Slik var super-Klæbos lek med russeren

PYEONGCHANG/OSLO (VG) Herrestafetten ble som forventet en ren duell mellom Norge og OAR (olympiske utøvere fra Russland). Johannes Høsflot Klæbo (21) overrasket og stakk fra russeren lenge før spurten.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Luken han fikk i løpet av et solid rykk før den aller siste motbakken var mer enn nok til å riste av seg russernes ankermann, Denis Spitsov. Det overrasket sikkert mange. For flere forventet at dette skulle bli en ren spurt-duell på oppløpet.

OL-helten åpner for å utsette hjemreisen – om han får gå lagsprinten

Det så ut som om Klæbo lekte med Spitsov på sisteetappen.

– Jeg hadde fryktelig gode ski i dag. Kroppen kjentes bra og jeg kjente meg pigg. Og når man får det utgangspunktet man får, så vet man at man har én jobb. og når man kan få luke nedover så vet man at man har gode ski. Det er bare å takke gutta i bua, for de har virkelig stått på, sier klæbo til VG.

Han testet Spitsov litt på de to første rundene, da russeren nærmet seg.

– Jeg fikk noen meter både på første og andrerunden, og da skjønte jeg at her kan jeg får meter, og da jeg fikk dem så gratis som jeg fikk dem, så ble det mye lettere, sier Klæbo.

Og dermed visste han at det bare var å klinke til mot Spitsov - som var sjanseløs. For han slet ham ut med litt rykk og napp.

– Når han endelig kom opp, så var det egentlig bare for meg å bytte rygg fra franskmannen til Spitsov. Da fikk jeg det litt som jeg ville. Det ble aldri satt skikkelig fart. Det syns jeg var veldig greit. Også fikk jeg den luka jeg trengte. Men for all del, Spitsov er en mann for fremtiden, sier Klæbo.

Klæbo etter sprintgullet: - Har vært en jævlig dag

Sov dårlig

Han sov dårlig og spiste dårlig foran stafetten. Han var nervøs. Da han så at Martin Johnsrud Sundby på et tidspunkt lå 40 sekunder bak teten gikk det noen tanker gjennom hodet til Klæbo.

– Da tenkte jeg at dette kommer til å bli tøft. Jeg var forberedt på at jeg måtte gå inn litt på Spitsov og at det kom til å bli fryktelig tøft. Men stafett endrer seg fryktelig og dette var en berg og dalbane av en stafett. Det var utrolig kult at det gikk veien for oss, sier Klæbo.

Etter rennet forteller Klæbo til VG at han egentlig ikke ville være ankermann.

– Nei, egentlig ikke. Det kunne passet meg å gå en klassisk-etappe. Men da jeg så hvor fort de gikk der, så er jeg glad jeg fikk etappen jeg fikk, sier han.

– Du hadde ikke noe annet valg?

– Vi satt opp det laget vi trodde var best. Det er mange på hotellet som kunne gått etapper her og kunne gått frort. Hadde vi stilt to lag så hadde det vært to jevne lag. Det er en lagseier for hele gjengen, sier Klæbo.

Les også: Sundby hyllet Krüger etter superetappe: - Så glad for at vi har Simen

Tok flagget

Klæbo tok seg også tid til å plukke med seg det norske flagget de siste hundre meterne.

21-åringen fra Byåsen i Trondheim kunne deretter omfavnes av sine lagkamerater i målrområdet, mens Spitsov måtte ta til takke med sølvet. Frankrike tok bronsen og var 36,9 sekunder bak Norge i mål.

Sverige, som var regjerende OL-mester i stafett, ble bare nummer fem. Calle Halfvarsson klokket inn over to minutter bak Norge.

Les også: Nå er Norge best i hele OL

Sprekk på første etappe

Men det startet ikke spesielt bra for det norske laget. Det var Didrik Tønseth som åpnet stafetten for Norge. Han kom noe overraskende inn i laget etter at Hans Christer Holund, med både bronse og sjetteplass på to distanser, ble vraket.

Tønseth hang lenge med en gruppe på fem lag, men måtte slippe den siste kilometeren. Kasakhstan og Aleksej Poltoranin vekslet inn først. OAR la som nummer to, før Italia og Frankrike vekslet på tredje- og fjerdeplass. Tønseth sendte Martin Johnsrud Sundby ut på en femteplass, 18 sekunder bak ledelsen.

Les også: VG-kommentator: «Drømme-reprisen»

Dette svarte Didrik Tønseth om sin egen tunge etappe:

Tunge Sundby-runder

Men der flere trodde Sundby skulle kjøre rett inn i ryggen på russerne i tet, gikk det stikk motsatt. Røa-løperen tapte hele veien til Aleksander Bolsjunov inntil de siste kilometerne.

Sundby mobiliserte og klappet Simen Hegstad Krüger ut på den nest siste etappen 32,1 sekunder bak det russiske laget.

Råsterke Krüger

Der viste Krüger hvorfor han allerede har to medaljer i hotell-skuffen i Sør-Korea. Lyn-løperen førte Norge rett opp i ryggen på OAR og Aleksej Tsjervotkin

Inne på sin siste av tre runder (3,3 km) gikk også Krüger til for fullt. Inne på stadion viste differansene at Norge og Johannes Høsflot Klæbo, samt det franske laget, tok fatt på ankeretappene med 16 sekunders margin ned til russerne.

– Simen er helt rå, sier Klæbo.

VG live: Slik var utviklingen i den dramatiske stafetten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder