Ny remis: – Dette blir ikke lett for Magnus

LONDON (VG) (Magnus Carlsen-Fabiano Caruana 1/2–1/2, totalt 3,5–3,5) Magnus Carlsen (27) har misbrukt sine to hvite partier på rappen til å ta ledelsen i VM. Det står nå syv remis mot Fabiano Caruana (26).

Den gode nyheten er at han da har spilt 20 strake partier mot Caruana uten å tape - syv av dem i VM-matchen. Carlsen tapte sist mot amerikaneren i juni 2015, samtidig som han har vunnet tre av disse partiene - men altså ingen i VM.

– Dette blir ikke lett for Magnus. Motstanderen er god. Men selv om Magnus ikke klarte å utnytte de to hvitt-partiene på rad, så virker det ikke som det gjør noe. For i denne matchen har svart vært best. Så kanskje han vinner med svart mandag, sier Elmira Mirzojeva, sjakkekspert i den russiske TV-kanalen Matj TV.

– Men Magnus må passe seg. Fabiano takler det psykiske presset i denne VM-kampen veldig bra - etter at han holdt på å tape det første partiet, fastslår Mirzojeva.

– Jeg slapp i hvert å bekymre meg for å tape, sa verdensmesteren til VGTV etterpå.

– Det er selvfølgelig ikke ideelt at jeg ikke har fått noe ut av to hvite partier, men med tanke på problemene i forrige parti, må jeg være fornøyd.

– Jeg tenker ikke over omspill ennå, men hvis det skulle bli det, så er jeg klar for det.

Matchen går over 12 partier. Er det fortsatt uavgjort, må det omspill til - med hurtigsjakk og eventuelt lynsjakk.

les også

Svart er blitt det nye hvitt i VM-matchen: – Jeg er uforsiktig

Carlsen avslørte at han hadde brukt to timer på fredagens dopingprøve.

– Det var ikke ideelt, men heldigvis var det fridag dagen etterpå.

– Trenden i partiet er ikke fantastisk for meg, men det er ingen grunn til uro. Jeg er fornøyd med at det er likt til nå i matchen. Det er ingen krise. På et eller annet tidspunkt må jeg vinne, konstaterte verdensmesteren overfor NRK - og la til at det ikke er lett å få til så mye «mot en så god spiller».

Magnus Carlsen hadde på sine tre hvitt-partier før søndag kjørt tre forskjellige første-trekk: d4 i det andre partiet, c4 i det fjerde partiet og e4 i fredagens sjette parti. Søndag var Carlsen tilbake til d4.

les også

Han er mannen bak sjakkcomputeren alle snakker om

Caruana kom med en overraskelse i det 10.trekket med d8.

– Dette er ikke vanlig! Han er i forkant. Dette er en sjokkåpning mer enn en aggressiv åpning, Caruana tvinger Carlsen til å tenke selv, sa Jon Ludvig Hammer i VGTV-studio.

VM-utfordreren brukte nesten 30 minutter på sitt 13. trekk, bonde c4, noe som tydet på at han var ute av forberedelsene.

– Det er ikke så ille. Det var et viktig øyeblikk. For Caruana handler det om å spille nøyaktig nå, så han ikke kommer i trøbbel, sa chess.com-eksperten Peter Doggers.

Etter løper g5 i trekk 13 lo eks-verdensmester Viswanathan Anand på St. Louis Chess Clubs sending:

– I dag ser det ut til at hvit kan skaffe seg den største fordelen som har vært hittil i denne matchen.

Det lå underforstått at det har vært et tungt VM for spilleren med hvite brikker.

I VGTV-studio diskuterte de om Carlsen blir en mer defensiv spiller når det er VM, og det er viktig å unngå tap.

– Ja, kanskje litt, konkluderte lillesøster Ingrid.

les også

Hemmelige Caruana-hjelpere avslørt: – All informasjon har verdi

Fredag reddet Carlsen med et nødskrik remis - til tross for at han hadde hvite brikker. Takket være en gedigen forsvarsjobb unngikk han likevel et ydmykende tap.

Lørdag slappet han av med å spille fotball og dra på tennisturneringen, der han så Roger Federer tape for Alexander Zverev.

Han er nå oppe i 12 strake remiser - «rekord» for Norges sjakkess. Fem av dem kom i Europacupen for Vålerenga og syv i VM-matchen.

VG oppdaterer saken

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder