, etter å ha sendt sjokkbølger gjennom tennisverdenen ved å bli slått ut av Wimbledon i tredje runde etter 1-3 mot Sam Querrey.

Sett denne? Tviler på Cæsar-kollegaens ville gulltips etter OL-smell

– Jeg tror ikke han er på vei ned, men dette er en ganske stor smell. Det er ikke bra for selvtilliten, sier Francke.

– Dette er utvilsomt et av de tøffeste tapene både i livet mitt og i karrieren. Det er ikke første eller siste gang jeg taper en tenniskamp, men det er noe annet i OL, sa Djokovic selv etter nedelaget.

– Spilte ut av en annen verden

Serberen mangler bare OL-gullet for å fullføre sin vanvittige trofésamling, men han må vente til 2020 for å få en ny mulighet. For mot en overlegen Del Potro fikk han juling – og så forlot han arenaen hulkende.

– Når verdenseneren ryker i første runde er det en bombe uansett hvem som står på andre siden. Men jeg visste at det kom til å bli en tøff runde da jeg så trekningen. I Wimbledon var han dårlig, men nå spilte del Potro ut av en annen verden, forteller Francke.

Les også: Sjöström tok Sveriges første OL-gull: – Det har vært et sykt press

– Dette er den beste tenniskampen jeg har sett på mange år, sier TV 2-ekspert Jan Frode Andersen etter nærmere to og en halv time med heseblesende tennis mellom Djokovic og Del Potro.

Satt fast i heisen før kamp

JUBEL-JUAN: Juan Martín del Potro jubler for poeng i kampen mot Djokovic. Foto: Roberto Schmidt AFP

– Del Potro!!! Råeste tennisoppvisningen jeg har sett på svært lenge. Djokovic spilte bra, men Del Potro er et unikum, skriver Andersen på Twitter.

Prestasjonen blir ikke mindre imponerende av at del Potro fikk en svært uheldig oppladning til kampen. Han satt nemlig fast i 40 minutter i en ødelagt heis i utøverlandsbyen. Likevel knuste han verdens på papiret beste spiller.

– Djokovic har ikke spilt så mye matcher, og del Potro spiller på hjemmebane i Latin-Amerika. Han spiller for livet og er sulten som aldri før, sier Francke om del Potros seier.

Les også: Grusom velt i OL-rittet

Argentineren er kun rangert som nummer 145 i verden på grunn av tre operasjoner i ventre håndledd som har preget hans karriere de siste årene. Men i Rio viste han at han kan være med og kjempe om gullet.

– Spørsmålet er hvor mange matcher han tåler. Han er høy og har slitt med mye skader. Jeg tror ikke han vinner OL, men han kan slå hvem som helst, sier Francke.

Tenniseksperten mener veien nå ligger åpen for britiske Andy Murray, som også vant OL-turneringen i 2012.

Flere sjokk

Del Potros seier over Djokovic var ikke den første overraskelsen i Rio-nattens tenniskamper.

«NEI!»: Venus Williams (til venstre) må konstatere OL-exit i første runde sammen med søsteren Serena. Foto: Martin Bernetti AFP

Søstrene Venus og Serena Williams gikk sensasjonelt nok ut av første runde i doubleturneringen for kvinner. De tapte i strake settfor Lucie Safarova og Barbora Strycova i første runde i double. Amerikanerne tapte 3-6, 4-6 i første runde. Dermed får ikke Williams-søstrene sin fjerde OL-tittel sammen.

De amerikanske søstrene hadde vunnet gull i 2000, 2008 og 2012 og var ubeseiret i doubletennis i OL. Men denne gangen sa det stopp allerede i første runde.

– I double er det litt mer tilfeldigheter, og det er ikke sikkert at man vinner der. At de taper er overraskende; de pleier å være så gode i OL, sier Christer Francke.

Serena Williams tar ikke tapet altfor tungt.

– Jeg vil ikke si at jeg er knust. Vi hadde muligheten til å konkurrere for landet vårt, og vi gjorde så godt vi kunne. Vi koste oss der ute. Det var veldig gøy, og vi kommer alltid til å huske disse øyeblikkene og disse kampene. Jeg mener det er det som betyr mest, sier Williams ifølge The Guardian.

Brødrene Murray, Andy og Jamie, tapte mot den brasilianske duoen Thomaz Bellucci og Sa Andre. En dårlig dag for tennis-søsken, der altså.

Les mer: Petter Solberg til sykehus etter krasj: – Han er fryktelig banket opp

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder