SVEVER HØYT: Det norske laget med (fra venstre) Johann André Forfang, Robert Johansson, Andreas Stjernen og Daniel-André Tande sikret seieren allerede før siste hopp da de knuste alle i Vikersund. Foto: BJØRN S. DELEBEKK / VG

Johansson la press på Stoch etter historisk lagseier for Norge

VIKERSUND (VG) Robert Johansson (27) var sikkerheten selv da Norge banket til med tidenes lagseier i Vikersundbakken. Nå har han tatt opp Raw Air-kampen med Kamil Stoch (30).

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Da Norge så godt som avgjorde lagkonkurransen i Vikersund etter første omgang, dreide det meste av spenningen seg om to ting:

1) Ville det bli ny verdensrekord?

2) Kunne noen true Kamil Stoch i Raw Air-sammendraget?

Det norske laget med Daniel-André Tande, Johann André Forfang, Andreas Stjernen og Johansson knuste sine konkurrenter i tur og orden, og etter fire hopp ledet de med 103,9 poeng på Slovenia og 125 på Polen. Etter finaleomgangen hadde de økt ledelsen til 265,6 (!) poeng.

Dermed ble de historiske da de knuste Østerrikes rekord på seiersmargin i lagkonkurranse. Den satte de i Planica i 2011, da de var 135,5 poeng foran Norge, ifølge NRK.

les også

Knebøy og knekkebrød – slik angriper Johansson verdensrekorden

Forfang skjønte lite da Norge ledet med 253 poeng etter tre finalehopp, og egentlig ikke trengte å sende utfor Johansson for å vinne.

– Det er helt utrolig. Egentlig skal det ikke være mulig, og det er en rekord som garantert skal få stå en stund, sier Johann André Forfang.

– Vi gruset rekorden, kan du si. Og det blir nesten litt i overkant, sier Andreas Stjernen.

Han påpeker at med oppdrift i bunnen av bakken, og to gode hopp av alle fire, så er det umulig å slå OL-heltene fra Pyeongchang om dagen.

– Vi vinner med så mye at det er et sykt. Robert (Johansson) hadde ikke trengt å hoppe til slutt engang. Det sier jo litt, sier Daniel-André Tande.

Så til svarene:

1) Nei. Nærmest var Johansson med sine 240,5 meter i siste hopp. Dermed blir Stefan Krafts rekord på 253,5 meter, som han satte i Vikersund for ett år siden, stående ennå en stund.

Daniel-André Tande mente hans annethopp på 226,5 meter ville gitt verdensrekord under bedre forhold, men slik ble det altså ikke.

les også

Ny Tande-nedtur i siste renn før Raw Air: – Møkkadårlig

2) Kamil Stoch hadde før de ankom Vikersund sett helt overlegen ut i Raw Air, og polakken gikk inn i lørdagens renn med en ledelse på 89,1 poeng på nærmeste konkurrent Robert Johansson.

Men da nordmannen, som hadde verdensrekorden i 33 minutt i fjor, klinket til med 232 meter mot Stochs 206 i første omgang, var opphentingen begynte. Alle hopp i Raw Air teller, og med tre hopp igjen (finaleomgangen lørdag og to det individuelle rennet i Vikersund søndag) var avstanden barbert ned til 65 poeng.

I finaleomgangen traff Stoch derimot langt bedre med 234 meter, men Johansson svarte med 240,5 meter.

les også

Robert Johansson jakter ny leilighet – og kjæreste

Dermed er nordmannen 55,7 poeng bak polakken før det hele avgjøres søndag, og med differansene i skiflyging så lever ennå spenningen.

– Jeg tror fremdeles dette er mulig, sa NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen.

Johansson selv er ikke like sikker som den tidligere verdensrekordholderen Evensen, men lover å gjøre alt han kan for å tippe Stoch ned fra toppen.

– Det er drøyt å være en del av dette laget. Jeg gjør bare fine skihopp i dag, og det er masse energi i kroppen. Jeg vet ikke hva Stoch tenker på nå, men det kan hende han begynner å tenke på at det er en nordmann som er ganske hvass i skiflyging, sier Robert Johansson.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder