Slik ble Tande forvandlet fra «eplekjekk» til verdensmester

OBERSTDORF (VG) De feiret VM-gullet over en pils på Hotel Oberstdorf lørdag kveld. Men det er bare ti måneder siden det var konflikt mellom VM-vinner Daniel-André Tande (23) og Alexander Stöckl (44)

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Landslagstreneren var rørt da Tande sto med gullmedaljen rundt halsen og «Ja vi elsker..» ble spilt over lydanlegget – og norske hoppfans sang med av full hals – i Heini Klopfer Skiflugschanze. Og da alt styret gikk over i en roligere fase i løpet av jubelkvelden skålte treneren og eleven over en øl sammen med resten av hoppfamilien.

– Det blir ikke rare feiring. Jeg har tenkt å få sove godt, sier Daniel-André Tande, som åpenbart har appetitt på mer gull.

Norge er tittelforsvarer i laghopp. Og de er storfavoritter til å vinne søndagens konkurranse. Robert Johansson, Andreas Stjernen, Johann André Forfang og Tande er rekkefølgen.

les også

Tande gråt etter gull i VM-drama: – Det er en drøm som går i oppfyllelse

Tande er den tredje nordmannen som kan kalle seg verdensmester i skiflygingen – hoppsportens formel 1 – men det var ikke gitt han skulle smykke seg med samme tittel som Ole Gunnar Fidjestøl (1988) og Roar Ljøkelsøy (2004 og 2006) etter en episode under Raw Air på Lillehammer i mars.

Etter et kulhopp under kvalifisering viste hoppsjarmøren fra Kongsberg seg fra en helt annen side – gestikulerte med klapping og tommelen opp – henvendt til juryen.

Stöckl innrømmer at han tok tenning. Han snakket lenge med Tande etter det han opplevde som usportslig oppførsel. Men han påpeker overfor VG at det også kom mye godt ut av «luftrensenseren».

les også

Stöckls VM-råd til gulljagende Tande: – Steng av sosiale medier

GULLET: Daniel-André Tande på toppen av seierspallen i Oberstdorf. Han er første hopper fra Kongsberg som vinner en stor tittel i hoppbakken siden Petter Hugsted vant OL-gull i 1948. Foto: Karl-Josef Hildenbrand /DPA / DPA

– Jeg sa til han umiddelbart at hvis du oppfører deg sånn kan du bare pakke bagen og reise hjem. Vi tok en prat og diskuterte hvordan man håndterer ulike situasjoner, sier Alexander Stöckl.

Han medgir at samtalen var viktig. Av flere årsaker. Fordi det ulmet. Og at Kongsberg-hopperen måtte lære seg en del nye spilleregler, i forhold til hvordan man oppfører seg som stjernehopper, hvor det meste sendes direkte på TV.

– Å la frustrasjonen gå ut over juryen holder ikke. Men Daniel hadde også andre ting å jobbe med; søvnrutiner og kosthold. Nå er ting betydelig forbedret, men det skal vi også takke andre for, blant annet Olympiatoppen, sier Stöckl.

Østerrikeren følte stolthet. VM-gull i skiflyging henger høyt. Norge har eid verdensrekordene i langhopping. Men noen gullnasjon i mesterskap har de ikke vært.

les også

Slik skal Stöckl skaffe Norge en ny Wirkola

Tande tok til tårene da juryen blåste av VM etter tre av fire omganger. Han hoppet best av alle i to av tre omganger. I tillegg banket han til med bakkerekord (238,5 meter). Det kanonhoppet var verdt inngangspengene alene.

– Dette er et mål jeg har jobbet mot i flere år. Men jeg har lært av «Lillehammer-historien» at jeg må ha energioverskudd, og at slike situasjoner ikke skal oppstå, sier Tande.

På spørsmål fra VG om han nå har en plan for hvordan han skal vinne OL-gull i Pyeongchang i neste måned smiler han forsiktig på vei fra dopingkontroll til garderoben.

– Nei, jeg har ingen plan. Men det hadde vært fryktelig moro å klare det. Det er en helt annen type bakker, mye mindre enn denne i Oberstdorf, sier Tande.

Hoppukevinner Kamil Stoch var en av de første til å gratulere ham med seieren. Polakken jaget tangering av Matti Nykänens unik rekord med OL-gull, VM-gull, Hoppuka sammenlagt, verdenscupen sammenlagt, og VM-gull i skiflyging.

les også

Slik er superhopperen Kamil Stoch privat

– Jeg tenker ikke at sølv er nederlag. Daniel har vært best gjennom hele helgen, og han fortjente gullet. Jeg er glad på hans vegne, sier Kamil Stoch.

Når VG bringer Nykänen på banen svarer han: – Det kommer en lagkonkurranse. Vi har et sterkt lag. La oss se om vi polakker kan klare det, svarer Stoch.

Tyskland-trener Roar Ljøkelsøy bar på blomsterbuketten til Richard Freitag som fikk bronse. Men trønderen følte godt for norsk suksess.

– Tande var best. Dette var helt fortjent. Selv om jeg er «litt tysk» er det helt greit at en nordmanne vinner VM-gullet, sier Roar Ljøkelsøy.

PS! OL i Pyeongchang ser du på TVNorge, Eurosport Norge og Eurosport Player fra 9. februar.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder