LETTELSE OG GLEDE: Casper Ruud (19 kunne slippe jubelen løs da han slo Quentis Hayes og vant 1. runde i Australian Open. Foto: SAEED KHAN / AFP

Australian Open-suksess gir minst en halv mill. til Casper Ruud

Casper Ruud (19) har allerede spilt inn over 500.000 kroner i Australian Open. Jan Frode Andersen (45) tror han kan gå enda lenger, og tjene enda mer.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Det er utrolig imponerende, sier eks-proffen Andersen om Norges nye tennisstjerne Casper Ruud.

Mandag var han den første norske spilleren i en Grand Slam-turnering siden nettopp Andersen kom seg til 2. runde av French Open i 2001, og far Christian Ruud røk ut i 1. runde i samme turnering.

Etter en thriller av en kamp mot franske Quentin Halys (21) kunne 19 år gamle Casper Ruud juble for avansement til 2. runde og innpass blant de 64 beste spillerne i Australian Open.

Og han kunne juble for klingende mynt i kassen. Nå er Ruud sikret minst 566.000 kroner (90.000 australske dollar), mot de 377.000 kronene han ville fått om han tapte mot Halys. (Se faktaboks til høyre).

I neste runde venter argentinske Diego Schwartzman (25), som var rangert som verdens 25. beste spiller før Gran Slam-turneringen begynte.

Hvis Ruud også vinner den kampen onsdag, hopper premiepengeutbetalingen hans opp til 896.000 kroner.

– Jeg vet det er mer penger i en Grand Slam enn i en vanlig turnering. Når man spiller, tenker man ikke på det. Det er en hyggelig bonus oppi alt, sier Ruud til NTB, som rangerer betydningen:

– Heder og ære kommer først. Hvor mye man vil selv og den indre viljen. Så kommer rankingpoengene man får, og så kommer pengene på 3.-plass.

les også

Solgte huset for å være sikre på å ha råd til sønnens tennis-satsing

Ingen umulig oppgave

Jan Frode Andersen tror ikke det er umulig at Ruud tar nok en skalp i Australian Open, og slår sin bedre rangerte motstander.

For å oppsummere hvorfor: Schwartzman er lav (170 centimeter mot Ruuds 183 centimeter), også han måtte gjennom en tøff første runde med fem sett og han er i dårlig form.

Nå handler alt om hvem som best mulig greier å nullstille og så omstille seg til nye kamp. Den spilles onsdag morgen, trolig med oppstart i 7-8-tiden. Kampen kan du se på Eurosport Norge.

Der har Schwartzman med sin rutine har en fordel, men Ruud har også noen ess i ermet: sin far Christian Ruud (45) og det teamet han har bygget opp rundt sin sønn.

– Christian vært i rollen der før. Han vet hvordan de skal takle presse og alle disse tingene, for det har Christian vært gjennom. Han vet akkurat hva han skal si og hvordan han skal legge til rette, mener Andersen.

les også

Tennistalentet: – Gøy å bli sammenlignet med Martin Ødegaard

Samtidig minner eks-proffen om at 19 år gamle Ruud nå har spilt syv tøffe kamper på ni dager bare for å komme seg til 2. runde av Australian Open. Det er ikke enkelt å få det ut av hodet og ut av kroppen.

– Men han har et fantastisk støtteapparat. Christian har vært så flink med å bygge teamet rundt ham med toppkompetanse. De vil hjelpe ham de to dagene nå, sier Andersen.

Kan møte Nadal med full klaff

I en eventuell 3. runde venter sannsynligvis ukrainske Aleksander Dolgopolov. 29-åringer er nummer 37 på ATP-rankingen, men han er beryktet for sin ujevne spill. Og der ligger en eventuell for Ruud til å gjøre det helt store – å ta seg til 4. runde.

– Han er verdens mest uforutsigbare spiller. Han skal på papiret vinne, men har han en dårlig dag kan alt skje, sier Andersen.

les også

Mats Wilander roser Casper Ruud: - Den første av mange Grand Slam-seirer

En plass i 4. runde av Australian Open vil gi 1,5 millioner kroner inn på konto for 19-åringen Ruud. Og det vil sannsynligvis bety en kamp mot verdensener Rafael Nadal

Det vil i så fall ikke bli deres første møte, for i 2017 trente de sammen på Mallorca.

– Jeg drømmer om Nadal i 4. runde, innrømmer Andresen.

TRYGT VIDERE: Verdensener Rafael Nadal slo Victor Estrella Burgos i 1. runde av Australian Open. I fjerde runde kan han møte en 19 år gammel nordmann. Foto: GREG WOOD / AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder