Carlsen tapte etter tidstabbe: – Det er bare tragikomisk

Magnus Carlsen (24) hadde ifølge sjakkcomputeren 98 prosent sjanse for seier mot bulgarske Veselin Topalov (40), men tapte fordi han ikke hadde kontroll på tidsreglene.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Etter over seks timer ved sjakkbrettet gjorde Carlsen en kjempetabbe da han ikke hadde fått med seg tidsreglene.

– Det var en tidskontroll jeg aldri har spilt med før. Jeg spurte Jøran (Aulin-Jansson, sjakkpresidenten) om tidskontrollen i går, og han svarte noe som jeg oppfattet slik som jeg er vant med å spille. Jeg hadde ikke fått med meg reglene rett og slett, sier Carlsen til TV 2.

VGTV: Carlsen etter tidstabben

FORBANNET: Magnus Carlsen var meget irritert på seg selv etter tidstabben i åpningskampen. Her er han nettopp ferdig med partiet mens manager Espen Agdestein (t.v.) og pappa Henrik Carlsen følger med. Foto:Carina Johansen,NTB scanpix

Han understreker at han har signert på en kontrakt der det er gjort rede for tidsreglene, og har det fulle og hele ansvaret selv.

– Jeg er irritert på meg selv. Selvfølgelig er det min oppgave å kunne reglene, men jeg synes det er rart at vi spiller med en tidskontroll jeg er ganske sikker på at ingen av oss har spilt med før - at vi ikke blir informert godt om det er pussig, sier Carlsen.

VG Direkte: Slik var utviklingen i dagens parti

– Det er bare tragikomisk. Jeg spilte ikke så bra i dag, men kjempet lenge. Det å tape på den måten er teit, legger han til.

– Det er bra at dette skjedde med meg nå i første runde, og ikke med noen av de andre deltagerne, sa Carlsen.

Les om genimøtet: Magnus Carlsen og John Nash

– Jeg kommer til å bruke det sinnet som nå bygger seg opp inne i meg til noe positivt. Jeg klarer ikke å tenke så mye på neste parti nå, sier Carlsen.

– Det er smått sjokkerende at dette kan skje med verdens beste sjakkspiller, sier ekspert Hans Olav Lahlum som følger turneringen for TV 2.

Topalov var svært overrasket over at han fikk seieren i et parti han trodde var på vei til å ende med remis.

– Dette skjer kanskje bare en gang i livet - at man glemmer noe slikt. Jeg synes synd på ham, men det er lite jeg kan gjøre med det, legger han tilt, sa Topalov.

Les også: Slik var Carlsens utrolige seiersrekke

– Helt forferdelig

Carlsen-manager Espen Agdestein fikk med seg dramatikken da han satt i TV 2s studio og fulgt sendingen. Han ble svært bekymret da han mistenkte at Carlsen ikke var klar over reglene, og syntes det var tragisk at den norske verdensmesteren rotet bort seieren.

– Dette er helt forferdelig. Han har ikke kontroll på tiden. Du kan tenke deg den følelsen etter å ha holdt på med dette så lenge, sier

– Carlsen har tydeligvis ikke fått med seg at det ikke er ekstra tid etter 60 trekk og tillater klokka si å gå til 0 sekunder. Dermed taper Magnus Carlsen på tid i trekk 61 av første runde av Norway Chess - i en kliss vunnet stilling, forklarer VGs sjakkekspert Hans Arild Runde.

Les også: «Så spøkelser» da Carslen brøt forbannelse

– Denne turneringen - og de andre turneringene i Grand Chess Tour - spilles med en ganske uvanlig betenkningstid, nemlig 120 minutter (2 timer) på de første 40 trekkene, før spillerne får 1 time ekstra på klokka pluss 30 sekunder per utført trekk fra trekk 41. I mange lignende turneringer er det også en tidskontroll ved trekk 60, og det var nok det som felte Carlsen her, sier Runde.

PS! Etter en lovende start der han hadde klart overtak, måtte Jon Ludvig Hammer til slutt se seg slått av Hikaru Nakamura etter drøyt fire timers spill. Spillerne fortsetter turneringen onsdag, og de skal alle gjennom ni partier totalt.

Sjakkturneringen Norway Chess, 1. runde: Anish Giri, Nederland – Aleksander Gristsjuk 1 – 0, Russland, Magnus Carlsen, Norge – Veselin Topalov, Bulgaria 0-1, Viswanathan Anand, India – Fabiano Caruana, Italia 0,5 – 0,5, Hikaru Nakamura, USA – Jon Ludvig Hammer, Norge 1 – 0, Maxime Vachier-Lagrave, Frankrike – Levon Aronian, Ukraina 1 – 0.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder