PANIKK: Thor Dag Falkeid, sportslig leder i Gjelleråsen innebandy, forteller at det var tendenser til panikk blant publikum da en spiller falt livløs om under kamp. Foto: Trond Solberg ,

Elitespiller falt livløs om under innebandykamp

Fant ikke hjertestarter i hallen

Treneren: Spilleren har det etter omstendigetene bra

NITTEDAL/OSLO (VG) Intens livreddende hjelp skal ha fått i gang hjertet til innebandyspilleren Tobias Wendelstig (34) som falt om under eliteseriekampen mellom Gjelleråsen og Greåker i kveld. Mannen behandles på Rikshospitalet.

– Vi har fått beskjed om at tilstanden hans er stabil og at han er flyttet over til intensivavdelingen. Ifølge legene blir han holdt i kunstig koma, sier generalsekretær Tomas Jonsson i Norges bandyforbund, til VG i kveld.

Til svenske Expressen sier Gjelleråsens svenske trener, Samuel Rosenkvist, at svenske Tobias Wendelstig «etter omstendighetene» har det bra.

– Alle svarene har vært positive. Han kommer til å ligge til observasjon over natten og fremover. Mer enn det vet vi ikke akkurat nå. Men rapportene er veldig positive, sier Gjelleråsen-treneren til Expressen.

I motsetning til andre vitner til hendelsen, som VG har snakket med, forteller Rosenkvist at «det var en kollisjon» med en motspiller.

– Hva som var årsaken til kollapsen vet vikke ikke nøyaktig. Men han fikk en form for hjernerystelse. Han var i prinsippet bevisstløs, sier han.

Det var syv minutter ut i andre periode at den 34 å rgamle Gjelleråsen-spilleren – som er gift og har en datter – falt om. VG har snakket med ledere og spillere på motstanderlaget Greåker som er preget av hendelsen.

– Det skjedde cirka fem minutter ut i andre periode. Spilleren skulle bytte da han plutselig falt om ved Gjelleråsens spillerbenk. Han segnet om uten å ha vært i kontakt med andre spillere. Han fikk et illebefinnende, sier Willy Fauskanger (39) til VG.

– Kaotiske tilstander

Greåkerveteranen satt på bortelagets spillerbenk da spilleren på det andre laget, som han kjenner godt, falt om og «ble liggende livløs på banen» bare fem meter fra Greåkers spillerbenk.

– Vi skjønte umiddelbart at det var alvor. Det var meget kaotiske tilstander. Det var helt forferdelig. Det ble helt stille i hallen. Det var en veldig utrivelig hendelse for alle parter. Vi i innebandy er en liten familie, sier Fauskanger.

Tobias Wendelstig har tidligere spilt for Fjerdingby og Manglerud-klubben Tunet i Norge.

En av Greåker-lederne sier følgende til VG om situasjonen

– Det virket som om han hadde puls da han falt. Men etter noen minutter oppfattet vi at han var uten puls. Begge lags spillere gikk i garderoben for å gi livredderne ro.

– Tendenser til panikk blant publikum

Etter at ambulansepersonell kom til stedet, skal de rundt 100 tilskuerne i Lihallen i Nittedal rett utenfor Oslo, ha blitt sendt ut.

– Det var en dramatisk situasjon. Ambulansepersonalet brukte mye tid på hjertekompresjon i hallen. Jeg antar at livredningen pågikk i 40 til 45 minutter, sier Fauskanger.

Sportslig leder i Gjelleråsen innebandy, Thor Dag Falkeid, var ikke til stede da spilleren falt om, men ble oppringt og kom til stedet et kvarter etter.

– Da drev ambulansen med livreddende arbeid. Spilleren ble lagt i narkose og forlot hallen på båre. Det ble dramatisk, og det var også tendenser til panikk blant publikum i hallen, sier Falkeid.

Fant ikke hjertestarter

Ifølge den sportslige lederen skal også noen blant publikum ha besvimt, og fordi de ikke fant noen hjertestarter i hallen, skal også to personer å forsøkt å bryte seg inn i svømmehallen på stedet i et forsøk på å lete opp et slikt apparat.

Falkeid sier at ambulansepersonellet forsikret ham om at spilleren pustet og at hjertet slo da han ble ført bort til sykehuset.

– Vi har det yngste laget i eliteserien. Spillerne er nå samlet hjemme hos en av spillerne, mens trener Samuel Rosenkvist er på Rikshospitalet sammen med spilleren som er lagt i kunstig koma. Jeg har vært i kontakt med Nittedal kriseteam som nå skal bidra i forhold til spillerne våre, sier Falkeid.

Pulsen kom og gikk

Ifølge en av Greåker-lederne ble det jobbet med hjertekompresjon og innblåsing i de lange minuttene før ambulansen kom. Vitner forteller at de som jobbet med spilleren visste hva de skulle gjøre i de dramatiske minuttene. De skal ha fått i gang pulsen på stedet, men den kom og gikk, sier vitnene som opplevde situasjonen som svært dramatisk og trist.

– Jeg så ikke nøyaktig hva som skjedde. Plutselig lå han på gulvet, og jeg forsto alvoret da spillerne begynte å rope på ambulanse. Slik jeg forsto det, skulle han til å bytte med en annen spiller da han falt om, sier leder Filip Andersen i GIF TV, en mediegruppe i Gjelleråsen IF.

Da ambulansepersonellet overtok, ble det brukt hjertestarter. Tomas Wendelstig ble kjørt rett til Rikshospitalet. Tilstanden er ikke kjent.

Kampen ble avbrutt etter hendelsen.

Siste fra innebandy.no på Facebook lørdag kveld: «Gjelleråsens trener har nå vært i samtale med spillerens lege, og tilstanden er stabil. Han er bevisstløs, men har akkurat forlatt akutten for intensiven» og «Spilleren er stabil og legen har gjort undersøkelser som er positive. Det vil ikke komme mer informasjon om tilstanden før tidligst søndag kveld.»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder