ANSTRENGT: Relasjonen mellom NIF-president Tom Tvedt og kulturminister Linda Helleland bekymrer tidligere toppleder. Foto: NTB scanpix

Myhrvold mener dette forholdet er uholdbart for NIF: – Kan ikke leve med en slik situasjon

Arne Myhrvold (72) er bekymret for at relasjonen mellom NIF-president Tom Tvedt (49) og kulturminister Linda Hofstad Helleland (40) går ut over norsk idrett.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– NIF kan ikke leve med en slik situasjon, hvor det er et «skisma» mellom kulturministeren og idrettspresidenten. Det må de to sortere ut. Det er nok av utfordringer å ta fatt på. Tom Tvedt må gjøre noe med forholdet til kulturdepartementet, sier Myhrvold til VG.

Han ledet Norges Olympiske Komité og var idrettspresident i perioden 1989-1999. Nå ber 72-åringen Tom Tvedt snakke ut med Helleland, etter at det offentlige ordskiftet mellom de to har båret preg av mistillit.

VG-kommentator Leif Welhaven: Idretten trenger ny ledelse

UHOLDBAR SITUASJON: Det sier tidligere NIF-president Arne Myhrvold om forholdet mellom kulturministeren og idrettspresidenten. Foto: Janne Møller-Hansen/VG

Kritisk

Helleland har den siste tiden stilt flere spørsmål ved ledelsen til Tvedt. Allerede for halvannet år siden fikk NIF-lederen og hans kolleger kritikk for manglende åpenhet.

Siden den gang har kulturministeren kritisert Tvedt i ulike sammenhenger. Etter at det denne uken ble åpnet for nye innsyn i NIFs pengebruk, uttrykte Helleland at hun var alvorlig bekymret.

Fredag ettermiddag forteller kulturministeren til VG at hun er forbauset over at ingen av hennes forgjengere har tatt tak i kulturen i NIF.

– Jeg er svært overrasket over at ingen kulturministre før har vært opptatt av pengebruken og ukulturen som mange har kjent til. Om ledelsen i NIF opplever det vanskelig at det nå er en regjering som stiller krav til hvordan fellesskapets penger brukes, må de håndtere dette i likhet med andre tilskuddsmottagere vi stiller krav til, sier Helleland til VG.

Les også: NIF brukte over 10 millioner på rådgivningsselskap

Har vært tydelig

– Hvordan opplever du forholdet til Tom Tvedt?

– Jeg registrerer at flere prøver å fremstille dette som en konflikt mellom idrettspresidenten og meg, men for meg handler dette utelukkende om å forsikre meg om at milliardene til idretten faktisk går til idrettslagene og aktivitet i hele landet. Det har ikke vært enkelt å nå gjennom til idretten med budskapet om behov for endring, og det er ingen hemmelighet at jeg har måttet være svært tydelig for å oppnå forståelse for alvoret i situasjonen, sier Helleland.

Hun forklarer bakgrunnen for kravene hun har fremmet, som tilsynelatende har ført til et anstrengt samarbeidsklima mellom henne og Tvedt, på følgende måte:

– Det hadde vært mer behagelig for meg å la være å stille disse kravene, men da hadde jeg ikke gjort jobben min. Jeg har stilt krav fordi jeg er glad i idretten og skal bidra det jeg kan til at det skal komme noe godt ut av dette, og få idretten på rett kjøl igjen, sier Norges kulturminister.

Les også: Fjørtoft fikk 1,8 millioner

– Skygger unna

I forbindelse med en debatt på NRK torsdag morgen kom Helleland med ny Tvedt-refs. Da for å la kommunikasjonssjef i NIF Niels Røine svare på kritikk i stedet for å gjøre det selv.

– Det er påfallende at vi har et idrettsstyre som er demokratisk valgt, men som skygger unna enhver debatt. Det er vanskelig å kommunisere med en ansatt kommunikasjonssjef som får betalt for på gjøre jobben sin, mener Helleland.

Overfor VG kommer nevnte Røine med denne forklaringen:

– Tom Tvedt ble sykemeldt av legen på onsdag. Og det var andre styremedlemmer som ikke kunne stille i debatten. Derfor ble det jeg som tok meg av den kommunikasjonen.

– Et felles mål

Røine svarer nok en gang på vegne av Tvedt. Derfor er det også Røine som får VGs spørsmål om hvordan NIF-presidenten opplever forholdet til kulturministeren.

– NIF oppfatter dialogen med kulturdepartementet som god. Og vi oppfatter det som om vi har felles mål. Noe mer enn det har vi ikke å si. Dette er ikke forhold mellom to enkeltpersoner, men mellom NIF og kulturdepartementet. Og der er dialogen god.

– Men hvem er det som fører den dialogen?

– Det er både på politisk og administrativt nivå.

– Har Myhrvold rett i at forholdet mellom Helleland og Tvedt er dårlig?

– Jeg har ikke noe mer å si enn det jeg har sagt.

Les også: Ekspresident Paule sjokkert over NIF-toppenes pengebruk

– Et dystert bilde

Tidligere NIF-president Myhrvold påpeker at han følger situasjonen fra utsiden. Æresmedlemmet er likevel klar på at nyhetene om store summer brukt på alkohol, flyreiser og konsulenter skader organisasjonen han tidligere var leder for.

– Når du summerer opp alle tingene, blir det et ganske dystert bilde. Men jeg syns nok at man, i rettferdighetens navn, bør spalte opp og se på hva dette reelt sett er, sier Myhrvold og fortsetter:

– Noen av disse tingene er ikke overforbruk, andre ting er definitivt bruk som jeg ikke ville anbefalt. Å servere vin på det seminaret de hadde, syns jeg var lite klokt. Jeg skjønner det ikke. Det gjelder å ta signaler. Der syns jeg ikke de har vært gode nok, sier Myhrvold til VG.

Les også: Dæhlie fikk betalt for Senkveld-opptreden

Kan bli ekstraordinært idrettsting

Myhrvold forteller at han håper det sittende NIF-styret og Tvedt vil takle utfordringene forbundet står overfor. Samtidig ser han på det som et alternativ at samtlige styremedlemmer åpner for å forlate vervene sine.

– Jeg ville i hvert fall sagt at om noen må gå, så må hele styret stille sine plasser til disposisjon. Det kan gjøres på et ekstraordinært ting til våren. Hele styret må ta ansvar her, sier Myhrvold, før han legger til at jobben blir en umulig oppgave for Tvedt om styret ikke står samlet.

– Jeg var president i 10 år. Jeg vet hva det betyr at du har et styre rundt deg som backer deg opp, er lojalt og tar ansvar. For det interne liv er vanskelig. Det vil være dumt av meg å kommentere, men at noe er galt i idrettsstyret, det er det ingen tvil om.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder