VERDENSMESTER: Olav Lundanes foran «Hver-gang-vi-møtes»-veggen på Vestre Kjærnes i Våler. Der har landslaget vært på treningsleir. Foto: Ole Kristian Strøm VG

Nå skal o-løperne få TV-kamera på hodet

VÅLER I ØSTFOLD (VG) Orientering er idretten der utøverne forsvinner ut i skogen, blir lenge borte - og løper i mål. Det kan det bli slutt på allerede til VM i Østfold i 2019.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Teknologien jobber for o-sporten. Det er ikke de begrensningene som det var for noen år siden, sier Olav Lundanes (30), dobbel verdensmester både i 2016 og 2017.

Vi treffer ham ved «Hver gang vi møtes»-veggen på Vestre Kjærnes Gård i Østfold, der han er på treningsleir før verdensmesterskapet i 2019.

– Kanskje blir VM i Østfold det første mesterskapet der vi løper med et kamera på hodet, slik at TV-seerne kan følge oss, sier Lundanes.

Les også: Dramatikk da Lundanes tok VM-gull

– Muligens blir det for tidlig, men det hadde vært kult om det hadde gått i boks.

GPS-teknologien har allerede gitt oss muligheten til å se på kartet hvor løperne befinner seg. Men Lundanes vil gjerne ha mer.

– Vi må bare tenke ut hvordan vi kan bruke teknologien best mulig. Det er lett å overføre gode TV-bilder fra skogen nå. Det er ikke de begrensningene som det var tidligere.

Sportsrevyen i gamle dager: Fotografen satt ved siste post, gjerne på et hogstfelt, og filmet løperne. Det holder ikke lenger.

Les også: Marianne Andersen tok VM-sølv etter tunge år

– Det er selvfølgelig en balansegang om hva som er sportslig forsvarlig og hvilke muligheter det er for å presentere sporten vår på en bedre måte, sier Lundanes.

Han har tatt VM-gull på langdistanse fire ganger, én gang på mellomdistanse og to ganger på stafetten.

– Men jeg er fortsatt sulten, bedyrer han.

– Du har allerede vunnet VM-gull på hjemmebane, i Trondheim i 2010?

– Ja, og det var en så fin opplevelse at jeg gjerne skulle ha hatt den igjen!

LANDSLAGET SAMLET: Foran fra v. Marianne Andersen, Andrine Benjaminsen, Ida Marie Næss Bjørgul, Ingrid Lundanes, Ingeborg Eide, Marie Olaussen og Birgitte Husebye (landslagstrener). Bak fra v.: Jørgen Rostrup (landslagssjef), Per Olaussen (landslagstrener), Eskil Kinneberg, Olav Lundanes, Håkon Jarvis Westergård, Audun Heimdal, Magne Dæhli og Ane Kjerstine Sandstad (kokk og ernæring). Foto: Ole Kristian Strøm VG

– Er det tilfeldig at du har vunnet så ofte på langdistanse?

– Nei, det har nok vært favorittdistansen. Å bli den første som har tar fem VM-gull, ville være stort …

To orienteringsløpere i verden har fire titler på langdistanse. Den andre er franske Thierry Gueorgiou.

– Du har tidligere hatt en tendens til å ha en knallsesong og så ikke være like god året etter. Men nå var du god i VM både i 2016 og 2017?

– Ja, jeg har hatt en tendens til å ha dårlige oddetalls-VM. Jeg har kjørt meg inn i ei blindgate med for tøff trening eller feil trening. Kanskje har jeg nå lært hvordan jeg kan få flere gode sesonger på rad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder