POPULÆR: Mange ønsket seg autografen til Petter Northug under NM på Lygna i februar. Foto: Odin Jæger VG

Løfshus om uttaket: – Northug er frustrert, irritert og sur

Sportssjef Vidar Løfshus forteller til VG at Petter Nothug er svært lite fornøyd med at han ble vraket til verdenscupåpningen i Kuusamo.

 • Camilla Vesteng

Artikkelen er over to år gammel

Som VG skrev søndag kveld er altså Northug vraket til verdenscupåpningen.

Northug ble syk og måtte stå over Beitostølen, men søndag friskmeldte han seg selv og ga landslagsledelsen beskjed om at han ville gå i Kuusamo.

Sportssjef Vidar Løfshus forteller at de inngikk en avtale med Northug i Val Senales i september, om at han måtte vise form i Bruksvallarna og på Beitostølen, for å få gå i Kuusamo.

– Tor Arne (Hetland) hadde et møte med Petter i Trondheim i går kveld. Han er uenig med oss i uttaket. Han er frustrert. Han ga uttrykk for det. Og det skjønner jeg godt. For det er en ting som betyr noe for Petter nå, og det er å komme seg til OL, sier Løfshus til VG.

– Ble Northug forbannet over vrakingen?

– Det må han si selv. Han ble irritert. Sur. Han liker det ikke. Han har vunnet i Kuusamo før. Som alle andre er han ivrig etter å komme i gang, svarer Løfshus.

Northugs lagkamerat Chris Jespersen sier dette om Northug og landslaget:

Løfshus er helt klar på at pallkandidater ikke kunne vrakes til fordel for Northug i Finland kommende helg.

– Han fikk sykdom og klarte ikke å stille på Beitostølen, dermed fikk han ikke vist form. Vi kunne ikke ta ut Petter på bekostning av pallkandidater, sier Løfshus til VG.

Northug har sitt eget team, men går ifølge kontrakten med skiforbundet inn på landslaget i dag og frem til sesongen er over.

Flere muligheter

SPORTSSJEF FOR LANGRENNSLØPERNE: Vidar Løfshus. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Selv om Northug er frustrert, så mener Løfshus 31-åringen fortsatt har flere muligheter til å gå seg inn på OL-laget.

– Etter noen uker med dårlig trening, så får han nå er periode til å trene seg opp. På kort sikt og mellomlang sikt i forhold til Pyeongchang er det bra. Lillehammer er et bedre uttaksrenn. At en løype passer ham bedre er bare tull. Alle løyper passer Petter, sier Løfshus.

I Kuusamo er det minitour med sprint (klassisk), 10 kilometer enkeltstart klassisk og 15 kilometer friteknikk jaktstart for herrene. Helgen etter er det sprint (klassisk) og 30 kilometer fellesstart med skibytte i Lillehammer.

– Idiotisk

Aftonbladets langrennsjournalist Kristoffer Bergström syns det er merkelig å vrake Northug.

– Utenifra virker beslutningen kortsiktig og idiotisk. Hvorfor skal man forstyrre OL-oppladningen til sin største stjerne på denne måten? Petter er en av veldig få mennesker som synes Kuusamo i november er en trivelig plass, sier Bergstrøm til VG og legger til:

– Vi vet ingenting om formen hans, men han har iallfall potensial til å vinne verdenscupåpningen. Det har ikke Didrik Tønseth, Hans Christer Holund eller Simen Hegstad Krüger.

Northugs trener Stig Rune Kveen om treningssituasjonen før Beitostølen:

VGs kommentator Leif Welhaven er ikke overrasket, men han syns det er synd at Northug ikke er med i troppen til Kuusamo.

– Northug er den eneste norske herreløperen som har vunnet individuelt gull på distanse siden Odd-Bjørn Hjelmeset i 2007. I Sør-Korea har han et langt større potensial enn de aller fleste norske, så derfor er det synd om sjansene hans til å lykkes ikke blir optimalister, sier Welhaven og legger til:

– Lillehammer-løypene passer ham langt dårligere enn i Kuusamo, dermed blir Northugs sjanser redusert.

Skinstad: Ikke avgjørende

Tidligere langrennssjef Åge Skinstad tror ikke resultatene i Kuusamo blir avgjørende for OL-uttaket.

– Det er viktig at de velger det som er best for Petter på sikt. Ikke minst helse- og treningsmessig. Og at de tar ut de løperne til Kuusamo som de tror vil prestere best for Norge, skriver Skinstad, som skal være ekspert for Discovery under OL, i en sms til VG.

Skinstad mener landslagsledelsen ikke kan være styrt av følelser.

– Også til OL må de som kan prestere best for Norge tas ut. Rasjonelle hensyn er viktigere enn bare følelser i alle avgjørelser som skal tas, også uttak, skriver Skinstad.

Han må få en sjanse

Martin Johnsrud Sundby vant 15 kilometer klassisk på Beitostølen fredag, han var krytallklar på at han mener Northug må få en sjanse til å kvalifisere seg til OL.

– Jeg må få si det sånn at han må få muligheten til å slå seg inn på laget. Det må han. OL-laget krever at han får mulighet til å prøve seg, men det er ikke min jobb å ta ut det, sa Sundby.

Emil Iversen, Johannes Høsflot Klæbo, Martin Johnsrud Sundby, Pål Golberg og Finn Hågen Krogh var forhåndsuttatt til Kuusamo.

I tillegg skal Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund, Didrik Tønseth, Sondre Turvoll Fossli og Eirik Brandsdal.

Disse damene er tatt ut til å gå minitouren i Finland:

Anna Svendsen, Tiril Udnes Weng, Mari Eide, Silje Øyre Slind, Ragnhild Haga, Kathrine Harsem, Heidi Weng, Maiken Caspersen Falla, Marit Bjørgen og Ingvild Flugstad Østberg.

Mer om

 1. Vintersport
 2. Petter Northug
 3. OL 2018

Flere artikler

 1. Northug vrakes til verdenscupåpningen

 2. Aukland om Northug-vrakingen: – Helt håpløst

 3. Treneren fikk ærlig SMS fra Northug før Kuusamo-helgen

 4. Løfshus-advarsel til Northug: Må levere før verdenscup-åpningen

 5. Iversen og Tønseth vraket: – Aldri artig ikke å få gå

Fra andre aviser

 1. VG: Northug vrakes til verdenscupåpningen

  Aftenposten
 2. Irritert Northug vraket: - Jeg tror du skjønner hvordan Petter reagerer på dette

  Aftenposten
 3. Northug gjør narr av både lagkamerater og trenere etter vrakingen

  Aftenposten
 4. Northug gjør narr av både lagkamerater og trenere etter vrakingen

  Bergens Tidende
 5. Northug vraket igjen - får ikke være med til Davos

  Aftenposten
 6. Northug vraket igjen - får ikke være med til Davos

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder