GRIPENDE TALE: Anja Johansen holdt en tale til Alexander Dale Oen i begravelsen hans som rørte de fleste. Etter at hun hadde snakket ferdig gikk hun bort og kysset kisten hans. Foto: NTB Scanpix
GRIPENDE TALE: Anja Johansen holdt en tale til Alexander Dale Oen i begravelsen hans som rørte de fleste. Etter at hun hadde snakket ferdig gikk hun bort og kysset kisten hans. Foto: NTB Scanpix

Oens kjæreste følte seg uthengt i sorgen etter dødsfallet

Anja Johansen forteller til A-Magasinet: - Jeg følte meg overvåket

SPORT

(VG Nett) Hun mistet kjæresten Alexander Dale Oen i fjor vår. Nå forteller Anja Johansen (26) om vonde møter med folk som hevder hun ikke har sørget nok.

Publisert: Oppdatert: 01.03.13 14:50

- Jeg skjønner ikke at folk har magemål til å si til meg at jeg er en kald person fordi jeg ikke gråt under talen, sier hun til Aftenposten.

Det er A-magasinet som har møtt Johansen, nesten ett år etter at svømmeren og idrettshelten Oen døde . Sjokkbeskjeden kom den 1. mai hjemme i Norge. Oen hadde fått hjerteproblemer under en treningsleir i Flagstaff i USA, og livet sto ikke til å redde.

Halvannen uke senere ble verdensmesteren i svømming begravet i Blomvåg kirke i Øygarden, og så mange var møtt fram, at den vesle kirken langt fra hadde plass nok til å romme alle. Derfor sørget kommunen for et ekstra lokale med plass til de resterende - og begravelsen ble overført på storskjerm.

Gripende tale

En av de som gikk fram for å si noen siste ord til Oen, var kjæresten Anja. Rett i ryggen åpnet hun talen sin slik:

«Det var deg og meg, det var «Storetrille» og «Lilletrille». Og nå må jeg trille videre uten deg. Jeg hadde det veldig godt sammen med deg, du gjorde dagene mine betydningsfulle. Det gjorde ikke noe at du var på reise 250 dager i året, så lenge du alltid kom hjem til meg. Men denne gangen kom du ikke hjem.»

Johansen klarte å fullføre hele talen sin uten å briste i gråt. Det fikk mange til å kalle henne tøff og sterk - og noen til å rynke på nesen og kalle henne følelseskald.

VGTV: Se Johansens tale til Oen i kirken

Følte seg overvåket

Til A-Magasinet forteller hun om tiden etter begravelsen, om hvordan hun hadde det og om hvordan hun ble møtt av andre mennesker. Hun forteller at hun fikk krasse reaksjoner da hun sto med et glass hvitvin i hånden på sin egen bursdag, og da hun for første gang tok en tur ut på byen igjen etter dødsfallet.

- Jeg kunne ikke en gang legge ut en melding på Facebook om at jeg gledet meg til ferien. Det var noe jeg ikke skulle gjøre: Glede meg. Jeg følte meg overvåket, forteller hun.

Johansen beskriver også hvordan det var å skulle møte folks meninger om hva hun burde foreta seg i perioden etter Oens død, og hvordan hun lette etter en fasit på hva hun helst burde gjøre.

VGTV: Slik var Oens karriere

Avsluttet Twitter-profilen

Johansen valgte til slutt å slette kontoene sine på Twitter, Facebook og Instagram. Tilbakemeldingene var mange hver eneste gang hun la ut noe nytt, og til slutt ble det for mye.

- Jeg skjønner ikke at folk kunne ha så stor interesse av å vite hva jeg gjorde i hverdagen eller hvem jeg var sammen med, forklarer hun.

Når april skifter til mai i år, er det ett år siden Oen døde. Johansen bor fremdeles i Bergen, og jobber som vikar i NRK. Hun har fremdeles ikke vendt tilbake på Twitter, men ifølge A-Magasinet har hun opprettet en ny profil på Facebook - hvor bare de nærmeste vennene har adgang.

VG har vært i kontakt med Anja Johansen i forbindelse med Aftenposten-intervjuet. Johansen ønsker ikke å kommentere ytterligere.

Her kan du lese mer om